UE face primul pas spre salvare. Grecia, lasata la apa?

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 18:23
3244 citiri
UE face primul pas spre salvare. Grecia, lasata la apa?
Foto: Daylife

In urmatoarele zile ne putem astepta la un acord final pentru "iertarea" unei parti din datoriile Greciei, care, cu siguranta, va fi anuntat cu surle si trambite. Sa nu uitam, insa, ca acest lucru nu reprezinta punctul final al problemelor tarii si, in consecinta, nici ale Europei in ansamblu.

Creditorii privati ai Greciei, banci si alti investitori in obligatiuni, vor fi de acord, in cele din urma, cu stergerea a aproximativ 50 la suta din datoriile tarii. Daca se adauga o rata scazuta a dobanzii si acordarea unei perioade mai lungi pentru a-si plati datoriile, creditorii ar putea suferi pierderi de pana la 75 la suta, potrivit specialistilor.

Banca Centrala Europeana, care detine si ea multe obligatiuni elene, a refuzat sa participe la programul colectiv de stergere a datoriilor, enervand creditorii privati, care, din aceasta cauza, trebuie sa suporte o parte mai mare a pierderilor.

Mai exista si problema deloc nesemnificativa a bancilor grecesti, care detin si ele o mare parte a obligatiunilor de stat si, probabil, vor fi nevoite sa apeleze la Guvern pentru a fi salvate de la faliment, dupa ce vor suporta pierderile mentionate mai sus.

"Cred ca, pentru a calma situatia, trebuie sa gasim o solutie finala pentru Grecia, insa situatia pare lasata in aer pe moment", a declarat economistul-sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Pier Carlo Padoan, citat de Reuters.

La randul sau, Jean-Claude Juncker, seful grupului ministrilor de Finante din zona euro, a declarat ca nu este nevoie de numirea unui "comisar pentru buget", care ar avea putere de veto asupra deciziilor privind bugetul luate de Guvernul elen. Acest lucru fusese cerut de oficialii germani, suparati pe faptul ca Executivul din Atena nu a reusit sa respecte tintele de deficit cerute pentru imprumut.

Ce risca Grecia

Acordul pentru salvarea Greciei trebuie incheiat inainte de 20 martie. Fara acest acord, Grecia nu va mai primi fonduri de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana si nu va mai avea bani nici pentru plata datoriilor scadente, nici pentru functionarea de zi cu zi.

In aceasta privinta, lucrurile s-au mai imbunatatit. In ultimele sase luni din 2011, Guvernul a avut venituri mai mari din taxe si impozite decat a cheltuit pe activitatea normala, mai putin plata datoriilor. Totusi, statul nu ar avea bani sa salveze sistemul bancar.

O intrare in incapacitate a statului, combinata cu intrarea in colaps a sistemului bancar, ar impinge tara intr-o recesiune mult mai accentuata, ducand la scaderea veniturilor din taxe si impozite si majorarea cheltuielilor cu ajutoare de somaj si asistenta sociala.

Daca politicienii zonei euro nu reusesc sa gestioneze situatia din Grecia, ce speranta ar mai fi pentru negocierile privind datoriile unei tari mult mai mari, precum Italia sau urmatoarea pe lista falimentului, Portugalia?

Realitatea greceasca

Avand in vedere ca esecul negocierilor dintre Guvernul elen si creditori nu este o optiune, se va ajunge la o intelegere pana la urma. Insa realitatea este ca nu va conta.

Concentrarea pe posibilitatea Greciei de a-si plati datoriile lasa de o parte un aspect extrem de important: daca mai exista dorinta politica, in Grecia, de a ramane in zona euro, comenteaza analistii BBC News.

Iata cifrele care conteaza cu adevarat:

- De cand a intrat in zona euro, in 2001, costurile cu forta de munca din Grecia (o masura a competitivitatii unei tari) au crescut cu 32 la suta in comparatie cu indicele similar din Germania.

- Deficitul de cont curent al Greciei a ajuns la 10% din PIB, la mijlocul anului trecut.

- Companiile si persoanele fizice au retras 28 la suta din depozitele din bancile grecesti, in ultimii trei ani, iar rata de retragere s-a marit.

- Economia Greciei s-a contractat cu 5,5% anul trecut. Din 2008, scaderea cumulata a fost de 12 procente, iar, in 2012, se va reduce cu 2,8 la suta, potrivit estimarilor.

Ce ne spun aceste statistici? Faptul ca angajatii din Grecia nu pot fi competitivi in cadrul zonei euro fara sa sufere reduceri dramatice ale salariilor sau fara sa existe cresteri spectaculoase ale salariilor din Germania.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza Grecia, #datorii Grecia, #recesiune Grecia, #criza zona euro , #zona euro
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Cind o lasa la apa, propun sa-i agate si o piatra de git
Poza bubiko
bubiko
rank 5
"Lasata la apa".Sau.....