Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pericole in Europa: EBa si extremistii

Luni, 22 Iunie 2009, ora 11:44
2875 citiri
Pericole in Europa: EBa si extremistii

Politicienii precum Elena Basescu, formatiunile politice ca "Partidul Piratilor", extremistii, sfarsitul erei social-democratiei si iminenta schimbare a guvernului britanic sunt un pericol pentru Europa, sustine istoricul de la Oxford Garton Ash.

Intrebat despre alegerea Elenei Basescu, istoricul a raspuns ca "faptul ca in Parlamentul European ajung asemenea oameni indica doua lucruri. In primul rand, alegatorii cred ca Parlamentul European nu este important si ca pot alege chiar si un cuplu de pirati care sa-i reprezinte. In al doilea rand - acest lucru fiind intalnit peste tot in Europa - exista o crestere a nemultumirii fata de clasa politica, pana la punctul de pornire a unei revolutii".

Garton Ash crede ca faptul ca cel putin 15% din nou Parlamentul European va fi compus din extremisti nu ar trebui sa ne surprinda in conditiile crizei economice.

"Daca imi amintesc bine, Bertolt Brecht a spus: 'Pantecele care a purtat acest fruct e inca fertil'. Suntem tentati sa credem ca xenofobia si nationalismul exacerbat nu mai exista, dar nu trebuie sa fim surprinsi sa vedem ca aceste forte sunt intarite in cursul unei crize economice majore. Noi trebuie sa facem o economie de piata credibila pentru clasa de mijloc" a declarat istoricul intr-un interviu pentru Der Spiegel.

Rezultatele bune obtinute de extremistii din Marea Britanie, Romania, Ungaria si Finlanda la alegerile europarlamentare sunt puse si pe seama lipsei protectiei sociale, a imigrantilor si a saracilor in special.

Curentele de extrema dreapta au reusit sa fie neutralizate partial de conservatori in tari precum Germania si Marea Britanie, sustine istoricul.

Acesta mai sustine ca alegatorii se orienteaza spre conservatori si liberali in perioada de criza, pentru ca acestia par mai competenti cand vine vorba de politici economice decat social-democratii. "Suntem martori la o intoarcere la nationalism ca o reactie la o mare criza", spune Ash.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#criza partide Europa, #Elena Basescu PE, #Garton Ash Oxford , #stiri Elena Basescu
Comentarii
Poza Vantu-Patriciu-PRESEDINTE
Vantu-Patriciu-PRESEDINTE
rank 2
M-am linistit! daca EBa e pericolul in europa, atunci Tariceanu si cu PSD pot sa fure linistiti ! :)))
A
Arthur7
rank 1
Incompetenta si diletantismul pot fi uneori mai periculoase decat extremismul