Ce nu stiai despre traditiile familiei regale britanice

Marti, 07 August 2012, ora 20:19
13120 citiri
Ce nu stiai despre traditiile familiei regale britanice
Foto: Infoniac

Viata oricarei familii regale este invaluita intr-un placut si emotionant mister.

Familia regala britanica nu face exceptie, desi manifesta multa tanspartenta in ce priveste traditiile de curte, protocolul, relatiile intre membrii familiei - adica exact ceea ce ne face curiosi pe noi, ceilalti. Cateva exemple merita relevate.

Titlul Rrginei

Presa straina o desemneaza adesea pe regina Elisabeta a II-a ca regina a Angliei. Este o greseala de termeni si de fond. Ea este regina a 16 state. Ca urmare, ar trebui sa se numeasca regina Marii Britanii, si sa nu se scape din vedere ca titlul Majestatii Sale se refera la fiecare stat din cadrul Coroanei Britanice si, de multe ori, respectivul stat ii acorda un nume local, potrivit Infoniac.

De exemplu, in Noua Zeelanda, numele oficial al reginei este "Majestatea Sa Elisabeta a II-a, prin harul lui Dumnezeu, regina a Noii Zeelande si a altor teritorii din cadrul regatului, regina a Commonwealth-ului, aparatoare a credintei".

Printesa Diana

Oficial, Diana n-a purtat niciodata pe drept titlul de printesa, intrucat acesta nu se acorda, ci se mosteneste. Ca urmare, denumirea de printesa de Wales i-a fost atribuita prin derogare.

Aceeasi situatie revine printesei de Middleton, acum ducesa de Cambridge. Dupa norme, printeselor li se pot atribui titluri numai aferente sotului lor. De exemplu, Katherine ar trebui, conform normelor, sa poarte numele de ASR Principesa William de Wales.

Printul Philip, print consort

Printul consort, desi sot al reginei, niciodata nu poate primi titlul de rege - asa cum o sotie de rege devine automat regina. Conform regulilor dinastice britanice, sotul reginei este print consort.

Regina este neimpozabila

Tatal reginei Elizabeta a II-a, regele George al V-lea, a reglementat, de acord cu Parlamentul, urmatoarele: Coroana nu este impusa la taxe de stat, nici taxe de mostenire sau de venit. In prezent, regina plateste numai taxele ce ii revin pentru proprietatile sale private.

Cele doua zile de nastere ale reginei

Regina Elisabeta a II-a s-a nascut la 21 aprilie 1926. Insa, bunicul reginei, Eduard al VII-lea, el insusi nascut in noiembrie, era defavorizat de faptul ca ziua lui, zi de sarbatoare nationala in Marea Britanie, era afectata mai mereu de intemperii. Ca urmare, a stabilit ca ziua de nastere a reginei sa fie sarbatorita anual in prima sambata din luna iunie, cand are loc sarbatoarea nationala.

Adevarata zi de nastere, din 21 aprilie, se sarbatoreste in cadru restrans, dar nu fara un salut cu 41 focuri de arma.

Conducerea fara permis

Regina a invatat sa conduca automobilul in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, cand inca nu accesase la tron. Atunci, a condus fara permis si a ramas definitivata regula prin care nimeni nu-i poate pretinde reginei permisul de conducere.

Alti membri ai familiei regale, inclusiv printul Philip, nu sunt scutiti de toate aceste documente. Ziaristii au remarcat ca regina foloseste rareori centura de siguranta, dar nu se stie daca exista o reglementare si in acest snes.

Regina nu domneste discretionar

Din anul 1215, cand regele Ioan a semnat Magna Carta, domnia absoluta a fost eliminata, iar regele sau regina lucreaza, in acord cu Parlamentul si cu Guvernul.

Regina poarta coroana la toate ceremoniile

Majestatea sa are multe palarii cu care apare in public. Cu toate acestea, la ceremoniile oficiale se prezinta purtand greaua coroana regala. In mod special, la deschiderea Parlamentului, coroana simbolizeaza puterea reginei, ca monarh. Printul Charles povesteste ca, inaintea ceremoniei, mama sa se antrena cu coroana in cap, pentru a face fata la deschiderea Parlamentului.

"Noi am hotarat"

Regina Victoria, care a fost stra-stra-bunica reginei Elisabeta a II-a (dar si bunica reginei Maria a Romaniei), se exprima prin "noi", cand vorbea de ea insasi. Este clasica expresia "noi am hotarat" si nu "eu am hotarat". De atunci, pluralul majestatii a fost totdeauna folosit pentru a sublinia puterea monarhului.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#familia regala britanica, #reguli regina Elisabeta, #reguli eticheta Marea Britanie , #regina Marea Britanie