Zona euro, aproape de colaps? Cele mai mari datorii din istorie

Marti, 23 Iulie 2013, ora 23:15
5248 citiri
Zona euro, aproape de colaps? Cele mai mari datorii din istorie
Foto: The Telegraph

Criza din zona euro se accentueaza, dupa ce Eurostat a publicat ultimele date statistice. Astfel, datoria guvernamentala din zona euro, ce cuprinde 17 tari, a crescut pana la nivelul de 92,2% din produsul intern brut, in primul trimestru din 2013, cel mai mare din istoria regiunii.

Datoria economiei euro a urcat de la 90,6% in trimestrul anterior din PIB si 88,2% din PIB in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit International Business Times.

Intre timp, datoria combinata a celor 27 de state din UE a crescut pana la valoarea de 85,9% din PIB in primul trimestru din 2013, de la 85,2% in trimestrul patru din 2012 si 83,3% in acelasi trimestru al anului trecut, conform datelor publicate de biroul de statistica al UE, Eurostat.

Grecia, Irlanda, Belgia, Spania si Portugalia au avut cele mai mari probleme in controlarea datoriei publice in crestere, in timp ce Germania si-a diminuat datoria foarte putin pana la 81,2% in primul trimestru fata de 81,9% in ultimul trimestru 2012.

Datele au fost publicate la doua zile dupa summit-ul celor mai mari 20 de economii din lume, G-20 de la Moscova, unde a fost anuntata ca prioritate intensificarea masurilor de austeritate.

Rata somajului in randul tinerilor se apropie de 60% in Grecia si Spania, cele mai vulnerabile tari din zona euro.

19,3 milioane de someri in zona euro

Membri non-G-20, inclusiv SUA, au declarat ca reducerea somajului ar trebui sa fie prima prioritate a blocului economic european.

In schimb, economistii estimeaza ca nivelul somajului din tarile din zona euro este asteptat sa creasca, dar sfarsitul recesiunii nu poate fi prea departe.

Spania si Grecia vor continua sa lupte pentru crearea locurilor de munca, insa rata somajului din aceste doua tari va ramane peste 27%, chiar si in anul 2015. Potrivit datelor Eurostat, datoria publica a Greciei este in prezent de 160,5% din PIB, iar a Spaniei se ridica la 88,2% din PIB.

Rata generala a somajului in zona euro din luna mai 2013 a fost de 12,2% fata de 12,1% in aprilie, ceea ce inseamna ca aproximativ 19,3 milioane de oameni sunt fara locuri de munca in regiune.

Cele mai scazute rate ale somajului au fost inregistrate in Austria (4,7%), Germania (5,3%) si Luxemburg (5,7%).

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#criza zona euro, #datoria guvernamentala zona euro, #date statistice Eurostat, #datorie record zona euro, #criza euro masuri austeritate , #zona euro
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Alta Cassandra care anunta sfirsitul Euro... incepe sa fie
Poza Dyana
Dyana
rank 5