Viitorul Marii Britanii: Adio, UE!

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 12:37
7685 citiri
Viitorul Marii Britanii: Adio, UE!
Foto: The Economist

"Marea Britanie nu viseaza la o existenta izolata in marginea Comunitatii Europene", spunea Margaret Thatcher, in 1988.

Paradoxal sau nu, exact acest lucru se intampla acum. Sondajele de opinie arata ca majoritatea britanicilor este in favoarea iesirii din Uniunea Europeana. Partidul Conservator al baronesei Thatcher, care a bagat Marea Britanie in UE, in urma cu 40 de ani, este divizat intre cei care vor o relatie de lunga durata cu Europa si cei care vor sa "divorteze".

Pana si cei mai ardenti critici ai Uniunii Europene sunt surprinsi de viteza cu care se misca lucrurile. Adevarate rebeliuni parlamentare in intreaga Europa par sa usureze sarcina euroscepticilor, scrie The Economist. Asa cum, in Statele Unite, conservatorismul social al republicanilor s-a transformat in ortodoxism intolerant, conservatorii britanici au inceput sa pledeze pentru iesirea din Uniunea Europeana.

Partidul Independentei din Marea Britanie (UKIP), adversar al Uniunii Europene, a ajuns brusc, de la marginea scenei politice chiar in centrul acesteia. Un referendum legat de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana este numai o chestiune de timp.

De cealalta parte, europenii sunt in aceeasi masura surprinsi si iritati. Nu si-ar fi imaginat niciodata ca britanicii si-ar dori sa iasa din blocul comercial cu reguli relaxate pentru comertul intern. In plus, modul in care Londra se foloseste de amenintarea de a iesi din UE oridecate ori vrea ceva la reuniunile internationale, in special in criza euro, este o actiune iritanta pentru celelalte puteri europene.

Presiuni pentru avantaje

Dupa cum se vede, Marea Britanie vrea sa obtina un loc privilegiat in clubul european. Liderii politici de la Berlin si din Roma argumenteaza ca Londra ar trebui sa se decida odata: iese sau nu din UE?

Pentru un ziar liberal cum este "The Economist", care isi exprima scepticismul la orice actiune a Bruxelles-ului, o iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar fi o tragedie dubla. Britanicii ar suferi mai mult decat isi dau ei seama acum, si nici Europa n-ar duce-o mai bine.

Cea mai rapida cale pentru iesirea Marii Britanii din UE ar fi un referendum cu raspunsurile "Da" sau "Nu". Premierul David Cameron a incercat sa reziste in fata euroscepticilor, sustinand ca britanicii ar trebui sa decida daca vor sa-si mentina actualul statut sau sustin o relatie mai relaxata.

O alta cale include eforturi diplomatice. Euroscepticii destepti, aici fiind inclus si David Cameron, nu vor ca Marea Britanie sa iasa cu totul din UE; vor doar ceva mai multa putere. Problema este ca eforturile lor de a face acest lucru mai mult inrautatesc decat ajuta.

Anul trecut, mai toti liderii europeni s-au unit impotriva lui Cameron, care a incercat sa blocheze un acord fiscal care ar fi urmat sa rezolve criza euro. Alte state sunt plictisite deja de cererile britanicilor.

Multe dintre ele, cum este si Germania, ar prefera ca Londra sa ramana cu "un picior" in Bruxelles, dar nu isi doresc acest lucru cu atata disperare incat sa accepte orice doleante. Franta, de cealalta parte, n-ar protesta deloc in cazul in care Marea Britanie s-ar retrage.

Si daca?

Ce se intampla daca Marea Britanie iese din UE? In primul rand, va avea un buget mai mare cu aproape 8 miliarde de lire sterline (13 miliarde de dolari), ceea ce reprezinta contributia anuala la bugetul Uniunii. Eliberate de "chingile" agriculturii europene, produsele britanice ar putea deveni mai ieftine. Administratia nu s-ar mai ingrijora atat de taxele si regulile stricte impuse de Bruxelles. Acestea ar fi avantajele.

Dezvantaje? Mult mai multe: exporturile produselor britanice ar scadea, importurile ar fi mai scumpe, toate acordurile comerciale semnate ar pica, iar Londra ar trebui sa le renegocieze pe toate, fara sa mai detina insa o pozitie privilegiata, cea de membru al UE. Poate ca si-ar redobandi suveranitatea, dar costul ar fi mult prea mare pentru britanici.

Exista si voci care sustin ca Londra s-ar putea alatura Norvegiei, in Spatiul Economic European. Dar probabil ca, in comparatie cu avantajele de a fi membru UE, beneficiile acestei uniuni n-ar fi prea mari. Din pacate, si calitatea diplomatilor britanici a scazut, in ultimul timp. Obsedati de redistribuirea puterilor la Bruxelles, liderii britanici par sa fi uitat arta negocierii in diplomatie.

Cameron are argumente solide, mai ales atunci cand sustine ca o piata unica stimuleaza cresterea economica. Mai mult, are simpatizanti puternici in Europa, inclusiv Angela Merkel, dar acestia nu pot deveni aliati in cazul in care Londra continua sa joace "cartea santajului".

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#Marea Britanie iesire UE, #Marea Britanie avantaje economice UE , #zona euro