De ce EBa, tatal tau nu vrea sa vorbeste cu ei?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 20:08
8072 citiri
De ce EBa, tatal tau nu vrea sa vorbeste cu ei?
Foto: libertatea.ro

Va amintiti cred, pentru ca face parte din cultura nescrisa a poporului, de celebrele spuse ale Elenei Basescu - "poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri" si "pot sa fie oameni care nu vor sa vorbesc cu tine", nu? Sau de presedintele republicii Norvegiei si talentele doamnei Elena Udrea de manuitoare a andrelelor, mopului si maturii? Nu ati fi avut cum sa le uitati, sunt momentele de aur ale unei guvernari tot mai compromise si ale degenararii atinse de guvernantii de ieri si azi.

Romanii nu le-au uitat nici pe acestea, nici pe altele. Au aratat ca nu se lasa ingropati de un stat tot mai hidos, construit cu tenacitate de actuala Putere, si au rabufnit si intr-un mod poetic. Pe langa golanii care au aruncat bolovani in capul jandarmilor, protestatarii pasnici si adevarati din Piata Universitatii si-au dat masura talentului in lozinci fermecatoare. Le-au compus cu umor si mult adevar, facand un apel la libertatea constiintei. Sloganurile din Piata Universitatii spun mai mult decat toate emisiunile televiziunilor la un loc.

Exista cateva mari castiguri ale momentului - Puterea a constientizat ca exista o limita chiar si pentru cei mai tupeisti, mai neobrazati si mai sadici dintre reprezentantii ei. Daca incompetenta si hotia ar fi fost singurele lor pacate, poate nu s-ar fi ajuns aici. Insa zeflemeaua, batjocora si ironia permanenta la adresa poporului au pus capac. Dovada sta in lozincile si sloganurile pe care protestatarii le afiseaza in Bucuresti sau in celelalte mari orase din tara, unde au loc mitinguri de protest.

E pofta de a striga impotriva Puterii, de a-i pune limita si de a o constientiza de faptul ca nu este singura pe lume si nu poate face chiar orice ii trece prin cap. Daca ma bucur ca romanii sunt astazi in strada, indiferent de numarul lor, o fac pentru ca am vazut ca protestul lor a avut rezultat - Basescu, Boc si PDL au facut un pas in spate. Asta e forta poporului. Pe langa asta, lozincile fluturate cu atata mandrie de protestatari ne spun tot ce vrem sa stim despre cei care ingheata pentru noi in strada.

"Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati" - e o gaselnita de geniu, care exprima intr-o singura propozitie intreaga imagine sinistra a actualei Puteri. Pentru ca hotia generalizata a guvernantilor e cea mai mare durere. Pe langa peste-tot-intalnitul "Jos Basescu!", un alt simbol des intalnit in mesajele strazii a fost Elena Udrea. Care nu doar ca a mutit, precum presedintele, dar a si disparut. Ascunsa dupa o admiratoare de-a ei - Udrea nu are de ce sa stea linistita. Strada o "doreste" la fel de mult ca si pe ceilalti membri ai Guvernului - "Udrea nu uita. Suntem si-impotriva ta!"

S-au facut topuri pentru ele. Camerele le urmaresc si se bat pentru a le surprinde primele. Iar autorii lor le poarta mandri, agatate de gat sau fluturate in aer. Cateva dintre lozincile remarcate la proteste sunt chiar mai inspirate decat multe dintre sloganurile partidelor politice din campania electorala. Ele ar trebui sa fie studiate atent de Basescu, Boc si Udrea. Ca sa inteleaga bine ce urmeaza.

"Suntem 500.000 in Piata. Ne-a numarat Roberta!" - griji trebuie sa isi faca toti. Nu a fost uitat nimic, e semn ca poporul are si memoria trecutului. Ranile au fost prea adanci si permanent zgandarite, ca sa se vindece intre timp. Lozincele din pietele Romaniei indreptate toate impotriva presedintelui, premierului si partidului lor exprima nu doar furia poporului, ci si inteligenta lui.

"Basescu si amanta lui au mancat bugetul statului" - nu cred ca e nevoie sa fie tradus de nimeni, sunt convins ca fiecare a inteles despre cine si despre ce este vorba. Asta au refuzat sa creada ei, guvernantii. Si anume ca poporul vede si intelege. Ei bine, o veste proasta pentru ei din piata - "nu conteaza cati suntem, pe Basescu jos il dam".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#proteste Romania Bucuresti, #Basescu proteste Romania, #Udrea Boc Basescu proteste , #Elena Udrea