Iata cum e sarbatorita regina Elizabeta a II-a, care implineste 91 de ani si e in plina forma (Galerie foto)

Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 19:16
6785 citiri
Iata cum e sarbatorita regina Elizabeta a II-a, care implineste 91 de ani si e in plina forma (Galerie foto)
Foto: Twitter/Kensington Palace

Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii sarbatoreste vineri implinirea varstei de 91 de ani. La fel ca in fiecare an, evenimentul va fi marcat prin 41 de salve de tun in Hyde Park si 62 de salve trase din Turnul Londrei.

In restul zilei, suverana britanica isi va petrece ziua de nastere cu discretie, intr-un cadru privat, informeaza Le Point.

Nascuta pe 21 aprilie 1926, regina britanica obisnuieste sa isi marcheze aniversarea in "doi timpi" - in ziua nasterii propriu-zise, in intimitate, si apoi printr-o ceremonie oficiala, in luna iunie, potrivit unei traditii seculare.

Regina Elizabeta a II-a, desi a inceput sa delege unele dintre vizitele si activitatile sale oficiale membrilor familiei regale, continua sa afiseze in public o stare de sanatate excelenta.

In 2016, la cea de-a 90-a aniversare, suverana a facut o veritabila baie de multime, ultramediatizata, in fata castelului Windsor, urmata de petreceri si spectacole in intreaga tara.

Angajamente oficiale mai putin numeroase

Desi are o sanatate de fier, regina Elizabeta a II-a, care a urcat pe tron in 1952, la varsta de 25 de ani, dupa moartea tatalui ei, regele George al VI-lea, accepta constrangerile varstei si a inceput de cativa ani sa isi relaxeze, treptat, programul vizitelor de stat si al angajamentelor sale oficiale.

Potrivit cifrelor prezentate de Tim O'Donovan, un istoric specializat in regalitate, Elizabeta a II-a a trecut de la 393 de angajamente oficiale in 2014 la 341 in 2015 si la 332 in 2016.

Iata o intalnire la care regina a participat chiar vineri.

Agenda ei de lucru a ramas destul de incarcata, suverana avand astfel, in medie, intr-un an, un angajament public pe zi.

Tendinta se va mentine si in 2017, intrucat Palatul Buckingham a anuntat in decembrie sa suverana va renunta la patronajul aferent unui numar de 25 de organizatii si asociatii de caritate in favoarea altor membri ai familiei regale britanice.

"Va imparti aceasta munca cu familia sa", a explicat Palatul Buckingham, dezvaluind ca suverana a ales sa urmeze exemplul sotului ei, printul Philip, duce de Edinburgh, care, ajuns la varsta de 95 de ani, a decis sa isi reduca si el numarul angajamentelor publice.

Mostenitorul tronului britanic, printul Charles, o reprezinta tot mai des pe regina in cadrul unor vizite in strainatate, alaturi de fiii lui, printul William si printul Harry.

Desi aparitiile in public ale reginei au devenit mai rare, ea refuza sa abdice, potrivit specialistilor in istoria monarhiei britanice. Fidela juramantului pe care l-a depus la incoronare, regina a spus ca isi va consacra intreaga viata "indiferent daca va fi lunga sau scurta" in serviciul supusilor ei.

Aceasta rezistenta si determinare au contribuit, de altfel, la popularitatea urisa de care se bucura in prezent Elizabeta a II-a in randul cetatenilor din Regatul Unit al Marii Britanii.

Suverana, care a evitat intotdeauna sa se implice in disputele politice, se afirma in prezent ca unul dintre ultimii factori de coeziune in Marea Britanie, un stat "minat" de atitudini regionaliste si profund divizat dupa votul pentru Brexit.

Citeste si despre propunerea facuta de un primar din Romania printului Charles. Acesta ii propune fiului reginei sa accepte titlul onorific de print al Transilvaniei.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#regina Elisabeta 91 ani, #regina Marii Britanii zi nastere, #sarbatoare zi regina Marea Britanie, #regina Elisabeta stare sanatate , #regina Marea Britanie