Grecii au spus "NU" Europei - ziua votului, reactii si scenarii posibile

Luni, 06 Iulie 2015, ora 03:14
74159 citiri
Grecii au spus "NU" Europei - ziua votului, reactii si scenarii posibile
Foto: Hepta

Grecii au votat, duminica, pentru viitorul tarii lor. Votul impotriva masurilor de austeritate cerute de creditorii internationali a fost covarsitor: peste 61,31% dintre greci au spus NU, la distanta de peste 20 de puncte procentuale de cei care au votat DA.

Prezenta la vot a fost suficienta pentru validarea referendumului, peste 60% dintre grecii cu drept de vot prezentandu-se la urne, in conditiile in care, pentru validare, era nevoie de 40%.

Pentru a preintampina ciocniri violente, guvernul a mobilizat armata in strada dupa referendum. In plus, circa 2.000 de politistii urmeaza sa fie postati in fata bancilor.

Reactiile oficialilor eleni, dar si ale liderilor europeni nu s-au lasat asteptate. Premierul Tsipras a declarat ca, in urma mandatului primit, va reincepe negocierile cu Europa si va cere restructurarea datoriei Greciei, singura solutie pe care o considera viabila, in conditiile in care grecii au spus nu austeritatii.

De cealalta parte, liderii eurozonei au avut reactii negative, chiar dure, iar liderii de la Berlin si Paris au cerut organizarea unui summit de urgenta, care a fost stabilit pentru marti, la Bruxelles.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante informatii despre votul istoric din Grecia:

02.54 - Rezultatul dupa numararea a 100% din voturi: 61,31% dintre greci au spus "nu", 38,69 - "da"

02.34 - Dupa numararea a 99,21% din voturi, 61,33% dintre greci au spus "nu", 38,67 - "da"

02.31 - intalnirea liderilor principalelor formatiuni politice din Grecia cu presedintele tarii va avea loc luni, la ora 10.00, ora locala. Surse politice citate de presa internationala sustin ca printre subiectele in discutie se va numara si solicitarea liderilor politici de indepartare din echipa de negociere cu creditorii internationali a ministrului de Finante Yanis Varoufakis

02.15 - Dupa numararea a 98,13% din voturi, 61,31% dintre greci au spus "nu", 38,69 - "da"

02.02 - Dupa numararea a 97,34% din voturi, 61,32% dintre greci au spus "nu", 38,68 - "da"

01.30 - Liderii UE se vor intalni, de urgenta, marti, la Bruxelles, pentru a discuta situatia Greciei. Summitul liderilor UE va fi precedat de o intalnire a ministrilor de Finante a tarilor din Zona Euro.

Liderii tarilor din UE se intalnesc de urgenta sa discute situatia Greciei

01.12 - Cancelarul Germaniei, Angela Mekel, se afla intr-o pozitie dificila dupa votul de duminica exprimat de greci. Pe prima pagina a editiei de luni a publicatiei germane Bild, i se adreseaza transant o intrebare: Grecii sarbatoresc "NU" -ul. Ce vei face acum, Cancelare?

00.56 - Dupa numararea a 93,75% din voturi, 61,33% dintre greci au spus "nu"

00.40 - Au fost numarate 92,80% din voturi - 61,27% din voturi sunt "nu"

00.29 - Ministrul leton de Externe a reactionat pe Twitter. "In timp ce respectam rezultatul referendumului din Grecia, e clar ca vor fi consecinte pentru toata lumea, iar cele mai grele vor fi resimtite de poporul elen", a scris Edgars Rinkēvics.

00.26 - Au fost numarate 92,05% din sufragii. Tabara "nu" are 61,33% din voturi, iar tabara "da" - 38,67%.

00.21 - Presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a transmis ca a cerut organizarea unui summit al liderilor statelor din zona euro, marti seara, in contextul rezultatului referendumului din Grecia.

00.11 - "Marea intrebare este cu ce plan se duce premierul grec la Bruxelles?", se intreaba Anna Diamantopoulos, fost comisar european.

00.10 - Au fost numarate putin peste 90% din voturi. Tabara "nu" are 61,44%, fata de 38,56% - "da".

00.08 - Juncker ar vrea sa se adreseze, marti, Parlamentului European in Strasbourg, transmite site-ul Comisiei Europene. El a transmis ca institutia pe care o conduce "a luat aminte si respecta rezultatul referendumului din Grecia".

00.06 - Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va organiza o teleconferinta, luni dimineata, cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, dar si cu seful ministrilor de Finante din zone euro (Eurogroup), Jeroen Dijsselbloem.

00.03 - Grecii marsaluiesc in piata centrala din Atena si sarbatoresc rezultatul referendumului.

Foto: Twitter/Adam Boulton

23.59 - Analistii Barclays vad iesirea Greciei din zona euro ca scenariul de baza. Ei sustin ca deciziile Bancii Centrale Europene vor fi cruciale in urmatoarea perioada si vad 20 iulie drept data la care institutia va taia finantarea bancilor elene, care se vor afla pe marginea prapastiei. Daca nu se va ajunge pana atunci la un nou acord, Guvernul elen va introduce "noua drahma" pentru a recapitaliza acest sector, transmite The Telegraph.

23.55 - Ministrul slovac de Finante, Peter Kazimir, si-a exprimat dezamagirea pe Twitter in legatura cu rezultatul referendumului din Grecia. "Cosmarul arhitectilor monedei euro e pe cale sa se adevereasca", a mai spus acesta, referindu-se la iesirea elenilor din uniunea monetara.

23.53 - Premierul elen, Alexis Tsipras, a insistat asupra faptului ca rezultatul referendumului nu echivaleaza cu iesirea din zona euro, asa cum au sugerat unii lideri europeni. El a explicat ca luni se va intoarce la masa negocierilor si ca "prioritatea zero" este functionarea normala a bancilor elene.

"Chiar si in cele mai dificile circumstante, democratie nu poate fi santajata - e o valoare puternica si calea inainte", a mai spus Tsipras.

23.38 - "Vreau sa le multumesc tuturor celor care au votat 'nu', Acum trebuie sa ridicam Grecia cu totii. Noi, grecii, am luat o decizie foarte curajoasa saptamana trecuta si sunt foarte constient de mandatul dat, de a negocia cu Europa, sa iesim din acest cerc vicios al austeritatii.

Voi pune acest manadat in aplicare fara eziatre - odata cu votul istoric de astazi, poporul grec a raspuns intrebarii corecte - nu daca vor sau nu sa ramana in Europa, ci ca Europa nu poate fi o strada cu un singur sens pentru austeritate, ci vor o strada a democratiei.

Maine, Grecia va merge inainte cu negocierile si va cauta sa gaseasca o solutie mai sanatoasa. Suntem siguri ca BCE constientizeaza situatia umanitara din tara noastra. Putem avea o solutie viabila doar daca restructuram datoria, tara noastra are nevoie mai mult ca oricand sa fie unita. Il voi contacta pe presedintele tarii sa ii cheme la negocieri pe liderii politici si sa le explicam ce vrem sa cerem la negocieri", a declarat, duminica seara, Alexis Tsipras.

Sursa: Captura BBC

23.36 - Tsipras considera ca natiunea se afla intr-o criza umanitara si ca va obtine o reducere a datoriei, asa cum se arata in raportul Fondului Monetar International, dat publicitatii joi.

FMI dezvaluie suma colosala de care are nevoie Grecia si ce trebuie sa faca pentru a se salva

23.33 - Premierul elen, Alexis Tsipras, tine o conferinta de presa.

23.30 - Se vor reuni si ministrii de Finante din zona euro, nu doar sefii Guvernelor? Purtatorul de cuvant al presedintelui Eurogroup, condus de olandezul Jeroen Dijsselbloem, a explicat ca va avea loc o reuniune, dar spre finalul saptamanii.

23.29 - Reactii si pe piata financiara. Euro s-a depreciat cu 1% in fata monedei americane, fiind cotat la 1,099 dolari/unitate.

23.22 - Dupa numararea a 84,77% din voturi, tabara "nu" are un avans puternic, de 61,54%, fata de 38,46%, astfel ca e imposibil ca rezultatul sa se mai schimbe.

Sursa: Ministerul de Interne din Grecia

23.20 - Conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) va discuta, luni, despre situatia din Grecia, iar surse Reuters sustin ca va fi pastrat nivelul actual de finantare pentru bancile elene. Acest lucru inseamna ca exista sanse minime ca institutiile financiare din tara condusa de Alexis Tsipras sa fie deschise, marti, asa cum a promis acesta.

23.18 - AFP transmite ca liderii de la Berlin si Paris au cerut organizarea unui summit cu liderii zonei euro, marti.

23.16 - Antonis Samaras, liderul partidului Noua Democratie din Opozitie, si-a dat demisia. El a condus campania "da", informeaza presa de la Atena.

23.15 - 61,57% dintre votanti au spus "nu", dupa numararea a 79,32% din voturi

22.53 - Au fost numarate doua treimi din voturi: tabara "nu" are 61,52%, iar cea "da" detine doar 38,48%.

22.51 - Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a transmis intr-un interviu acordat publicatiei Tagesspiegel ca Tsipras a rupt si ultimele legaturi cu Europa. El sustine ca, in acest punct, negocierile sunt puse in pericol.

22.46 - Ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, a dat niste replici taioase in timpul conferintei de presa organizata dupa inchiderea urnelor. El a vorbit despre faptul ca institutiile internationale au inchis bancile, au refuzat timp de cinci luni sa negocieze niste masuri concrete si au planuit sa umileasca poporul grec.

"Votul de astazi reprezinta un mare 'da' spus Europei democratice si intareste protectia pe care Grecia o acorda poporului sau. Maine (luni - n.red.) vom incerca sa cooperam cu partenerii nostri si ii vom invita, unul cate unul, pentru a gasi un numitor comun. Si vom incerca sa ne mentinem un tonus pozitiv".

22.20 - 61,31% dintre greci au votat "nu", 38,69% au votat "da", dupa numararea a 61,03% din voturi le exprimate la referendum

22.05 - Ministrul de Externe italian, Paolo Gentiloni, a scris pe Twitter, dupa referendum: "E corect sa incercam sa ajungem la un acord din nou. Insa nu exista scapare din labirintul grec, cu o Europa slaba, ce nu creste".

21.59 - Mare parte din electoratul tanar a votat "nu" la referendum, acesta suferind cel mai mult in ultimii cinci ani. Cei care au votat cu "da" sunt in general varstnicii, arata The Guardian.

21.57 - Ministrul elen al Muncii, Panos Skourletis, a reactionat cu privire la rezulatatul referendumului, el declarand jurnalistilor aflati la usa cabinetului sau ca "Guvernul poate merge acum cu o carte foarte puternica pentru a continua negocierile cu creditorii".

21.54 - 61,24% dintre voturile numarate pana acum (51%) sunt contra masurilor de austeritate propuse de Europa, comparativ cu 38,76%.

21.47 - Kathleen Brooks, de la Forex.com, se teme pentru sectorul bancar grecesc. "O victorie a taberei 'nu' va face negocierile cu creditorii si mai dificile", scrie Brooks. Aceasta e de parere ca Grecia nu va mai obtine bani de la creditorii europeni.

In plus, Banca Centrala Europeana ar putea lua decizia de a taia lichiditatile de urgenta saptamana aceasta, ceea ce inseamna ca sistemul financiar elen s-ar putea prabusi "in cateva zile". Grecia s-ar putea confrunta ulterior cu o recesiune profunda, ce va tine multi ani, mai explica Brooks.

21.43 - Analistii financiari incep sa reactioneze la rezultatele referendumului din Grecia, observa The Guardian. Wolf Piccoli, de la Teneo Intelligence, e de parere ca riscul ca Grecia sa paraseasca zona euro e de 75% in prezent.

Acesta e de parere ca Banca Centrala Europeana nu va mari marja de lichiditati de urgenta, chiar daca bancile grecesti au nevoie disperata de bani cash.

Acesta crede ca creditorii europeni vor ramane duri in negociere si opineaza ca exista posibilitatea ca presedintele elen, Prokopis Pavlopoulos, sa demisioneze, pentru a se organiza alegeri anticipate, intr-o incercare de a preveni "alunecarea" Greciei afara din zona euro.

21.38 - Ministrii de Finante ai zonei euro nu planuiesc o intalnire de urgenta luni. Un oficial a declarat pentru Reuters: "In niciun caz. Ministrii nici nu ar sti ce sa discute".

21.34 - Dupa numararea a peste 40% din voturi reiese ca 61,08% din electorat a votat impotriva masurilor de austeritate, fata de 38,92%.

21.26 - In Piata Syntagma din Atena, atmosfera e una de sarbatoare. Par sa se fi adunat doar cei care au votat cu "nu" la referendum, dupa bannerele si pancartele prezente.

Foto: Twitter/John Hooper/The Guardian

21.20 - Initiativele pentru incheierea unui acord intre Grecia si creditorii internationali (UE si FMI) se vor intensifica inca de duminica seara, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului de la Atena, Gabriel Sakellaridis, dupa incheierea referendumului.

"Banca Centrala a Greciei va trimite in aceasta seara o solicitare catre Banca Centrala Europeana. Credem ca exista argumente solide pentru a creste plafonul ELA", respectiv ajutorul de urgenta pentru bancile grecesti care sunt inchise de o saptamana si risca sa intre rapid in criza de lichiditati, a declarat oficialul grec.

21.17 - Peste 35% din voturi au fost numarate; conduc in continuare cele care spun "nu" planului prezentat de creditorii europeni.

21.13 - Pe masura ce voturile care spun "nu" Europei devin mai multe, creste numarul celor care cer demisia lui Antonis Samaras, principal lider al Opozitiei elene si fost premier.

21.12 - Bancomatele au ramas fara bancnote de 20 de dolari, asa ca limita retragerilor e acum de 50 de euro.

21.07 - Ministrul adjunct al Finantelor, Nadia Valavani, a transmis grecilor, la televiziunea nationala, ca pot lua orice din cutiile de valori de la banci, mai putin bani, informeaza The Telegraph.

21.05 - 60,91% dintre greci au spus "nu" la referendum, in timp ce 39,09% au spus "da".

21.01 - 27,72% din voturi au fost numarate.

20.59 - Conform datelor ministerului grec de Interne, 60,60% dintre eleni au votat "nu" la referendum si 39,40% au spus "da" setului de masuri propus de creditorii europeni.

20.57 - Ministrul grec al apararii, Panos Kammenos, aliat al coalitiei de guvernare a lui Alexis Tsipras, a reactionat la publicarea mai multor sondaje care dau avans votului "NU" la referendum.

"Poporul grec a dovedit ca nu cedeaza santajului, terorii si amenintarii. Democratia a invins", scrie pe contul sau de Twitter Kammenos.

20.53 - Guvernul Greciei nu intentioneaza sa emita nicio moneda paralela daca rezultatele oficiale vor confima respingerea de catre majoritatea cetatenilor a masurilor economice propuse de creditori, afirma Euclid Tsakalotos, coordonatorul grec privind negocierile cu institutiile financiare.

"Nu avem planuri de emitere a unei monede paralele", a declarat Tsakalotos duminica seara.

20.43 - Conform celor mai recente date furnizate de Ministerul elen de Interne, 60,53% dintre greci au votat cu "nu", in timp ce 39,49% au raspuns afirmativ planului creditorilor europeni.

20.41 - Pe intreg teritoriul tarii, elenii asteapta rezultatele referendumului in cafenele. Aceasta este atmosfera dintr-un local aflat aproape de Parlament, in Atena.

Foto: Twitter/John Hooper/The Guardian

20.34 - Nikos Voutsis, ministrul grec de Interne, aliat al premierului Alexis Tsipras, a vorbit cu mass-media. Potrivit acestuia, rata de participare a fost de peste 50%, ceea ce inseamna ca referendumul este valid. Feedback-ul oferit de votanti arata ca acestia sunt satisfacuti de felul in care a fost organizat referendumul.

Foto: Captura BBC

20.30 - Numaratoarea voturilor in timp real arata ca 60,30% dintre eleni au spus "nu" Europei, fata de 39,70%.

Foto: Twitter/Alexis Tsipras

20.27 - Procentele se schimba de la un minut la altul. Conform ministerului elen de Interne, 60,22 au votat cu "nu" la referendum si 39,78% cu "da".

20.26 - 10% dintre voturi au fost numarate.

20.15 - Surse oficiale din ministerul de Interne grec arata ca 59,93% dintre cei care au votat au spus "nu" planului de creditare european, in timp ce 40,07% au spus "da", relateaza Digi24.

20.06 - In Piata Syntagma din Atena a inceput petrecerea, carnaciorii sfaraie pe gratare, se canta in continuare "Comandante Che Guevarra" si se asteapta discursul premierului.

Foto: Twitter

19.59 - Guvernul francez a confirmat ca Angela Merkel va ajunge luni la Paris, pentru a discuta cu Francois Hollande pe marginea referendumului din Grecia.

19.53 - Ministrul elen de Finante a postat pe Twitter o clarificare, mentionand ca nu a declarat ca se va ajunge la un acord cu creditorii europeni in 24 de ore, ci ca "s-ar putea ajunge la un acord" cu acestia in 24 de ore, mentionand ca presa i-a interpretat gresit declaratia, informeaza The Guardian.

19.42 - 1.000 de jurnalisti din 40 de tari sunt prezenti in Grecia, pentru referendum.

19.34 - In Piata Syntagma din Atena, s-a auzit pana acum cateva minute melodia "Comandante Che Guevarra", informeaza Digi24. Cantecul are legatura cu pasiunea declarata a premierului Tsipras pentru Che Guevarra. Premierul elen, un ateu declarat, care a refuzat sa-si boteze copiii, si-a numit chiar unul dintre baieti Ernesto, dupa idolul sau, Che Guevarra.

19.33 - Cancelarul german Angela Merkel va merge la Paris luni dupa-amiaza, pentru a discuta rezultatul referendumului din Grecia cu presedintele francez Francois Hollande.

19.31 - Surse din partidul Syriza declara ca oficialii guvernamentali, inclusiv seful negociator Nikos Pappas, "si-au facut deja bagajele si sunt gata sa se intoarca la Bruxelles", pentru a relansa negocierile, arata The Guardian.

19.28 - Un purtator de cuvant al partidului de la putere Syriza a declarat pentru Reuters ca sondajele de la iesirea de la urne arata ca guvernul poate "merge inainte cu viteza" si sa semneze o intelegere cu creditorii, asa cum prezisese anterior ministrul elen al Finantelor, Yanis Varoufakis.

19.23 - Ministerul de Interne din Grecia a anuntat ca pragul de validare a fost depasit.

19.11 - Toate cele sase posturi importante de televiziune din Grecia anunta victoria celor care au votat "nu" la referendum, informeaza Sky News.

19.10 - Skai TV anunta ca 51,5% dintre greci au votat "nu", iar 48,5% "da", conform sondajelor realizate la iesirea din sectiile de vot.

19.05 - Toate posturile elene de televiziune sustin ca sunt mai numeroase raspunsurile "nu" la referendum, conform sondajelor efectuate la iesirea din sectiile de vot, informeaza The Guardian.

19.04 - TV Grecia anunta ca 52% dintre raspunsurile la referendum sunt "nu" si 42% "da", conform sondajelor.

19.01 - Le Monde scrie ca 65% dintre eleni au votat, 53% raspunzand intrebarii puse la referendum cu "nu".

19.00 - Sectiile de votare s-au inchis, se asteapta primele cifre oficiale.

18.51 - Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat pentru B1 TV, despre situatia din Grecia, ca cel mai mare pericol este "o contagiune de tip ideologic, ideea ca te poti imprumuta fara sa dai inapoi".

Despre premierul elen Alexis Tsipras afirma ca imparte iluzii, dar ca "factura va trebui sa o plateasca cineva", iar premierul spera ca Occidentul va fi tapul ispasitor.

18.40 - Potrivit ministrului elen de Finante, in eventualitatea unui rezultat majoritar "nu" la referendum, se poate obtine un acord cu creditorii europeni "in 24 de ore", informeaza The Guardian.

Intr-un interviu acordat CNBC, Yanis Varoufakis a mai spus, intrebat fiind cat de "increzator" e in rezultat: "Nu trebuie sa fiu increzator, este o democratie frumoasa. Trebuie doatr sa asteptam cateva ore pentru ca verdictul sa se adevereasca".

18.36 - Guvernul elen se va intalni duminica seara cu seful bancii centrale si cu reprezentantii principalelor banci comerciale pentru a discuta situatia, informeaza BBC.

18.34 - "Eu cred ca indiferent de care este rezultatul referendumului de astazi, Grecia nu va iesi din zona euro. Dar pe de alta parte va trebui sa plateasca, iar acest aventurier, Tsipras, ar trebui sa plece din fruntea guvernului. Europa nu poate suporta aventurieri care vin si spun: nu ma intereseaza datoriile facute de guvernele anterioare", a declarat duminica fostul presedinte Traian Basescu.

"Parerea mea este ca Uniunea Europeana va face tot ce se poate pentru a mentine Grecia in zona euro, Grecia va trebui sa-si plateasca datoriile intr-un program pe care sa-l accepte guvernul si sa-l asume, dar guvernul unui aventurier trebuie sa plece", a conchis Traian Basescu in discursul tinut la sedinta reprezentantilor organizatiilor judetene ale PMP din regiunea Sud Muntenia, desfasurata in Budeasa, Arges.

18.32 - A mai ramas mai putin de jumatate de ora pana cand se vor inchide urnele.

Foto: Twitter/telesur grecia

18.28 - Ministrul elen de Finante a declarat duminica, pentru un ziar german, ca se asteapta ca luni sa aiba loc o intalnire la Bruxelles, indiferent care va fi rezultatul referendumului.

"Ma astept sa avem o intalnire luni. Si va fi independenta de majoritatea de 'da' sau de 'nu' de la referendum. Nu-i ascultati pe cei care spun ca oferta nu mai e pe masa. Bineinteles ca e tot acolo, pentru ca e ceea ce vor ei", a spus Yanis Varoufakis, conform Russia Today.

18.19 - Incertitudinea legata de situatia din Grecia se resimte si in Romania: BCR a decis sa suspende operatiunile de schimb valutar care erau facute prin serviciul de Internet banking.

"Tranzactiile se vor face la cursul de maine (luni - n. red.) si, in functie de situatia din Grecia, ar putea aparea diferente semnificative intre valoarea de la momentul operatiunii si cea la care se va face schimbul", a explicat BCR, conform Digi24.

17.58 - Presedintele elen, Prokopis Pavlopoulos, a lansat un apel la unitate, indiferent de rezultatul referendumului de duminica.

"Indiferent de rezultatul referendumului, avem obligatia de a merge inainte, incepand de maine, intr-o unitate absoluta. Asa au facut predecesorii nostri in momentele cruciale ale istoriei si aceasta este obligatia noastra astazi. Vom merge inainte impreuna", a mai spus acesta, conform enikos.gr.

17.38 - Intrebat de lichiditatile din banci, duminica, ministrul elen al Finantelor i-a spus unei jurnaliste: "Stricati o sarbatoare cu intrebari impretinente".

Foto: Twitter/Neville Lazarus

17.33 - Grecia vrea sa incheie cu Berna un acord de amnistie fiscala pentru grecii care au bani in conturi in Elvetia, ceea ce ar putea sa-i permita Atenei sa recupereze sume de care ea are nevoie in mod deosebit in prezent, scrie ziarul elvetian Neue Zurcher Zeitung in editia sa de duminica. Grecii care si-au depus banii in Elvetia ar fi obligati sa plateasca o taxa fixa, de 21% din totalul sumelor depuse. Ar fi vorba, in total, de conturi intre 2 si 200 de miliarde de euro.

17.29 - Imediat dupa inchiderea sectiilor de vot, duminica, pe strazile marilor orase vor fi mobilizate patrule militare, arata The Sunday Times. Conform publicatiei britanice, masura face parte dintr-un plan secret al guvernului de la Atena, numit "Planul Nemesis".

In afara de militari, 2.000 de agenti de politie au primit ordinul de a proteja sediile marilor banci din Atena si Salonic, existand temeri ca oamenii ar putea sa-si exprime nemultumirea in strada, inclusiv pentru faptul ca nu pot extrage bani din bancomate decat pana la o anumita limita (60 de euro).

17.21 - Un exit-poll citat de Ria Novost arata ca, pana la orele 15.00, majoritatea voturilor erau impotriva acordului, diferenta dintre tabere fiind de 4 pana la 8 puncte.

17.01 - Taberele "da" si "nu" sunt despartite de mai putin de un procent, arata Digi24.

16.56 - Mass media din Grecia anunta ca s-a trecut de pragul crucial de 40% prezenta la vot, ceea ce inseamna ca referendumul va fi valid.

16.50 - Franta si-a reafirmat sprijinul pentru Grecia si prin ambasadorul francez in SUA, Gerard Araud, care a scris pe Twitter, duminica: "Indiferent care va fi rezultatul referendumului din Grecia, Franta va face tot ce-i sta in putinta pentru ca Grecia sa ramana membru UE si in zona Euro".

16.19 - Agentia de presa "Atena" transmite ca sacii in care se pun voturile se umplu intr-o rata similara celei de la alegerile din ianuarie, cand 65% din populatie a votat, informeaza The Guardian.

16.17 - Se inregistreaza un usor avantaj pentru tabara "nu", informeaza Digi24.

16.10 - Internetul este impanzit de caricaturi care rezuma succint, amuzant sau acid situatia in care a ajuns Grecia si negocierile esuate cu UE. "Uneori, o imagine poate fi mai graitoare decat 10.000 de cuvinte", remarca un internaut, care publica o astfel de caricatura pe Twitter.

Foto: Twitter/spyros gkelis

16.05 - Buletinele de vot sunt considerate nule daca nu se deseneaza o cruciulita in patratul aferent raspunsului. Daca se foloseste o bifa sau un "X", buletinul devine nul, arata Digi24.

16.01 - O televiziune elena, Mega TV, anunta ca pana in urma cu o ora au votat 35% dintre alegatori, informeaza Digi24. Mai multe postari pe Twitter arata ca prezenta la vot e scazuta si ca o treime din electoratul inregistrat a votat pana acum o ora.

Foto: Twitter/telesur grecia

15.59 - "Votul tinerilor este crucial", afirma corespondentul The Guardian in Grecia, care a stat de vorba cu mai multi analisti. Potrivit acestora, balanta ar putea fi inclinata de votul celor tineri.

"Multe depind de participarea tinerilor la vot azi", a afirmat analistul politic Aristides Hatzis. "Sondajele arata ca o imensa majoritate, de circa 80%, a tinerilor din Grecia vor vota 'nu'", a mai spus acesta.

In Grecia, tinerii sunt cei mai loviti de criza, 55% dintre cei care nu au implinit 25 de ani neavand un loc de munca.

15.53 - Bancherii din birourile valutare ale marilor banci de investitii sunt si duminica la munca, pregatindu-se pentru o zi de luni extrem de agitata, cu o cerere puternica din partea clientilor dupa anuntarea rezultatului referendumului.

Primele piete financiare care se vor deschide sunt cele asiatice: Australia si Noua Zeelanda - duminica la ora 9:00 GMT.

HSBC a confirmat ca a apelat la personal suplimentar si se estimeaza ca JPMorgan va face la fel. Deutsche Bank a transmis ca membri ai personalului sau urmaresc referendumul. Bank of America si Merrill Lynch au refuzat sa comenteze, informeaza Financial Times.

15.51 - Christoforos Korakas, care a votat in Atena, sustine ca organizarea votului e impecabila, mai ales tinand cont de putinul timp avut la dispozitie de autoritati pentru a organiza totul. "Tocmai am votat in Atena. Remarcabil de bine organizat, tinand cont ca s-a facut totul intr-o saptamana! Felicitari!", scrie acesta pe Twitter.

15.40 - Asa se transmite de la locul faptei, ne arata BBC. Jurnalistii s-au ingramadit sub mai multe umbrele. "Asa arata angajamentul", se precizeaza intr-o postare BBC pe Twitter.

Foto: Twitter/BBC

15.23 - Ministrul grec de Finante a reiterat intr-un interviu pentru Bild ca va demisiona daca rezultatul referendumului de duminica este "da". Insa, a adaugat el: Nu va fi insa o majoritate de "da", relateaza Russia Today.

15.08 - Seful partidului proeuropean de centru stanga To Potami, Stavros Theodorakis, l-a criticat dur pe premierul Alexis Tsipras, acuzandu-l ca isi pune cariera mai presus de bunastarea tarii sale, intr-un interviu acordat revistei germane Focus.

"Problema este el, el este cel care trebuie sa plece", a spus Theodorakis, care a mai afirmat ca "intelectualii si fortele creatoare din Grecia sustin (mentinerea tarii in zona - n. red.) euro".

15.05 - Programul de vot la referendum ar putea fi prelungit, anunta Digi24. Din cauza faptului ca plicurile sunt insuficiente, s-a solicitat prelungirea programului de catre unele dintre sectiile de votare.

14.59 - Ministrul grec al Apararii, politicianul de extrema-dreapta Panagiotis Kammenos, a declarat duminica, dupa ce a votat la Atena, ca bancile au fost inchise "de Opozitie", informeaza La Repubblica.

"Bancomatele? Au fost inchise de Opozitie", a acuzat Kammenos, sugerand ca in spatele inchiderii bancilor greci ar fi o manevra internationala inspirata de opozitia de centru-dreapta si centru-stanga.

14.41 - Dupa votul de duminica, ministrul elen al Finantelor si-a schimbat discursul, el afirmand ca "democratia si moneda unica sunt compatibile". Pana acum, acesta cerea clar respingerea reformelor si pleda pentru introducerea drahmei.

Zilele trecute, Varoufakis promitea ca va demisiona daca majoritatea grecilor vor accepta conditiile creditorilor straini si acuza de "terorism" Grupul Bruxelles, format din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

14.38 - Liderul partidului de centru To Potami, Stavros Theodorakis, a fost hulit de un grup de oameni, dupa ce a anuntat ca a votat "da" la referendumul de duminica, informeaza The Telegraph.

Politicianul promisese ca va vota in favoarea oricarui set de masuri care sa tina Grecia in Europa. Acesta a fost in vizita la Bruxelles, in urma cu cateva saptamani, pentru a-si reafirma sprijinul fata de oficialii UE.

14.33 - The Telegraph sustine, citand surse, ca una dintre cele patru mari banci din Grecia e in pragul colapsului, ca va ramane fara bani in "cateva ore". Celelalte trei vor trece peste weekend, afirma corespondentul cotidianului, intr-o postare pe Twitter.

14.31 - Corespondentul The Telegraph in Grecia sustine ca prezenta la vot e "mare", cel putin in capitala, Atena.

14.21 - Ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, a avertizat ca se poate reedita un moment de tipul "Tratatul de la Versaille", cerand liderilor europeni sa-si asume "responsabilitatea colectiva" pentru actuala criza din Grecia.

14.00 - Rezultatele legate de felul in care au votat grecii vor fi facute publice intre doua si patru ore de la inchiderea urnelor informeaza Telesurtv.net.

13.43 - Liderul Parlamentului European, Martin Schulz, e optimist ca grecii vor spune "da" la referendum. Intr-un interviu acordat unui post german de radio, acesta a pus punctul pe "i": "In momentul in care cineva introduce o noua moneda, iese din zona euro. Acestea sunt elementele care imi dau speranta ca oamenii nu vor vota 'Nu' azi".

Martin Schulz: Daca grecii spun "Nu", euro nu va mai fi disponibil pentru ei

"Daca (grecii - n. red.) raspund 'Nu', vor trebui sa introduca alta moneda dupa referendum, pentru ca euro nu va mai fi disponibil ca modalitate de plata", a declarat el, conform ITV.

13.28 - In timp ce premierul cere cetatenilor sa raspunda la referendum cu "nu", afirmand ca un astfel de vot "va trimite un mesaj de hotarare, nu doar de a ramane in Europa, dar de a trai cu demnitate in Europa", sunt destui cei care nu-i impartasesc parerea.

"Numesti asta demnitate, sa stai la coada la ATM pentru cativa euro?", a declarat un pensionar in varsta de 76 de ani. "Am votat 'da', pentru a putea ramane in Europa", a spus, la iesirea din sectia de vot Yannis Kontis, conform Reuters.

13.12 - Multi tatici si-au adus si copiii la vot, asa dupa cum se poate vedea din instantaneul publicat de Russia Today.

Foto: Twitter/Denise Reese

12.59 - Elenii insisi numesc referendumul de duminica unul "ridicol". "Merg sa votez intr-un referendum care este cel mai ridicol, dar si cea mai importanta alegere politica a vietii mele de pana acum", scrie pe Twitter grecul Stathis Kalyvas.

12.54 - La iesirea din sectia de votare, ministrul grec al Finantelor, Yanis Varoufakis, a declarat ca "democratia e o floare fragila, ce trebuie protejata".

Foto: Twitter/Telesur Grecia

12.15 - Putin dupa pranz, ministrul grec al Finantelor, Yanis Varoufakis, a votat si el.

11.58 - Premierul Italiei Matteo Renzi, a declarat ca "Dupa referendum, indiferent de rezultant, trebuie sa reluam discutiile. Prima care stie acest lucru este tocmai Angela Merkel", informeaza Il Messaggero.

11.45 - BBC aminteste, cu ajutorul unui infografic, cat datoreaza Grecia si cui.

Foto: BBC/Open Europe

11.18 - Cativa fosti prim-ministri eleni au votat duminica, la primele ore ale diminetii, in favoarea propunerii de acord formulata de creditorii internationali ai tarii, informeaza EFE.

Unul dintre primii care au votat la Atena, la scurt timp dupa ce s-au deschis sectiile de vot, a fost fostul sef de guvern social-democrat Georgios Papandreou. Acesta a subliniat necesitatea ca Grecia sa ramana in "inima" Europei si a sustinut ca tara sa are nevoie de schimbari profunde, care presupun un sprijin din partea partenerilor sai. Doar cand se vor fi incheiat aceste schimbari, Grecia "va putea spune 'nu' planurilor de salvare si va putea fi independenta".

Fosti prim ministri eleni au votat DA, la primele ore ale diminetii

A votat si ex-premierul conservator Kostas Karamanlis, care nu a facut declaratii la iesirea de la urne.

Un alt fost prim-ministru care a venit devreme la vot a fost conservatorul Antonis Samaras, care a votat in circumscriptia sa din localitatea Pilos, in sudul Peloponesului.

11.11 - "Vointa guvernului poate fi ignorata de multi. Dar vointa poporului nu poate fi ignorata de nimeni", a spus Tsipras dupa ce a votat in circumscriptia sa electorala din cartierul Kipseli, din nordul Atenei, informeaza EFE.

Acesta s-a declarat optimist in legatura cu rezultatul votului. "Astazi este o zi de sarbatoare, pentru ca democratia este o sarbatoare. Sunt increzator ca maine vom deschide o cale catre toate popoarele Europei", a spus Tsipras.

11.06 - Iata si momentul votului premierului Tsipras, unul ce se anunta deja viral:

11.04 - "Am votat 'nu' fata de 'da-ul' pe care il partenerii europeni insista sa-l aleg", a spus la iesirea din sectia de votare Eleni Deligainni, de 43 de ani, din Atena.

"Sunt somera de aproape patru ani si mi-am tot spus sa am rabdare... dar somajul e mare si am fost privati de prea multe lucruri", a mai declarat femeia, conform Sundays Zaman.

10.54 - La o sectie de vot, Anastasia, in varsta de 80 de ani, spune ca a raspuns intrebarii referendumului cu "nu", pentru ca nu mai poate supravietui doar din pensie. "Am votat pentru tara mea", a spus aceasta, conform BBC.

Pe Twitter se vehiculeaza ca pensia femeii este de 600 de euro, punct de pornire pentru o intreaga dezbatere. Un polonez atrage atentia ca in tara sa 2/3 dintre oameni atat au salariul.

Foto: Twitter/Mark Lowen

Basil, in varsta de 56 de ani, din Atena, a declarat pentru AFP ca a raspuns cu "da" intrebarii referendumului, insa e de parere ca acest vot nu ar fi trebuit sa aiba loc. "Este foarte periculos pentru Grecia", a spus el.

10.29 - Premierul grec, Alexis Tsipras, a votat putin dupa orele 10.00.

Foto: Captura Digi24

A venit la sectia de vot zambitor, a glumit cu jurnalistii si a facut un intreg spectacol pana sa introduca buletinul de vot in urna, mimand de mai multe ori introducerea buletinului, pentru a fi fotografiat de jurnalisti.

Foto: Captura Digi24

10.26 - Jurnalisti din intreaga lume, aflati zilele acestea la Atena, il asteapta pe premierul Alexis Tsipras sa voteze.

Foto: Twitter/George Mastropavlos

10.16 - Cativa greci merg la vot, altii se grabesc catre ATM-uri, relateaza Russia Today despre dimineata referendumului.

Foto: Twitter/Russia Today

10.00 - Potrivit televiziunilor de stiri care transmit de la fata locului, in primele ore ale diminetii, grecii nu se inghesuie la vot, pe strazi fiind mai multi turisti decat cetateni care sa mearga la centrele de votare.

Pentru a fi validat referendumul, trebuie sa se prezinte la vot minimum 40% din totalul cetatenilor cu drept de vot.

In total, sunt asteptati sa voteze 10.837.118 de greci, care vor trebui sa raspunda la intrebarea: "Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) in timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?". In ceea ce priveste raspunsurile, casuta cu "Nu" apare ca prima optiune, deasupra "Da"-ului.

09.53 - "Atena, sambata seara", in ajunul referendumului de o importanta covarsitoare.

Foto: Twitter/Becki Enright

09.46 - Ce se intampla in Grecia are implicatii pe toate planurile. Un barbat a fost fotografiat de AFP sezand pe trotuar, in fata unei banci, si plangand. "Problema cu socialismul e ca in cele din urma ramai fara banii celorlalti", conchide AFP, folosind un citat celebru atribuit lui Margaret Thatcher.

09.43 - Nu mai putin de 19.000 de sectii de vot s-au deschis duminica, iar transportul public este in continuare gratuit, pentru ca toti elenii sa poata ajunge la vot.

09.35 - O alegere dificila pentru greci - o caricatura care surprinde esenta votului de duminica si situatia extrem de dificila in care se afla poporul grec.

Foto: Twitter/Gianfranco D'Aversa

08.39 - Multi greci din diaspora au revenit, sambata seara, in tara, pentru a vota, avand in vedere ca votul nu este posibil decat din Grecia.

Circa un milion de greci traiesc in prezent in diaspora, iar voturile lor sunt impartite. Unii, precum Kostas Kokkinos, de 60 de ani, vor vota cu "da", in timp ce altii, desi inca nehotarati, cum e profesorul Thanasis Hadzilacos, tind sa raspunda cu "nu" la intrebarea adresata.

08.14 - Ministrul de finante elen, Yanis Varoufakis, a declarat pentru editia duminicala a cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ca Germania urmarea de ceva vreme iesirea Greciei din zona euro.

"Inca din 2012, domnul Schauble a lasat sa se inteleaga in mod clar ca prefera un 'Grexit'", a declarat Varoufakis. Legat de votul de duminica, acesta a spus, conform EFE, "stiu ca guvernul german si-ar dori altceva, insa probabil ca grecii nu. (Grecii - n. red.) au incredere in noi", a declarat Varoufakis.

08.00 - Urnele s-au deschis, aproape 11 milioane de greci fiind asteptati sa-si exprime optiunile. Votul se va incheia la orele 19.00, iar la orele 21.00 sunt asteptate primele rezultate.

Pentru ce voteaza grecii

Dupa luni de negocieri, marti noaptea, cand a venit scadenta pentru o transa de 1,6 miliarde de euro datorie catre Fondul Monetar International, Grecia nu a avut de unde sa plateasca si a intrat in incapacitate de plata.

In acelasi timp, creditorii internationali au refuzat prelungirea programului de asistenta financiara pentru Grecia, avand in vedere ca negocierile pe aceasta tema au esuat si guvernul elen nu a vrut sa adopte masurile de austeritate propuse.

Aflat intr-o situatie dificila, premierul grec Alexis Tsipras a decis sa lase poporul sa decida ce e de facut si a convocat un referendum la care grecii sunt chemati sa spuna daca vor sau nu masurile de austeritate impuse de creditorii internationali. Masuri care sunt in totala contradictie cu promisiunile electorale cu care a castigat alegerile formatiunea politica a lui Tsipras.

Impas total in rezolvarea crizei din Grecia: Tsipras a reusit sa-i infurie pe liderii UE. Soarta se decide la referendum

Guvernul de la Atena a pregatit planuri pentru scenariile posibile dupa referendumul de duminica. Astfel, daca majoritatea grecilor va respinge masurile de austeritate, ar putea fi introdusa o noua moneda, drahma, paritara cu euro, ceea ce ar insemna si iesirea Greciei din zona euro.

In schimb, daca majoritatea grecilor ar vota pentru adoptarea planului de austeritate propus de creditorii internationali, Guvernul Tsipras ar demisiona, dand posibilitatea crearii unui nou guvern - ori unul de uniune nationala, ori unul format din moderati ai partidului Syriza.

In ce priveste sansele la referendum, sondajele arata o divizare aproape egala a societatii: 44% dintre cetateni sunt favorabili masurilor de austeritate, 43% sunt impotriva, iar restul sunt nehotarati.

Grecia are o datorie de peste 320 de miliarde de euro, cea mai mare parte catre tari sau institutii europene, dar si catre FMI.

Liderii europeni si cei ai principalelor institutii creditoare ale Greciei asteapta rezultatul referendumului pentru a lua o decizie in ce priveste soarta tarii in Uniunea Europeana.

Unii lideri europeni - in frunte cu olandezul Jeroen Dijsselbloem, seful Eurogroup, care reuneste ministrii de Finante din zona euro - au dat un mesaj transant: daca elenii vor vota cu "nu", atunci tara lor se indreapta vertiginos catre iesirea din uniunea monetara.

Grecii primesc un mesaj transant de la UE: Votati "nu" la referendum, afara din zona euro!

De cealalta parte, guvernul de la Atena da asigurari ca respingerea masurilor de austeritate nu ar insemna iesirea Greciei din zona euro sau din UE.

Referendum istoric in Grecia: Intrebarea pusa votantilor e complicata, confuza, manipulatoare. Asa a castigat si Hitler

In asteptarea rezultatului, populatia este divizata, confuza si simte puternic incertitudinea care planeaza in legatura cu viitorul. De la banci nu pot scoate mai mult de 60 de euro/zi, rezervarile in plin sezon estival s-au prabusit, iar manifestarile in strada se inmultesc.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#referendum Grecia, #mize referendum Grecia, #referendum zona euro Grecia, #Grecia criza, #Grecia criza zona euro , #zona euro