Hellvig: Presedintele m-a contactat. Sotia nu e foarte incantata de numirea mea la sefia SRI

Marti, 24 Februarie 2015, ora 13:16
4713 citiri
Hellvig: Presedintele m-a contactat. Sotia nu e foarte incantata de numirea mea la sefia SRI
Foto: Jurnalul National

Eduard Hellvig a dezvaluit cum i-a facut presedintele Klaus Iohannis propunerea de a ocupa functia de director al SRI si le-a marturisit jurnalistilor ca sotia sa nu este "foarte incantata" de situatie, din cauza aspectului financiar.

Hellvig este in prezent europarlamentar PNL, calitate in care obtine venituri mai mari decat cele ale unui director SRI.

"Voi demisiona imediat ce voi primi acest mandat (...) Este un moment important in cariera mea, e o decizie de a iesi din spatiul public ca om plitic. Inteleg extrem de bine ce inseamna sa fii un reprezentant civil in SRI", a declarat Eduard Hellvig, subliniind inca o data ca in perioada in care va ocupa aceasta functie "garanteaza" ca nu va exista nicio imixtiune si nicio presiune politica asupra serviciului.

Intrebat de jurnalisti cand si cum i-a facut presedintele Klaus Iohannis propunerea, Eduard Hellvig a raspuns initial "saptamana aceasta", dupa care s-a corectat "saptamana trecuta".

El a mai precizat ca presedintele a analizat oportunitatea de a avea un director civil la SRI si s-a aratat convins ca "avem nevoie de calm si liniste" in activitatea SRI.

"A fost preocupat, m-a contactat. Nu telefonic, am avut o intalnire privata. A trebuit sa stau un pic sa ma gandesc, la viitorul meu si al familiei mele, inclusiv finaciar (...) Sotia nu este foarte incantata", a marturisit Eduard Hellvig.

Intrebat de jurnalisti ce il recomanda pentru functia de director SRI, Eduard Hellvig a subliniat: "este foarte greu sa vorbesti despre tine".

"Cred ca sunt 2-3 lucruri: sunt un om crescut si educat dupa 1990, sunt un om al valorilor democratice, liberale, e important pentru un director civil. Am o pregatire profesionala care imi permite sa inteleg cu cine interactionez (...) Am avut de a face cu aspecte de securitate si aparare, nu foarte aprofundat, am avut un acces limitat, dar educatia, pregatirea si valorile in care cred ar putea sa ma recomande pentru functia de director SRI", a declarat el.

Intrebat ce sfat i-a dat presedintele Iohannis dupa nominalizare, Eduard Hellvig a raspuns: "A fost o discutie principiala: sa tinem institutia pe acelasi drum, departe de orice ingerinta si in parteneriatul strategic cu SUA, sa utilizez calmul si echilibrul de care ma cunoaste".

Eduard Hellvig, unda verde pentru sefia SRI de la comisie

Comisia privind exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI a dat, marti, aviz favorabil propunerii ca Eduard Hellvig sa fie numit in functia de director al Serviciului Roman de Informatii, fiind inregistrate 7 voturi "pentru" si unul "impotriva".

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Hellvig sotie numire SRI, #Hellvig Iohannis director SRI , #SRI