Germania poate salva zona euro - fondul de salvare a fost aprobat

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 21:03
5664 citiri
Germania poate salva zona euro - fondul de salvare a fost aprobat
Foto: The Guardian

Curtea Constitutionala din Germania a aprobat, miercuri, ratificarea Mecanismului European de Stabilitate (MES) de catre Parlamentul german, miercuri, acesta fiind un pas urias in solutionarea crizei datoriilor din zona euro.

Totusi, judecatorii Curtii Constitutionale au impus unele conditii:

1. Germania nu trebuie sa ofere ajutor financiar, prin MES, de mai mult de 190 de miliarde de euro fara sa ceara aprobarea Parlamentului.

2. Ambele camere ale Parlamentului german trebuie sa fie informate continuu despre ajutorul acordat de Germania.

Tot miercuri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat primii pasi in formarea unei uniuni bancare, in care un rol esential il va avea Banca Centrala Europeana (BCE).

De asemenea, tot miercuri au avut loc alegeri in Olanda, o tara al carei cuvant atarna greu in momentul deciziilor si unde extremistii anti-europeni se numara printre preferati.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE evenimentele care ar putea conduce la iesirea UE din recesiune:

- Intrebat de un jurnalist daca propunerile de astazi marcheaza inceputul sfarsitului pentru Londra, important centru financiar al Europei, Michel Barnier, comisar european pentru piata interna si servicii a replicat ca este de parere ca locul Londrei va ramane neschimbat. "Nu e important doar pentru Marea Britanie, ci pentru intreaga Europa", a spus acesta.

- Premierul italian, Mario Monti, a descris decizia de astazi drept o "veste excelenta", adaugand ca aceasta "a inlaturat ultimul obstacol pentru implementarea MES si tratatului fiscal".

- O tara care nu face parte din eurozona dar ar putea adopta propunerile privind uniunea bancara este Danemarca. Ministrul danez al Economiei, Margrethe Vestager, a explicat insa ca doreste garantii ca orice supraveghere bancara in Europa nu va pune creditorii intr-un dezavantaj competitiv.

- Dow Jones anunta, pe surse, ca decizia de acordare a urmatoarei transe din imprumutul pentru Grecia, in valoare totala de peste 31 de miliarde de euro, ar putea fi amanata pana in noiembrie. Initial, se anuntase pentru luna septembrie, insa a fost amanata pana in octombrie.

- Bursa elena a inchis ziua in crestere cu 5,33%, ajungand la cel mai ridicat nivel din martie. Actiunile bancare cu crescut cu 14%.

- Detalii suplimentare privind hotararea Curtii Constitutionale: MES nu are voie sa imprumute direct de la BCE. Astfel, mecanismului de salvare nu i se ofera statutul de banca, prin care si-ar fi putut majora fondurile.

De asemenea, guvernul Germaniei are dreptul sa stopeze MES in orice moment.

La inceputul anului 2013, Curtea va analiza daca programul de achizitii a obligatiunilor de catre BCE inseamna transferul ilegal de suveranitate la nivelul statului german la nivelul central european.

- Aproximativ 2.000 de profesori, doctori si functionari protesteaza in Atena, relateaza The Guardian.

- Premierul italian, Mario Monti, a declarat ca vestea provind MES este "foarte buna" si inlatura ultimul obstacol in calea aplicarii tratatului de stabilitate si a masurilor privind unitatea fiscala.

- Presa germana reflecta starea de spirit dupa acordul Curtii Constitutionale privind MES. "Phew" titreaza Frankfurter Allegemeine Zeitung. "Europa respira usurata", spune ziarul Bild. In acelasi timp, saptamanalul Der Spiegel, in editia online, scrie ca "este o decizie de importanta istorica pentru salvarea euro".

- Ministrul Finantelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca MES ar putea fi pus in functiune in "cateva saptamani".

Mecanismul European de Stabilitate este un fond de 700 de miliarde de euro, din care 80 de miliarde de euro sunt sume furnizate de tarile din zona euro, iar 620 de miliarde de euro reprezinta garantiile oferite tarilor care au nevoie de sprijin financiar. Fondul va avea si capacitatea a de oferi imprumuturi, in valoare totala de 500 de miliarde de euro, potrivit Financial Times.

- In Olanda, analistii estimeaza formarea unui guvern de coalitie, doua partide luptandu-se pentru prima pozitie: VVD, partidul premierului Mark Rutte, si partidul de centru-stanga, Partidul Muncii, condus de Diederik Samsom.

Mark Rutte, premierul Olandei, si-a exprimat votul, miercuri dimineata

- Grecii au iesit iar in strazi, miercuri, protestand fata de pachetul de masuri de austeritate, in valoare de 12 miliarde de euro.

- Ministrul Finantelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca isi doreste o supraveghere a bancilor, insa acest lucru trebuie realizat in mod eficient si intr-o perioada de timp "realista".

- Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat multumita de decizia Curtii Constitutionale, fiind de parere ca ofere "siguranta contribuabililor". "Este o zi buna pentru Germania. Este o zi buna pentru Europa", a spus ea, intr-un discurs in Parlament. "Germaniei nu poate sa ii mearga bine decat daca si Europei ii merge bine", a sustinut ea, citata de The Guardian.

- Presedintele grupului ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, a declarat ca va organiza prima intalnire a board-ului MES pe data de 8 octombrie, in Luxemburg.

De asemenea, el a spus ca Tratatul pentru Stabilitate, Cooperare si Guvernanta Economica in Uniunea Monetara va intra in vigoare imediat ce va fi ratificat de statele membre, insa nu mai devreme de 1 ianuarie 2013.

- Decizia Curtii Constitutionale germane privind fondul de salvare din zona euro a ajutat Italia sa aiba succes in licitatia de obligatiuni desfasurata miercuri. Astfel, Italia a reusit sa vanda obligatiuni cu maturitate la un an in valoare de 9 miliarde de euro, la un randament de 1,692%. Acesta este mult mai scazut decat nivelul anterior, de 2,768%. In plus, oferta a fost suprasubscrisa, primindu-se 1,65 de oferte pentru fiecare titlu.

- Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a aplaudat decizia Curtitii Constitutionale germane, potrivit careia fondul de salvare este compabitibil cu legea germana. Potrivit lui Faymann, acesta este un pas important pentru stabilitatea monedei euro si unul esential pentru viitorul Europei.

- Moneda unica europeana s-a apreciat in fata dolarului american, dupa decizia Curtiii Constitutionla germane, pana la 1,2903 dolari/unitate.

- Cancelarul german, Angela Merkel, va sustine un discurs, in aproximativ 45 de minute, privid bugetul pentru 2013. De asemenea, cel mai probabil va lauda decizia Curtitii Constitutionale in legatura cu MES.

- Curtea Constitutionala germana a respins si cererea de blocare a programului de achizitii a obligatiunilor emise de statele cu probleme financiare, depusa de unii oficiali germani, ce se opuneau acestei solutii.

- Germania trebuie sa impuna o limita pentru ajutorul financiar pe care il poate oferi, de 190 de miliarde de euro. Sumele mai mari trebuie aprobate de Parlamentul german.

- Curtea Constitutionala aproba Mecanismul European de Stabilitate, cu unele conditii.

- Andreas Vosskuhle, presedintele Curtii Constitutionale din Germania a inceput citirea verdictului in privinta MES.

- Sectiile de votare din Olanda s-au deschis.

- Jose Manuel Barroso a terminat discursul privind Starea Uniunii, sustinut in Parlamentul European.

Discurs Jose Manuel Barroso

- In multe din tarile noastre, chiar in cele care au devenit membre recent, exista o memorie recenta a unui regim dictatorial. Acum este momentul pentru toti europenii sa incerce sa construiasca uniunea. UE trebuie sa se adapteze si la provocarile globalizarii. Avem nevoie de un nou acord pentru Europa.

- Sunt convins ca multi vor spune ca este prea ambitios acest plan, ca nu este realist. Dar este realist sa se intampla ceea ce se intampla acum? Sa vedem cum contribuabilii platesc bancile, sa vedem peste 25% din tineri in somaj? Este realist sa ne gandim ca putem sa castigam increderea pietelor, atunci cand nu mai avem incredere unii in altii? Nu putem continua pe aceasta cale. Realismul inseamna sa le spunem tinerilor nostri ca exista speranta daca ramanem uniti. Trebuie sa fim mandri ca suntem europeni: societatile noastre sunt printre cele mai umane si libere din lume si nu trebuie sa ne fie rusine de valorile pe care le urmam.

- Trebuie sa incepem sa facem tot posibilul pentru a imbunatati cresterea. Vom incerca sa facem un proiect pentru o adevarata uniune monetara si financiara. Vom prezenta si alte propuneri, in conformitate cu tratatele. Insa, la unele puncte, nu putem sa ne luam dupa tratate, astfel ca vom face propuneri pentru modificarea lor.

- Nu trebuie sa permitem nationalistilor si populistilor sa promoveze un program negativ. Scepticismul este mai periculos.

- In Europa nu mai avem nevoie de ziduri care sa ne desparata, pentru ca uniunea economica este mai puternica atunci cand suntem impreuna. Nimeni nu poate fi obligat sa intre si nimeni nu poate fi obligat sa iasa, dar nu putem merge la viteza celui mai reticent. Exista doar o Comisie Europeana si un Parlament European.

- Alegerile europene din 2014 vor fi decisive. Comisia isi va prezenta inainte ghidul sau pentru apararea UE si a principiilor ei. Avem nevoie de o adevarata dezbatare.

- Nu trebuie sa incepem cu modificarea tratatelor, ci sa identificam instrumentele de care avem nevoie.

- Crearea acestei uniuni va cere un nou tratat. Discutiile nu ar trebui sa ne distraga atentia de la ceea ce ar trebui sa fie facut azi. Putem incepe cu tratatele actuale, dar nu putem duce la bun sfarsit fara o modificare a tratatelor.

- Fac apel la o federatie a statelor natiune, care sa poata sa abordeze aceste probleme intr-un fel in care fiecare tara sa fie mai bine echipat si protejat. Aceasta este o UE pentru statele membre si nu impotriva sa. O suveranitate pusa in comun inseamna mai multa putere, nu mai putina. Intr-un moment de nesiguranta, ar fi o greseala sa lasam apararea natiunilor la mana populistilor si nationalistilor.

- In lumea de azi, conteaza marimea. Cetatenii nostri au nevoie de o Europa activa si puternica. Pentru toata lumea este important ca Europa sa-si respecte valorile, iar drepturile omului nu sunt un lux.

- Angajamentul nostru fata de statul de drept si intentia de a infiinta un oficiu al procurorului european.

- Trebuie sa sporim fundatiile pe care a fost cladita Uniunea Europeana. In ultimele saptamani, am vazut o amenintare la adresa acestei fundatii, in unele state europene.

- Nu totul poate fi o prioritate in acelasi timp, trebuie sa facem si o autocritica in acest sens. O integrare adevarata inseamna sa decizi unde sa te uiti imediat.

- Credibilitatea si sustenabilitatea zonei euro, a monedei, depinde de constructia politica din spatele sau. Daca vrem sa aiba succes, trebuie sa facem pasii necesari acum. Nu putem continua sa incercam sa rezolvam criza doar cu solutii la nivel de tara.

- CE va prezenta un plan pentru aceasta uniunea economica. La Consiliul European din septembrie il vom prezenta, impreuna cu liderii tarilor europene.

- Pentru a se face rapid, trebuie sa lucram cu institutiile care exista deja.

- Trebuie sa facem miscarea spre o uniune fiscala. Avem nevoie de o coordonare a politicilor economice. Trebuie sa dezvoltam o guvernanta economica unitara.

- Nu mai trebuie sa vedem manipularea ratelor de dobanda interbancare. Trebuie sa eliminam riscurile.

- Mecanismul va crea o arhitecutura puternica, care va supraveghea toata bancile.

- Astazi, prezentam planurile pentru un organism comun de supraveghere in sistemul bancar, primul pas pentru uniunea bancara.

- BCE poate restaura integritatea politicii monetare. Trebuie sa determine ce masuri sa ia si in ce conditii, dar toata lumea trebuie sa respecte independenta BCE.

- Daca Grecia elimina toate indoielile cu privire la dorinta de reformare, va ramane in zona euro. BCE nu poate si nu va finanta guverne. Dar CE crede ca este mandatul BCE sa ia masurile necesare pentru a rezolva problema datoriilor.

- Comisia stie ca in statele in care s-au pus in aplicare masuri de austeritate sunt greutati. Dar sunt masuri care trebuiau luate de mult timp. CE face tot ce poate sa sprijine aceste tari, de exemplu prin fondurile structurale.

- Trebuie sa ne asiguram ca bancile platesc taxe pentru contribuabili, nu invers. Vorbim de corectitudine, o conditie necesara pentru a face masurile de redresare acceptabile din punct de vedere social.

- Trebuie sa cream un sistem fiscal mai bun, sa punem capat evaziunii fiscale.

- Inainte de sfarsitul anului, CE va anunta o schema de ajutor pentru tinerii.

- Unii spun ca, din cauza crizei, sistemul social european este mort. Nu sunt de acord. Sistemul social nu este un obstacol in fata dezvoltarii. Tarile europene cu cel mai dezvoltat sistem social sunt cele mai competitive tari din lume.

- Vreau sa vad daca statele membre vor sustine acest buget.

- Este un buget pentru cooperarea economica intre state. Este un buget pentru agricultura moderna, care sa combine siguranta alimentara cu protejarea mediului.

- Bugetul UE trebuie sa fie dedicat investitiilor, reformei si inovarii.

- Trebuie sa investim in noile politici de investitii. Acest lucru inseamna un sistem de taxe si impozite mai simplu, pentru toate statele. Trebuie sa deschidem noi piete. Este o mina de aur, dar trebuie exploatata.

- Trebuie sa creeam o piata a muncii unita. Trebuie sa fim mult mai ambitiosi in inovare si stiinta. Suntem lideri in aeronautica, inginerie etc. Productivitatea a crescut cu peste 35% in ultimii zece ani.

- In secolul trecut, o tara de 15 - 20 de milioane de oameni ar fi putut sa fie o putere mondiala. Acum, chiar si cea mai mare tara europeana este prinsa intre giganti ca SUA si China.

- Unele din statele noi au o dezvoltare economica impresionanta. Trebuie sa mobilizam toate resurselor. Este timpul sa invatam lectiile trecutului.

- Punctul de plecare este sa suportam toate consecintele, care ne schimba lumea. Trebuie sa nu mai raspundem problemelor viitorului cu uneltele din trecut.

Realitatea este ca suntem o lume interconectata, iar statele, de unele singure, nu mai pot face fata unor crize.

Avem nevoie de mai multa unitate, iar asta inseamna mai multa integrare, iar asta inseamna mai multa democratie. Trebuie sa existe un simt comun al responsabilitatii. Suntem cu totii in aceeasi barca.

- Nu putem sa facem parte din aceeasi uniune si sa pretindem ca nu este asa. Nu putem face declaratii care provoaca indoieli. Cum putem sa-i convingem pe altii ca putem gasi solutii la criza?

Este, de fapt, o criza politica si nu exista criza politica la care sa nu existe o solutie politica.

Mesajul meu este: Europa are nevoie de o directie noua, care nu poate fi bazata pe idei vechi. Este nevoie de o gandire noua. Toti vorbim despre criza, dar ne-am asumat raspunderea pentru greselile noastre?

- Este o perioada cand UE este in criza economica, politica, sociala, de incredere. Criza rezulta de practicile din sistemul financiar si lipsa competitivitatii din unele state.

Este un efort dureros. Oamenii simti ca binele lor este in pericol.

Am permis indoielilor sa se raspandeasca. De prea multe ori, am fost intr-o spirala vicioasa. Am hotarat ceva la summit-urile europene, iar, a doua zi, vedem aceeiasi oameni care au luat deciziile ca le critica, spunand ca merg prea departe. Nu este acceptabil.

Care sunt principalele evenimente

- Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va sustine, incepand cu ora 10.00, un discurs privind Starea Uniunii, in care va prezenta planul pentru infiintarea uniunii bancare.

- In aproximativ doua ore, judecatorii Curtii Constitutionale din Germania vor anunta daca noul fond de salvare din zona euro, Mecanismul European de Stabilitate, este compatibil cu legea germana. Potrivit criticilor, se judeca, de fapt, suveranitatea Parlamentului german.

- Exista si optiunea ca MES sa fie acceptat de judecatori, insa cu niste conditii suplimentare, care ar conduce, de asemenea, la intarzieri in aplicarea masurilor.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Curtea Constitutionala germana decizii, #Jose Manuel Barroso uniunea bancara, #viitor zona euro , #zona euro