Elena Basescu si Gigi Becali, preocupati de energia alternativa

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 15:14
2374 citiri
Elena Basescu si Gigi Becali, preocupati de energia alternativa
Foto: Reuters

Mai multi eurodeputati romani, printre care si Elena Basescu, fiica presedintelui, si Gigi Becali, patronul Stelei, au insistat saptamana trecuta in Parlamentul European, asupra rutelor alternative de energie care sa aprovizioneze UE.

Parlamentul European a adoptat saptamana trecuta o propunere de regulament prin care se instituie noi reguli privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale. Elena Basescu si Gigi Becali au depus cate o declatie scrisa despre acest subiect.

Elena Basescu a pledat in favoarea proiectului AGRI.

"Diversificarea surselor de energie constituie o prioritate, avand in vedere criza energetica cu care s-a confruntat Europa. Consider esentiala sprijinirea unor proiecte alternative credibile in domeniul aprovizionarii cu gaz din regiunea Marii Caspice.

Intrucat gazoductul Nabucco va putea fi utilizat la intreaga sa capacitate abia in 2018, proiectul AGRI este unul mai mult decat necesar. Acesta va conecta piata europeana la resursele de gaz din regiunea caspica, prin culoarul energetic Azerbaidjan-Georgia-Romania. Liderii politici ai celor patru state participante au semnat saptamana trecuta Declaratia de la Baku.

Se asteapta ca peste numai trei ani sa fie realizate primele livrari de gaz din Azerbadjan, mai ales ca Romania a demarat deja un studiu de fezabilitate care vizeaza terminalul de la Constanta. In plus, costul de implementare este de doua ori mai mic decat cel al gazoductului Nabucco. Avand in vedere garantiile pentru securitatea energetica aduse de acest acord, imi exprim speranta ca UE ii va acorda atentia necesara", se arata in declaratia eurodeputatei PD-L.

Gigi Becali, preocupat de cum vor depasi europenii aceasta iarna

"Discutam astazi despre securitatea aprovizionarii cu gaze. Noi discutam, iarna se apropie. In ianuarie 2009, criza gazelor naturale dintre Rusia si Ucraina a demonstrat ca in intreaga Europa a crescut dependenta de importuri. Cu aceasta ocazie au crescut si riscurile legate de furnizare si tranzit.

De aceea in Europa este inca nevoie de investitii in infrastructuri. Cat va dura executia acestor infrastructuri? Cativa ani, in mod sigur. Ne permitem aceasta durata cand fiecare iarna inseamna o noua criza a gazului?", intreaba Becali, tot intr-o declaratie scrisa.

Becali a vorbit, ca si Elena Basescu, despre aprovizionarea cu gaze din zona Marii Caspice.

"Cate concesii va mai trebui sa facem Ucrainei si Rusiei pana atunci? Eu cred ca ar trebui sa identificam si sa ne pregatim pentru o solutie alternativa atat ca sursa, dar si ca retea care sa combine aspectele interne si dimensiunile externe.

Cand spun alternativa, ma gandesc la Azerbaidjan, Georgia, Marea Neagra, Romania, Bulgaria, la ceea ce specialistii numesc White Stream. De asemenea, toate masurile menite sa asigure o functionare corecta a pietei interne a energiei ar trebui sa fie insotite de o diplomatie energetica dinamica", a argumentat el.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Elena Basescu PE, #Gigi Becali PE , #stiri Elena Basescu