Va mai ramane Irlanda in zona euro dupa referendum?

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 19:35
2863 citiri
Va mai ramane Irlanda in zona euro dupa referendum?
Foto: Daylife

In ciuda eforturilor tarilor instarite din zona euro pentru a salva Irlanda, oferindu-i un imprumut similar Greciei, guvernantii acesteia au hotarat sa lase la latitudinea irlandezilor daca sa semneze tratatul fiscal sau nu.

Cu alte cuvinte, irlandezii vor fi chemati la referendum, unde vor fi rugati sa aleaga intre acceptarea altor cativa ani presarati cu masuri de austeritate severe sau iesirea din zona euro, care, in orice caz, nu ar fi o veste buna pentru tara.

Potrivit analistilor, acest referendum irlandez va fi primul test al noului acord, care ar trebui sa intareasca disciplina fiscala in regiune, sa limiteze cheltuielile statului si sa readuca increderea investitorilor.

In ianuarie, 25 din cele 27 de state din Uniunea Europeana - fara Republica Ceha si Marea Britanie - au fost de acord cu tratatul propus de Germania si Franta, aflandu-se, in prezent, in procesul de ratificare.

Cu toate acestea, sondajele de opinie de prin Europa demonstreaza adancirea suspiciunii fata de institutiile UE, iar, in Irlanda in mod deosebit, se observa o diferenta majora intre opinia publica si cea a liderilor tarii cu privire la acordarea unor puteri mai mari autoritatilor de la Bruxelles.

Totusi, decizia Irlandei de a intreba alegatorii cu privire la tratat, irlandezii fiind cunoscuti pentru respingerea acordurilor europene, nu este singura problema. Desi 25 de natiuni au fost de acord, in principiu, cu tratatul fiscal, doar 12 din cele 17 natiuni trebuie sa-l ratifice, pentru ca acesta sa-si intre in drepturi. Pana acum, doar Irlanda a anuntat ca va sustine un referendum.

Insa acest anunt provoaca indoieli cu privire la sprijinirea tratatului si din partea unor state mai mari, precum Franta, a doua economie din zona euro, fara de care tratatul ar fi "mort", sustin analistii de la Washington Post.

In Paris, candidatul favorit la alegerile prezidentiale, socialistul Francois Hollande, a anuntat deja ca, in cazul in care va fi ales in luna mai, ar renegocia tratatul pentru a include masuri orientate spre cresterea economiilor europene, un lucru neagreat de Germania.

Si mai important, insa, este faptul ca o eventuala respingere a tratatului de catre irlandezi ar pune in pericol alte eventuale pachete de salvare. Potrivit acordului incheiat in 2010, Irlanda ar trebui sa primeasca fonduri de la UE si in 2013. Insa, precum in cazul Greciei, si Irlanda ar mai putea avea nevoie de un al doilea program de salvare, spun analistii, dar acesta ar putea fi negat, daca nu este votat tratatul fiscal.

In schimb, premierul irlandez, Enda Kenny, a descris referendumul drept "o oportunitate pentru ca Irlanda sa-si reafirme angajamentul fata de apartenenta la zona euro".

Pe de alta parte, irlandezii au respins, in doua randuri, tratate europene cheie, in 2001 si 2008, desi ambele au fost aprobate ulterior, in referendumuri secundare. Potrivit constitutiei Irlandei, tratatul nu ar putea fi ratificat fara un referendum. Data inca nu a fost stabilita, insa ar putea avea loc in luna iunie.

Cum va afecta referendumul zona euro?

Spre deosebire de Grecia, criza din Irlanda nu a izbucnit din cauza cheltuielilor necontrolate ale statului, ci din cauza unei bule imobiliare, care a dus la prabusirea sistemului bancar. De asemenea, in contrast puternic fata de Grecia, Irlanda a reusit sa reduca deficitul, sa-si imbunatateasca competitivitatea si sa readuca o parte din cresterea economica.

Totusi, multi irlandezi spun ca redresarea economica arata mai bine pe hartie decat in viata reala si este putin probabil ca Irlanda sa se poata finanta din piete dupa incheierea acordului de finantare cu UE si FMI, anul viitor.

In 2011, economia Irlandei a crescut cu aproximativ 1 la suta, dar o mare parte se datoreaza profiturilor multinationalelor gen eBay, Facebook si Google, care folosesc Irlanda pentru taxe corporative scazute si repatriaza o mare parte din aceste profituri, angajand doar 7% din forta de munca locala. Daca se dau la o parte aceste cifre, economia irlandeza este chiar in usor declin, iar somajul ramane foarte ridicat, la peste 14 procente.

Avand in vedere ca nici Italia si nici Spania nu au scapat de probleme, iar succesul programelor de salvare din Grecia este indoielnic, schimbari majore ar putea interveni in zona euro, in viitorul apropiat.

De exemplu, daca irlandezii voteaza impotriva pactului, mecanismul european de salvarea nu ii va mai putea acorda tarii fonduri. Fara aceste fonduri, este foarte posibil ca Irlanda sa nu aiba resursele necesare sa mai ramana in zona euro.

Potrivit analistilor de la Irish Times, efectele unui vot negativ in Irlanda asupra zonei euro in ansamblu sunt greu de prevazut. Insa, cel mai probabil, asa cum investitorii s-au "razbunat" pe intreaga regiune din cauza Greciei, este foarte posibil sa existe o contagiune extinsa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#referendum Irlanda, #pact fiscal, #acord fiscal, #sprijin financiar Irlanda , #zona euro