Un fost oficial american pune Europa pe jar: Iesirea Greciei e doar o chestiune de timp

Luni, 09 Februarie 2015, ora 12:15
6063 citiri
Un fost oficial american pune Europa pe jar: Iesirea Greciei e doar o chestiune de timp

Iesirea Greciei din zona euro este doar o chestiune de timp, deoarece nimeni nu vrea sa mai imprumute aceasta tara, a apreciat un fost director al bancii centrale americane.

"Nu vad cum apartenenta la uniunea monetara ii mai poate ajuta pe eleni", a sustinut Alan Greenspan, care a condus Rezerva Federala din SUA, informeaza Bloomberg.

"Cred ca e doar o problema de timp pana cand toata lumea va realiza ca iesirea din zona euro este cea mai buna strategie", a adaugat acesta.

Declaratia fostului sef al Rezervei Federale vina inaintea reuniunii celor mai puternice 20 de state din lume (G20), care are loc luni. Intalnirea va fi urmata, miercuri, de un summit al ministrilor de Finante din zona euro, dar si de o intrevedere a liderilor statelor membre UE.

Datoria publica a Greciei depaseste 320 de miliarde de euro, ceea ce inseamna cam 175% din produsul intern brut.

"Aceasta tara se afla in pozitia in care daca nu obtine un nou imprumut, atunci va intra in faliment si va parasi uniunea monetara. Insa nu cred ca cineva vrea sa-i acorde finantarea de care are nevoie", a punctat Greenspan.

Demisii la nivel inalt in Grecia dupa ce noul premier a trimis la plimbare UE si FMI

Fara austeritate

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat, duminica, ca tara sa are nevoie de un imprumut, nu de extinderea asistentei financiare oferite de Fondul Monetar International (FMI), care presupune si masuri dure de austeritate.

"Planul de ajutor a esuat", a sustinut acesta, in primul discurs important in Parlament din postura de premier. "Noul guvern nu este indreptatit sa ceara o extindere, pentru ca nu poate cere o extindere a greselilor", a continuat seful Guvernului elen.

Demisii la nivel inalt in Grecia dupa ce noul premier a trimis la plimbare UE si FMI

Acordul de asistenta financiara actual, incheiat de Grecia cu FMI si UE, expira pe data de 28 februarie.

Liderii europeni au cerut ca Grecia sa aplice pentru o extindere a pactului, care ar insemna sa se angajeze, totodata, la noi reforme. Totusi, oficialii eleni au respins aceasta varianta.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Grecia iesire zona euro, #efecte Grecia iesire zona euro, #Grecia zona euro , #zona euro