Elisabeta a II-a, la New York dupa 30 de ani: aplaudata si contestata in acelasi timp

Sambata, 10 Iulie 2010, ora 11:09
1280 citiri
Elisabeta a II-a, la New York dupa 30 de ani: aplaudata si contestata in acelasi timp

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a revenit la New York, dupa trei decenii, in aceasta saptamana si a tinut primul sau discurs la sediul ONU, dupa 53 de ani.

Elisabeta a II-a a facut apel pentru o abordare globala a terorismului si a altor probleme mondiale, precum schimbarea climatica, in discursul de la sediul ONU din New York. Apoi, s-a deplasat la Ground Zero pentru a aduce un omagiu victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001, relateaza Washington Post.

Monarhul britanic de 84 de ani a sustinut ca "nu suntem aici sa evocam amintiri. In lumea de maine, trebuie sa muncim cu totii mai mult ca oricand daca suntem cu adevarat Natiuni Unite".

Vorbind in calitate de suverana a 16 state membre ONU si lidera a commonwealth-ului format din 54 de tari cu o populatie de aproape 2 miliarde de locuitori, Elisabeta a II-a a reamintit schimbarile dramatice care au avut loc in lume de cand a vizitat ultima oara ONU, in 1957.

In acelasi timp, suverana a elogiat ONU pentru combaterea foametei, a saraciei si a bolilor, precum si pentru apararea drepturilor si libertatilor tuturor cetatenilor.

Inainte de a lua cuvantul in fata Adunarii Generale a Natiunilor Unite, Elisabeta a II-a a fost primita de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care a spus ca "intr-o lume agitata si in schimbare", ea reprezinta "o ancora pentru aceasta epoca".

Regina Elisabeta a II-a a apreciat ca progresele Natiunilor Unite au fost "remarcabile", subliniind ca organizatia a trecut de la numai trei misiuni in strainatate in 1957 la circa 26 in prezent.

Totusi, regina s-a adresat Adunarii Generale a ONU ca lider al Marii Britanii si al altor 15 tari. Guvernele acestora au fost consultate in legatura cu continutul discursului Elisabetei a II-a, care, la randul sau, s-a implicat mai mult decat de obicei.

Casa regala a descris discursul drept unul dintre cele mai importante ale reginei din ultimii ani.

Insotita de ducele de Edinburgh, la Ground Zero, ea a discutat cu demnitarii stransi la fata locului si cu familiile victimelor, in pofida temperaturii ridicate, care a atins 38 de grade Celsius, scrie

CBS.

Regina a fost aplaudata atunci cand s-a indreptat spre o gradina construita in memoria celor 67 de victime britanice ale atentatelor din 11 septembrie.

Spatiul, care are forma Marii Britanii, are la baza o gradina traditionala englezeasca, in care cresc azalee, degetarite si tise. Inclinandu-si capul, regina a atins cu mana florile cultivate la locul tragediei.

Primita in general cu entuziasm, Elisabeta a II-a a suscitat totusi si unele reactii critice.

Un american de 28 de ani a pus in zona Ground Zero un afis cu mesajul "Queen of British Petroleum" (Regina British Petroleum), compania britanica ce a provocat cel mai mare dezastru ecologic din istoria SUA.

Aceasta vizita a fost prima a reginei britanice la New York dupa 1976.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#Regina Elisabeta New York , #stiri Elisabeta a II-a