Zona euro in 2013 - un mediu dificil de operare pentru politicieni si oameni de afaceri

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 14:08
2050 citiri
Zona euro in 2013 - un mediu dificil de operare pentru politicieni si oameni de afaceri
Foto: Arhiva

In pofida unui an dominat de turbulente in zona euro, uniunea monetara va intra in 2013 cu o perspectiva mai buna decat cu 12 luni in urma. Totusi, regiunea va fi in perioada urmatoare un mediu de operare dificil pentru oameni de afaceri si politicieni.

Desi au aparut indicii de imbunatatire a stabilitatii economice, raman pe mai departe multe obstacole importante de depasit inainte sa poata avea loc orice fel de redresare - se arata in raportul de iarna al Ernst & Young, Eurozone Forecast (EEF).

Conform EEF, PIB-ul zonei euro va scadea cu 0,2% in 2013, dar se va consemna o crestere modesta din 2014 pana in 2016, de 1,3% pe an. Rate de crestere similare sunt de asteptat si pentru restul decadei. Diferentele de crestere intre nordul si sudul Europei se vor mentine si pe viitor, fiind estimate cresteri in cateva dintre tarile din sud, dar nu mai devreme de 2015.

Desi riscul iesirii Greciei din zona euro s-a redus de la 15% la 5%, nu se vor inregistra alte cresteri semnificative pana cand nu vor fi eliminate indoielile care persista in legatura cu stabilitatea Euro. EEF prevede ca BCE si guvernele mai au multe de facut pentru a stinge preocuparile ramase. Exista, totusi, semne incurajatoare ca mixul de politici s-a redirectionat de la unul centrat exclusiv pe masuri de austeritate la unul menit sa stimuleze cresterea.

Fata de perioada de inceput a verii 2012, pietele europene par acum mult mai increzatoare ca zona euro va supravietui. Cu toate acestea, performantele de crestere din zona euro raman impartite. Se estimeaza ca tarile cu economii dezvoltate vor continua sa inregistreze rezultate mai bune decat cele in crestere, iar acestea din urma se vor zbate pentru a creste chiar cu procente mici in urmatorii cativa ani.

Va fi un mediu de operare dificil, atat pentru liderii din business cat si pentru cei din sfera politica. Companiile trebuie sa se pregateasca pentru un "deceniu pierdut" in Europa, in care cresterea va stagna, iar rata somajului va continua sa creasca si in 2013, ajungand la un varf estimat de aproape 20 de milioane de persoane.

E de asteptat ca cele mai inalte rate ale somajului si, in acelasi timp, cele mai lente redresari ale acestuia, sa fie inregistrate de economiile periferice, atingandu-se valori estimate de peste 28% in Grecia, 26% in Spania si de aproape 17% in Portugalia.

Liderii de business trebuie sa inteleaga faptul ca actualul mediu economic in care opereaza a devenit noua normalitate. Companiile nu mai pot pleca de la premisa ca cresterea va fi generata de pietele interne. Cresterea va trebui asigurata si din reducerea de costuri, castigarea de cota de piata si cresterea exporturilor catre pietele emergente mai dinamice.

Prabusirea increderii in ciuda eforturilor factorilor de decizie

Atata vreme cat cadrul de reglementare care asigura supravietuirea zonei euro este, pe mai departe, in curs de definire, increderea mediului de business si a consumatorilor nu s-a imbunatatit.

Pana la imbunatatirea increderii, companiile vor ramane in starea de "asteapta sa vezi ce se intampla" si se vor limita la restrangerea cheltuielilor de capital, a activitatilor de recrutare si a activitatilor de fuziuni si achizitii. Prognoza EEF prevede o scadere de 1,2% a capitalul fix in 2013, care va urma scaderii de 3,6% estimate pentru 2012. Ca urmare a masurilor preconizate pentru 2013, care vizeaza supravietuirea mediului de busniess in Zona Euro, EEF preconizeaza o imbunatatire gradata a increderii si o crestere de 2,3% a investitiilor in 2014.

EEF preconizeaza ca investitiile de business ar putea continua sa scada, cata vreme conditiile de creditare se vor mentine restrictive in viitorul apropiat. Cele mai recente rapoarte bancare arata o inasprire a criteriilor de creditare, ceea ce va afecta mai ales intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile). Este putin probabil sa apara o relaxare a conditiilor de creditare pana cand economia Zonei Euro nu va incepe sa creasca din nou, ceea ce, conform prognozei EEF, va avea loc incepand cu al doilea trimestru din 2013.

In acest context, Romania se va confrunta, in continuare, cu provocari atat interne, cat si externe, fiind dependenta, ca toate celelalte tari din Europa de Est, de situatia din Europa occidentala si, in particular, din Zona Euro. Adancirea crizei actuale ar putea submina o revenire sustinuta, datorita exporturilor slabe catre aceasta regiune. Insa, pasii care s-au facut, pana in prezent, au generat un progres in consolidarea finantelor publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#economie zona euro 2013, #afaceri zona euro 2013, #Romania zona euro , #zona euro