Legea ANI si cea a pensiilor, teme noi de consultari la Cotroceni

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 14:46
1948 citiri
Legea ANI si cea a pensiilor, teme noi de consultari la Cotroceni
Foto: Realitatea TV

Intalnirea convocata de presedintele Traian Basescu cu membrii Guvernului a inceput marti, la ora 14:00, dupa cum era anuntat, pe lista temelor propuse spre dezbatere aparand si doua teme noi.

Seful statului anuntase inca de saptamana trecuta ca daca in alte randuri s-a prezentat el la Palatul Victoria unde a condus, conform Constitutiei, anumite sedinte ale Executivului, de data aceasta a decis sa ii invite pe membrii Cabinetului Boc la Palatul Cotroceni, pentru a evita speculatiile de presa pe tema interferentei in actul de guvernare.

In deschiderea intalnirii, presedintele a prezentat inca o data temele pentru care a solicitat aceasta consultare cu Guvernul, acestea fiind capacitatea Executivului de a adopta masurile necesare iesirii din criza si de a reduce cheltuielile publice in administratia centrala si locala, reducerea cheltuielilor sociale, cresterea absorbtiei fondurilor europene, revizuirea Constitutiei si descentralizarea reala.

In acest context, Traian Basescu a caracterizat drept "curajoase dar absolut necesare" masurile adoptate de Guvern in ultimul an in privinta legii salarizarii unitare, legii educatiei sau legii pensiilor si a atentionat asupra faptului ca este nevoie de o crestere a nivelului de absorbtie a fondurilor comunitare, in mod deosebit la programele de coeziune si agricultura.

Presedintele a criticat lentoarea cu care se desfasoara procesul de descentralizare, "despre care toti am vorbit in campanie, atat eu in calitate de candidat la presedintie, dar si dumneavoastra, a vorbit si opozitia despre descentralizare, dar ea totusi nu apare".

In afara acestor teme pentru consultari care fusesera precizate si in scrisoarea prin care se solicita aceasta intrevedere, presedintele a precizat ca au mai aparut inca doua, generate de evolutiile politice din ultimele zile: neconstitutionalitatea legii ANI si disputele pe legea pensiilor.

"Practic, ANI a fost desfiintata prin hotararea CCR, ea nu mai are atributiuni, spre marea veselie a unor, dar ca un mare deserviciu facut Romaniei. Romania reusise sa se credibilizeze in procesul de a diminuare a monitorizarii si eliminarii clauzei de salvgardare, printre altele si prin functionarea ANI", a precizat presedintele.

Emil Boc: Daca s-ar fi rostogolit ce a lasat Guvernul Tariceanu, deficitul bugetar ar fi fost de 12% in 2009, si de 17% in 2010

Premierul Emil Boc a prezentat cateva dintre principiile dupa care se ghideaza actualul Executiv, reiterand ideea ca acesta "ia masuri aspre cu prezentul, dar corecte cu viitorul, de aceea nu vom ezita sa mergem pe acest drum".

"Procesul de reforma nu este simplu, legile pe care le propunem nu pot multumi pe toata lumea, e firesc sa avem o opozitie majora", a mai spus prim-ministrul Boc, atentionand asupra catorva date oficiale.

"In ceea ce priveste reducerea cheltuielilor publice, obiectiv la care Guvernul s-a angajat inca din 2009. Daca Guvernul nu ar fi facut nimic, deficitul bugetar ar fi fost de 12% in 2009, si de 17% in 2010, asta daca s-ar fi rostogolit ce a lasat Guvernul Tariceanu. Masurile concrete au limitat deficitul la 7,3 in 2009 si la 5,2 proiectia in 2010", a subliniat seful Executivului.

De asemenea, premierul a precizat ca fata de decembrie 2008, pana in februarie 2010 cheltuielile de personal au scazut cu 16%, ele scazand de la 9,4% la 8,7% din PIB.

"Problemele sunt legate de personal, de mentalitate si de capacitatea noastra administrativa", a recunoscut premierul.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#consultari Cotroceni guvern, #consultari Basescu guvern , #Traian Basescu