Veste proasta pentru deponentii din Cipru: Trebuie mai multi bani decat s-a crezut

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 15:14
2726 citiri
Veste proasta pentru deponentii din Cipru: Trebuie mai multi bani decat s-a crezut
Foto: AP

Pentru a primi imprumutul extern in valoare de 10 miliarde de euro din partea Uniunii Europene si Fondului International Monetar, Cipru trebui sa stranga din resurse proprii suma de 13 miliarde de euro, desi, initial, contributia sa fusese estimata la sapte miliarde de euro.

Potrivit unui purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia, Christos Stylianides, cifrele initiale au fost bazate pe calcule realizate in decembrie anul trecut de fostul Cabinet si nu mai sunt valabile ca urmare a inrautatirii situatiei economice, informeaza CNN.

Astfel, costul total al pachetului pentru salvarea Ciprului, de 23 de miliarde de euro, depasind dimensiunea economiei Ciprului.

In opinia economistilor, statul cipriot ar putea fi obligat sa solicite un al doilea imprumut, avand in vedere dificultatile de a strange o astfel de suma in contextul in care economia se contracta rapid.

Luna trecuta, Cipru a acceptat sa demareze un amplu proces de restructurare a sectorului bancar, care a vizat cele mai mari doua banci din Cipru, Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank (Laiki).

In cadrul acestui proces, Laiki Bank a fost inchisa, iar depozitele mai mici de 100.000 de euro au fost transferate la Bank of Cyprus, in timp ce deponentii cu sume mai mare de acest prag ar putea suporta pierderi de pana la 80%. De asemenea, la Bank of Cyprus, deponentii cu mai mult de 100.000, ar putea pierde intre 37,5% si 60%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Cipru pierderi deponenti, #banci Cipru, #depozite Cipru , #zona euro