EBa si Nicu - ce-am avut si ce-am pierdut?

Sambata, 20 Iunie 2009, ora 22:52
6726 citiri
EBa si Nicu - ce-am avut si ce-am pierdut?

Romania ultimilor 20 de ani a fost victima unui virus asa-zis ereditar, pe linie de blazon, de conturi in banca, de mostenire VIP-ista, care a facut ravagii.

A infectat si a facut zeci de victime, de la raniti pana la morti, din randul smecherilor, dar si printre naivii oameni de rand. A suferit mutatii dintre cele mai bizare si a reusit sa se adapteze de fiecare data momentului.

Niciun copil cu degetul in gura dar cu nume greu, niciun pusti teribilist si rebel dar cu gene ce-i asigurau intotdeauna protectie indiferent de fapta, nicio progenitura de parveniti deveniti vedete, mahari, camatari sau oameni politici nu a reusit sa scape. Sindromul a ajuns la stadiul de pandemie si apoi a intrat in banalul zilnic. Acum ni se pare atat de normal incat doar lipsa lui ne-ar da, poate, de gandit.

De 20 de ani ne raportam, includem si asemanam toti tinerii de bani gata care se cred rebeli intr-un clopot de sticla atunci cand merg cu peste 150 km/h, cu muzica la maximum si isi parcheaza masinile de ultimul racnet pe Magheru, care nu au construit nimic in viata lor, care nu au platit nimic din banii lor, pe care nu i-a interesat sa-si toceasca coatele pe bancile scolii pentru ca "banii lu' taticu" cumpara orice si pe oricine, cu Nicu Ceausescu. Crunta boala sindromul comunist, nu? Mai ales cand e una inchipuita!

Ultimul caz de infectie confirmat la unison de formatorii de opinie din Romania este Elena Basescu, "fata lu' tata", Barbie(?) din Carpati, "aia mica", de vreo doua luni, EBa, sau cum vreti sa-i mai spuneti voi mezinei prezidentiale.

Elena este doar inca un Nicusor din multii rasariti dupa 1989: odrasle propulsate in posturi care le depaseau cu mult competenta si posibilitatile, care au chemat presa, au plans putin si au scapat de belele atunci cand a fost nevoie, beizadele de rang mai mare sau mai mic, copii de deputati, senatori, sefi de consilii judetene, ministri, bancheri ori chiar sefi de stat, care taiau si spanzurau in voie. Copii de ilustri anonimi, care au suferit si inca sufera de sindromul ceausist.

Betii, femei si modeling

EBa, copil de presedinte, fost top-model si fosta iubita a lui Hrebenciuc jr., inainte sa-si dea seama ca are mintea odihnita si ca vrea sa si-o oboseasca cu politica, isi petrecea vremea prin cluburi de fite din Dorobanti, activitati indragite, potrivit numeroaselor legende urbane, si de Nicu Ceausescu, cea dintai "beizadea" a Romaniei, cum il poreclisera ofiterii de securitate.

"Printisorul proletar" tinut in puf, "baiatu' lu' mama", oaia neagra a Ceausestilor careia nu i se putea intampla nimic, niciodata tocmai pentru ca era fiul lui Nicolae Ceausescu, isi petrecea vremea cu gasca de "baieti de viata". Dar orice asemanare intre fata de azi a lu' tata si baiatu' de ieri a lu' mama se opreste aici.

C-o fi desfacut Nicu toale de balerine si sticle de whiskey, c-o fi fost rasfatat, c-o fi schimbat femeile ca pe garzi, ca petrecerile lui erau considerate un fel de orgii moderne, e greu sa tragem o concluzie in conditiile in care betiile si aventurile ii sunt scoase in fata de anti-comunisti, iar apropiatii povestesc ca era un nebun frumos, un visator, si, in ciuda originilor dictatoriale, un timid.

Nicusor avea defecte, ca fiecare om, dar sarac cu duhul nu a fost niciodata. Martor la nenumaratele lingusiri ale tatalui sau, ura ipocrizia, ii era lehamite de peroratile activistilor si nu gusta exagerata atentie a zecilor de ochi ce-l supravegheau.

Iar daca tovarasu' a vrut sa-l puna, mai mult ca sa-l tempereze, sef la UTC, ministru al Tineretului si apoi prim-secretar de Sibiu, pai asa a facut. Nu a pus PCR-ul sa-l dea afara din partid, nu l-a trimis in campanie ca independent, pe banii partidului, ca sa fiu decenta, si nici nu a tunat si a fulgerat ca peceristii sa porneasca masinaria, sa tureze motoarele pana la fund si sa tremure doua luni pentru o strategie de "zece voturi".

EBa lauda servilismul, Nicu il ridiculiza

Daca fiul lui Ceausescu nu ezita sa-i puna la punct pe acei nomenclaturisti pentru care obedienta era un modus vivendi, EBa vrea sa vorbeasca precum mana dreapta a lui Papa Trajan, Udrea i se pare geniala pentru ca a tricotat in direct, la televizor, si o are drept model pe Ridzi, al carui trecut ar fi destul de dubios, potrivit presei din locul ei de bastina.

O tinta preferata de Nicu era Bobu (un fel de Boc), faultat de printisor atat in cadrul intim, cat si in fata a zeci de ochi ori de cate ori isi demonstra incultura. In timp ce Elena Basescu e plina de "succesuri" si refuza sa raspunda la "intrebarile nefavorabile" puse de ziaristi, prima beizadea s-a ridicat si a plecat in timp ce sclavul Bobu tinea un discurs in fata unei sali intregi de utecisti.

Ce admira mezina primei familii, fanarioti de prima mana, exact asta acuza Nicu Ceausescu. Ma intreb care atitudine e mai independenta, chiar fara sa ma folosesc de cei peste 20 de ani ce separa doua epoci, insa nu si unele obiceiuri...

Elena Basescu este ea insasi imaginea unei intregi societati caruia lui Nicu ii repugna. Daca ar fi fost una dintre activiste, ar fi invartit-o ca pe un titirez intre "succesuri", "lume care nu vrea sa vorbesc cu tine", marijuana si "karmatic" si, in cel mai bun caz, ar fi trimis-o la alfabetizare, la Moscova.

Nu a purtat uniforma armatei romane, nu a facut de ras o tara intreaga. Cu toate astea, el, Nicu Ceausescu, fiul cel mic al dictatorului Nicolae Ceausescu, este amintit de fiecare data cand un copil intarziat, de 29 de ani, o da in bara public. Nu doar ca scapa basma curata, dar primeste si elogii.

Frustrare

EBa a recunoscut in campania pentru euroalegeri ca tinerii din Romania sunt frustrati... Da, sunt frustrati, dar nu din motivele pe care le-ar gasi ea intr-o viata, ci pentru ca in Romania lui 2009 ii este permisa ascensiunea in politica unei persoane inapte sa lege corect doua vorbe.

Candidatura ei "independenta", castigarea mandatului in PE sapa in chipul tinerilor romani un rictus continuu. Trebuie sa munceasca pentru absolut tot ceea ce vor intr-un stat care nu doar ca nu le merita performantele, nu doar ca nu ii sprijina in niciun fel, ci le pune bete birocratice in sperante si in viitor. Poate si-ar dori un post la Luxten, dar nu-i cheama Basescu...

Tocmai pentru ca Elena si Nicolae Ceausescu erau constienti ca nu aveau prea multa carte, au incercat oarecum sa razbune acest handicap prin copii, pe care i-au trimis la scoli bune (Nicu si Zoe in tara, Valentin in afara). Cei care sunt azi la putere nu dau doi bani pe educatie, nici in cazul lor si nici in cazul urmasilor... Nu degeaba suntem o tara de tampiti cu studii!

Elena Basescu face greseli de gramatica, de semantica si nu transmite absolut niciun mesaj atunci cand deschide gura, ci o serie de clisee balbaite si tremurande. Acelorasi tineri frustrati din Romania li se face mila cand vad ca mai exista o asa faptura, dar isi revin repede dupa ce isi amintesc ca ea, prin nimicul pe care cu atata greutate reuseseste, din cand in cand, sa-l spuna corect, va reprezenta interesele Romaniei in Parlamentul European!

Educatia si bunul simt sunt doar cateva diferente dintre ceea ce lasa Basescu in urma si ceea ce ar fi putut sa lase Ceausescu: Valentin era specialist in fizica, Zoia era brici la matematica si Nicu, desi s-a implicat in politica, mai degraba ca o ultima incercare a "Cabinetului 2" (Elena Ceausescu) de a-l domoli, era pasionat de istorie.

Nicusorii de azi

Nicu Ceausescu este numele dat unui sindrom (totalitatea semnelor si a simptomelor care apar impreuna in cursul unei boli, dandu-i nota caracteristica)... Escapadele, chefurile, securistii care il urmareau in fiecare seara pentru raportul zilnic in fata Cabinetului 2 poarta imaginea unui Renault. Fiul presedintelui Romaniei comuniste avea un Renault...

Masinile Nicusorilor de azi sunt aspiratoare de femei, chefurile se lasa cu consum si trafic de droguri, cu betii crunte si intreceri pe marile bulevarde din Bucuresti, unde se afla, la timul nepotrivit, viitoarele victime...

Tinerii astia nu trebuie sa se maturizeze, nu trebuie sa fie responsabili, nu trebue decat sa taca si sa zambeasca fiindca viitorul lor e asigurat. Ce e cu adevarat grav e ca ei sunt viitorul Romaniei si nu tinerii cu adevarat pregatiti. De ce? Elena Basescu este cea mai buna explicatie.

Frustrarea generala o simtim abia cand ne uitam in jur si vedem cum, de exemplu, maine, mucosii astia aroganti si fara niciun tel in viata vor conduce intru haos si dezastru. De ce este Nicu Ceausescu stigmatizat pentru rezultatele unei tranzitii, de la mediocra spre primitiva? De ce Nicu a platit greselile a 65 de ani de comunism, daca acum "sucesurile" sunt premiate cu o vacanta de cinci ani in Europa?

A platit pentru ca era fiul tatalui sau? Atunci uitam, pesemne, ca toti suntem copii de comunisti si de securisti, uitam ca am fost crescuti de comunisti si de securisti, uitam ca prima lectie de democratie ne-au dat-o niste comunisti si niste securisti, uitam ca iubim comunisti si securisti. Daca nici acum nu ne folosim de libertatea, atat sociala, cat si politica, de a distinge si de a alege intre bine si rau, totul a fost in van...

Raspunsul il da o umbra: "Insiruirea de cuvinte din fata dumneavoastra este ca un fel de pasari care zboara invers, folosind astfel o inspirata imagine a lui Borges. Ea presupune din punct de vedere al poetului ca nu trebuie auzit cantecul privighetorii, ci intelesul cantecului ei.

Nu as putea incheia aceasta insiruire de cuvinte fara a spune ceva, ceea ce un om al acestei tari a zis cu mult timp in urma: nedreptatile pe care mi le-au facut altii mie nu cer nimanui sa le regrete, caci eu le uit; acelea pe care le-am facut eu altora nu cer nimanui sa le uite, caci eu le regret".(Nicu Ceausescu)

Elena Basescu

Nicu Ceausescu

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Elena Basescu, #Nicu Ceausescu, #frustrare Romania tineri , #stiri Elena Basescu