San Francisco Chronicle: Transilvania a cucerit inima printului Charles

Joi, 05 Iulie 2012, ora 10:40
4545 citiri
San Francisco Chronicle: Transilvania a cucerit inima printului Charles

La o zi dupa ceremoniile extravagante prilejuite de Jubileul de Diamant al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, printul Charles se afla in inima Transilvaniei, "un rai linistit pe care il numeste 'bijuteria din coroana Romaniei'", bucurandu-se de scenele rurale, desprinse din povestile fratilor Grimm.

Aici, in micutul sat de secol XIII Saschiz, viata s-a oprit, scrie intr-un articol de mari dimensiuni San Francisco Chronicle.

Inclus de UNESCO in patrimoniul international pentru biserica fortificata, cu ursi si lupi care bantuie in padurile din apropiere si pasuni bogate, cu livezi pline de fructe netratate cu fertilizatori artificiali, este o comoara neatinsa care ii atrage pe occidentali precum printul Charles, care cauta o viata mai linistita.

"Aceasta zona este ultima din Europa cu peisaje de podis neatinse....si aceasta parte a Transilvaniei este unica - mile si mile de pasuni bogate in vegetatie salbatica, dealuri acoperite de stejari si artari, paduri in care se adapostesc lupi, ursi si vulturi.

Si toate acestea inca functioneaza perfect ecologic, taranii cu mici gospodarii coexista cu cea mai bogata diversitate naturala de oriunde din Europa", spune Nat Page, fost diplomat britanic care acum se ocupa de conservarea mediului.

Dupa caderea comunismului in '89, aminteste publicatia citata, regiunea s-a scufundat in declin economic si social, pe masura ce zeci de mii de tineri educati sasi, descendenti ai unui trib germanic stabilit aici in secolul XIII, au emigrat in Germania cautand slujbe mai bune si un stil de viata mai stabil.

Cunostintele lor administrative si de afaceri au lasat un gol in comunitate, insa se naste o noua tendinta: antreprenori si conservationisti, majoritatea britanici, se muta in Transilvania pentru a transforma bogatia terenului in afaceri infloritoare, prietenoase cu mediul si oferind localnicilor sansa de a avea un loc de munca.

SF Chronicle ia drept exemplu rubarba: un fruct umil, adus de sasi in Romania in urma cu 800 de ani, impreuna cu socul, se afla in centrul industriei artizanale a gemurilor ce s-a nascut aici. Gemurile si alte produse fabricate pe baza vechilor retete ale sasilor se vand in locuri pornind de la aeroportul din Bucuresti pana la magazinele de lux din Londra.

Socul este regele culturilor de aici - este atat de abundent incat cele 26 de tone cumparate de o companie britanica de la 1.200 de localnici reprezinta doar 3-4% din productia locala. Sucul de soc se vinde in magazinele cele mai fine.

Aceeasi soarta o are mierea produsa aici, ce a primit sigiliul regal al printului Charles.

Primarul din Saschiz, Ovidiu Soaita, sustine ca vizitele princiare sunt o adevarata mana cereasca, in conditiile in care somajul atinge 30% in localitate. Intersul lui Charles pentru regiune, vizita fiului sau Harry de Paste aici, au dat un impuls turismului si interesului in zona.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#printul charles vizita romania, #Printul Charles Transilvania, #Saschiz Charles , #Printul Charles