Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

God save the Queen! (Opinii)

Marti, 05 Iunie 2012, ora 23:59
7633 citiri
God save the Queen! (Opinii)

Imaginile de la jubileul reginei Elisabeta a II-a sunt incredibile, privite dintr-o Romanie complet nevrozata, a carei menajerie politica nu se inscrie nici macar in tiparul cel mai lax al normalitatii, decentei si bunei credinte.

Sunt imagini dintr-o alta lume, de pe o alta planeta cu care avem in comun doar aspectul humanoid. Eleganta, calm, bucurie si un imens respect pentru cea care conduce, mai mult la nviel simbolic, e drept, Marea Britanie.

Nici Regatul nu trece prin cea mai vesela perioada. Ba dimpotriva, este nevoit la o aspra austeritate. Este in recesiune. Viata, si asa scumpa de la Londra, a devenit aproape sufocanta. Ca un mic, dar edificator, exemplu, calatoria cu autobuzul a ajuns de patru ori mai mult decat in urma cu 20 de ani. Si totusi, nimanui nu i-a trecut prin cap sa huiduie familia regala, sa scandeze obscenitati, sa arunce cu oua sau cereneala.

Nu este de altfel prima criza din cei 60 de ani de domnie ai reginei. Nu sunt nici primele masuri de austeritate. In primii ani de mandat ai premierului Thatcher, de exemplu, restrangerile au fost teribile. In 60 de ani au existat si scandaluri politice, rivalitatea intre cele doua partide dominante e apriga, au fost prabusiri si inaltari. Casa Regala a experimentat si ea crize, in frunte cu valurile provocate de problemele cuplului Charles - Diana si de moartea printesei. Regina insasi s-a mai schimbat, a mai facut concesii, unele chiar mari cum este casartoria nepotului sau, mostenitor la tron, cu o femeie din popor.

Si iata ca dupa 60 de ani, adesea grei, britanicii isi iubesc la fel de mult regina, respecta la fel de mult monarhia. Sigur ca exista si republicani, dar daca maine in Marea Britanie ar fi organizat un referendum pe tema formei de guvernamant, ceea ce este mai mult decat improbabil, desigur, scorul ar fi zdrobitor in favoarea actualei forme de organizare.

Si asta pentru ca, indiferent de greutati, crize, viata mai buna sau aspra, indiferent de scandaluri sau nemultumiri, birtanicii stiu ca monarhia este stanca existentei lor ca natiune. Regina Elisabeta a doua, la fel ca toti predecesorii sai si toti urmasii sai, reprezinta cheia stabilitatii Marii Britanii, este intruchiparea traditiei, a soliditatii ierarhiei de valori si a regulilor esentiale. Este reperul spre care se intorc britanicii indiferent care partid guverneaza, indiferent cat de apriga e furtuna, este factorul coagulant, cel care da unitate, cel care reuseste ca deasupra pasiunilor marunte sa dea numitorul comun al unei splendide natiuni si sa o mobilizeze.

Bitancii stiu ca, dincolo de ceea ce poate parea dinafara, dincolo de superficialitatea celor care vad doar privilegiile Casei Regale, toalete, palarii si calesti, in primul rand regina este in slujba tarii si aiba apoi cetatenii sunt supusii reginei. Ei stiu ca regina are, intr-adevar, privilegii inaccesibile lor, dar are cu mult mai putine drepturi decat fiecare dintre ei, drepturi sacrificate tocmai pentru a putea fi cea ce ei astepta de la Majestatea Sa.

In toate marile monarhii europene, si in primul rand in cea din Marea Britanie, unde cei mai multi oameni nu au trait decat sub domnia Elisabetei a II-a, exista intre popor si suverani o legatura de care relatia dintre electorat si un presedinte, indiferent cat de popular, indiferent cat de iubit e, nu o va putea concura. E ceva special, apoape mistic, profund, desupra vremurilor, pasiunilor si optiunile de moment. O legatura pe care eu unul o invidiez sincer si care face din moharhiile europene statele cele mai stabile ale Europei.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Marea Britanie monarhie, #Regina Elisabeta jubileu sarbatoare, #britanici sarbatoare regina Elisabeta , #regina Marea Britanie