UE si FMI nu se inteleg in privinta Greciei. Va "renaste" criza?

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 19:09
2194 citiri
UE si FMI nu se inteleg in privinta Greciei. Va "renaste" criza?
Foto: Reuters

Neintelegerile publice dintre creditorii internationali ai Greciei in privinta perioadei acordate pentru reducerea datoriilor ar putea conduce la o reizbucnire a crizei din zona euro.

Marti, ministrii de Finante din zona euro au sugerat ca ar trebui sa ofere Greciei timp pana in 2022 pentru a aduce datoriile la un nivel sustenabil, ca raport din produsul intern brut, respectiv de 120 la suta. Insa directorul Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a insistat sa fie mentinuta tinta actuala, pentru anul 2020.

"Este clar ca avem pareri diferite. Ceea ce conteaza mai mult, pana la urma, este ca nivelul datoriilor Greciei sa fie sustenabil, astfel incat tara sa se redreseze", a declarat Lagarde, citata de Reuters.

In spatele replicilor taioase intre seful FMI si liderul grupului ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, se afla dezacordul intre doua optiuni: sa fie sterse unele datorii ale Greciei, pentru a le face mai usor de gestionat, un lucru sustinut de FMI, sau sa nu fie aplicata aceasta masura, lucru sustinut de Germania, cel mai mare contributor la fondurile de salvare din zona euro.

Marti, ministrul de Finante din Germania, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca termenul limita 2020 este "putin prea ambitios".

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca vrea sa pastreze Grecia in zona euro, dar este determinata ca acest lucru sa se intample fara a provoca pierderi contribuabililor germani, mai ales ca urmeaza alegeri in septembrie 2013.

Grecia ramane fara bani

Ministrii de Finante din zona euro a fost de acord sa mai acorde Greciei doi ani in plus, pana in 2016, pentru a atinge tintele de deficit bugetar. Totusi, decizia privind deblocarea transei de 31,5 miliarde de euro a fost, inca o data, amanata.

Premierul elen, Antonis Samaras, a avertizat ca Grecia va ramane fara bani in cateva zile, daca nu primeste transa din imprumutul international.

De asemenea, liderii europeni au propus extinderea imprumutului cu 32,6 miliarde de euro.

Ministrii se vor intalni, din nou, pe 20 noiembrie, pentru a discuta despre deblocarea transei. Acest lucru va trebui aprobat, intai, de parlamentele unor tari, printre care si Germania, relateaza BBC News.

In incercarea de a convinge zona euro sa-i ofere banii, Parlamentul Greciei a aprobat, in noaptea de duminica spre luni, noi masuri de austeritate, in care sunt incluse taieri de pensii si salarii, precum si majorarea varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani.

Cu toate aceste, ministrii din zona euro au declarat ca Grecia trebuie sa implementeze cateva masuri prioritare, inainte de a primi banii. Vineri, Grecia trebuie sa ramburseze 5 miliarde de euro. Marti, Grecia a reusit sa vanda obligatiuni cu termene de maturitate la o luna si la trei luni, in valoare de 4,062 de miliarde de euro.

Ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici, a declarat, marti, ca banii ar putea fi trimisi Greciei pana la sfarsitul lunii noiembrie. "Obiectivul nostru este sa ajungem la o intelegere de principiu pe 20 noiembrie, pentru a putea debloca fondurile pana la sfarsitul lunii", a spus el.

In total, datoriile Greciei se vor ridica la 190 la suta din PIB in 2013. "Toate metodele pentru reducerea datoriilor Greciei sunt explorate si vom continua sa exploram in zilele urmatoare", a declarat Lagarde.

Ce optiuni are Grecia?

Potrivit unor oficiali citati de Reuters, troika (FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana) a ajuns la concluzia ca datoria Greciei ar putea fi scazuta pana la 144% din PIB pana in 2020, iar alte 10 procente ar putea disparea in urmatorii doi ani, daca nu se schimba politicile.

Pentru a atinge nivelul de 120% din PIB, ar fi nevoie de masuri suplimentare, cum ar fi inlaturarea dobanzii pentru imprumuturi bilaterale in valoare de 53 de miliarde de euro si prelungirea termenului de maturitate a creditelor.

De asemenea, Grecia s-ar putea imprumuta din fondurile de salvare din zona euro pentru a-si rascumpara datoriile detinute de creditori privati, in valoare de 50 - 60 de miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Christine Lagarde Grecia, #Jean Claude Juncker Grecia, #imprumut Grecia, #plata datorii Grecia , #zona euro