Va cadea sistemul bancar din Europa la sfarsitul lunii noiembrie?

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 20:31
5796 citiri
Va cadea sistemul bancar din Europa la sfarsitul lunii noiembrie?
Foto: Arhiva

Riscul ca sistemul bancar din Europa sa se confrunte, la sfarsitul lunii noiembrie, cu o criza acuta este de 65%, considera analistii.

Ei au prognozat si o perioada in care acest scenariu apocaliptic ar putea avea loc: 23-26 noiembrie.

Studiul a fost realizat de Exclusive Analysis, companie care a luat in considerare mai multe scenarii si a ajuns la concluzia ca sistemul bancar prezinta mari riscuri sa se confrunte cu o criza acuta in perioada imediat urmatoare, scrie CNBC.com.

Problemele din zona euro si faptul ca tari ca Statele Unite, Brazilia sau China nu vor participa la marirea capitalului Fondului European pentru Stabilitate Financiara vor duce la caderea guvernului grec si al celui portughez din cauza neintelegerilor privind strategiile de evitare a accentuarii crizei.

In conditiile in care Germania nu va mai putea atrage fonduri pentru EFSF, aceasta tara isi va reduce contributia la fondul de salvare, pentru a-si proteja economia, astfel ramanand tot mai putini bani disponibili pentru natiunile aflate in pericol de faliment.

Astfel, se va cauta ajutor din partea Bancii Centrale Europene (BCE), insa aceasta institutie va refuza. Bancile nu vor mai fi de acord sa reduca datoria Greciei la jumatate, iar Fondul Monetar International (FMI) si BCE nu vor mai acorda bani statului elen.

Intre 18 si 22 noiembrie, datoria externa a Frantei va creste, iar ratingul de tara va fi coborat din cauza expunerii pe Grecia si Italia, in timp ce in aceste doua state vor exista proteste din cauza noilor masuri de austeritate care vor fi impuse.

Analistii considera ca, in perioada 23-26 noiembrie, Grecia va parasi zona euro si va trece la moneda nationala, drahma, pentru a-si salva sectorul bancar, iar in restul Europei, criza va fi resimtita puternic.

Insa analistii au luat in calcul si scenariul in care Italiei, Greciei si Spaniei le vor fi acordate un timp mai indelungat pentru a gasi solutii de rezolvare a crizei, fapt ce va preveni provocarea unor tulburari pe burse.

Conform analistilor, in acest caz, tarile in prag de faliment vor reusi sa primeasca finantare europeana si internationala in 2012, iar cel mai roz scenariu, care are 10% sanse de reusita, implica rezolvarea crizei in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#criza zona euro, #criza Italia, #criza Portugalia, #criza Grecia, #sistem bancar , #zona euro