Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Zona euro ar putea dispune de aproape 1 trilion de euro in ajutoare financiare

Joi, 29 Martie 2012, ora 12:28
1235 citiri
Zona euro ar putea dispune de aproape 1 trilion de euro in ajutoare financiare

Guvernele europene se pregatesc sa majoreze nivelul maxim al fondului de salvare al zonei euro la 940 de miliare de euro, pentru o perioada de un an, potrivit draftului declaratiei a ministrilor de Finante din uniunea monetara.

In cadrul unei intalniri de vineri, in Copenhaga, acestia vor decide daca Mecanismul European de Stabilitate, in valoare de 500 de miliarde de euro, va functiona in paralel cu fondul temporar de stabilitate, in valoare de 200 de miliarde de euro, relateaza Bloomberg.

In plus, ar putea permite accesul si la fondurile de 240 de miliarde de euro nefolosite ale fondului temporar, pana in 2013, "in situatii exceptionale, in urma unei decizii unanime a sefilor de stat si de guvern din zona euro, mai ales daca Mecanismul European de Stabilitate se dovedeste insuficient", se arata in draftul acordului.

Majorarea fondurilor ar veni dupa ce Angela Merkel, cancelarul german, a avertizat despre "fragilitatea" Portugaliei si Spaniei. De asemenea, are drept scop si stimularea altor state de a aloca sume mai mari pentru Fondul Monetar International.

Totusi, doar simplul fapt ca se creste nivelul maxim nu inseamna ca aceste sume vor fi disponibile in intregime imediat. Ar fi nevoie de o urgenta pentru a se accesa fondurile mecanismului de 500 de miliarde de euro inainte de jumatatea anului 2014.

Avand in vedere ca fondul temporar expira la jumatatea anului 2013, daca nu se mai pun la dispozitie si alti bani, suma totala ar reveni la 700 de miliarde de euro.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#mecanismul european stabilitate fonduri, #majorare fonduri ajutor zona euro , #zona euro