Syda la Paris - O sinecura pentru o beizadea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 03 Aprilie 2010, ora 14:41
7542 citiri
Syda la Paris - O sinecura pentru o beizadea

Numirea lui Bogdan Ionescu, prietenul Elenei Basescu si, mai ales, apropiat al lui Adriean Videanu, in functia de secretar economic trei al ambasadei Romaniei din Paris pare, in linii mari cel putin, legala. Este insa de-o profunda si revoltatoare imoralitate.

Tanarul, cunoscut sub nefericitul nume de Syda, s-a remarcat pana acum doar prin poze provocatoare si o intensa viata mondena. Asa a ajuns in preajma Elenei Basescu, cu care ar urma sa se casatoreasca nu peste mult timp. Provine dintr-o familie instarita si aflata in relatii vechi de prietenie si afaceri cu unul dintre cei mai grei baroni PD-L.

Si cum prietenul la nevoie se cunoaste, Adriean Videanu l-a luat pe tanarul Bogdan sub aripa sa protectoare. La inceputul lui martie i-a dat un post de consilier la Directia Generala Relatii Externe din Ministerul Economiei. Dupa nicio luna, Bogdan Ionescu se prezenta la un concurs, organizat tot de MEC, pentru postul de secretar economic trei la Ambasada Romaniei la Paris.

Nimeni, in afara comisiei de concurs, nu-i poate contesta tanarului competenta. Din afara, atrag insa atentia doua aspecte.

In primul rand, pentru a fi eligibil intr-o astfel de pozitie, Bogdan Ionescu ar fi trebuit sa aiba, potrivit regulamentului postat pe site-ul MEC, o vechime de cel putin 6 luni in minister. S-a schimbat regulamentul, au transmis reprezentantii ministerului. Si atunci de ce mai era pe site-ul oficial, cel putin in momentul concursului?

Al doilea aspect straniu este ca la concurs nu s-a mai prezentat niciun alt candidat in afara lui Bogdan Ionescu. Oare chiar nimeni altcineva sa nu fi fost interesat de acest post, care in afara de salariu presupune casa si masa taman la Paris?

Legea prevede ca institutiile bugetare pot scoate posturi la concurs numai in limita a 15% din posturile ramase vacante. Adica pentru un post scos la concurs, trebuie sa existe 7 pensionari/disponibilizari. Oare niciunul dintre acesti disponiblizati sa nu fi fost tentat de postul pentru care a concurat de unul singur Bogdan Ionescu?

Ma intreb cati tineri romani, cu studii si specializari in strainatate, cu experienta prin companii private au sansa pe care o are acest tanar "bazat", cu pletele in vant si abonament in cafenelele din Dorobanti.

Si apoi, daca Bogdan Ionescu este cu adevarat valoros, cum de nu si-a gasit pana acum un post bun intr-o companie privata? De ce avea neaparata nevoie de un post intr-o institutie publica, platita cu bani publici? Oricat de legala ar fi aceasta numire, ea este revoltatoare.

Traian Basescu sustine ca a aflat despre aceasta minune din presa. Foarte posibil, dar dupa episodul promovarii Elenei Basescu si din cauza relatiei dintre EBa si Bogdan Ionescu nu poate fi la adapost de suspiciune.

Nu e clar daca Emil Boc stia de aceasta numire, dar si sa fi stiut, ma tem ca nu avea cum sa se opuna vointei unuia dintre greii cei mai grei ai PD-L. Totul s-a intamplat in ograda lui Adriean Videanu. Ministrul Economiei nu este la prima optiune controversata.

Sa nu uitam ca printre primele decizii luate la minister, in 2008, a fost aducerea pe post de consilieri a cuplului Ionel Mantog - Marcel Hoara, ambii acuzati de grave ilegalitati comise in bazinul minier din Gorj. Ionel Mantog a fost trimis in judecata de DNA in dosarul stramutatilor de lux. Adevarul e ca, pe langa cei doi, Bogdan Ionescu pare un mizilic.

Dar, dincolo de imoralitatea crasa a acestei numiri, ea poate fi si extrem de paguboasa pentru stat. Ma intreb, un om cu asemenea profil si precedat la post de un imens scandal de presa, ce credibilitate poate avea la Paris? Se va indoi cineva ca este vorba strict despre o sinecura pentru o beizadea?

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Syda Paris Elena Basescu, #Bogdan Ionescu Videanu Paris, #Syda Videanu Paris , #stiri Elena Basescu