Volum lansat de Emeric Ienei si Mircea Bradu

   

Scriitorul Mircea Bradu si antrenorul emerit Emeric Ienei au lansat marti, in sala mare a Primariei Oradea, cartea 'A fi sau a nu fi antrenor - Singur printre actori', aparuta la Editura Arca.

Daca scriitorul le descopera cititorilor sai profilul unui mare om de sport, recunoscut prieten al artistilor, antrenorul ne releva personalitatea unui om de cultura care impresioneaza prin eruditia sa sportiva. 'De ce a fi sau a nu fi antrenor? Pentru ca si acum antrenorul sta cu valiza sub banca, gata de plecare in orice moment. Daca te hotarasti sa fii antrenor trebuie sa ai un psihic fantastic si o rezistenta extraordinara.

De ce o carte despre fotbal si teatru? Pentru ca exista jucatori-actori, asa cum exista si regizori-antrenori' - a spus Emeric Ienei, prezent la lansare alaturi de sotia sa, Ileana Gyulai Ienei. 'Sunt marturii intr-un dialog sprintar cu Ienei despre oameni, in general, despre cei cu care s-au intalnit de a lungul a aproape cinci decenii de cand se cunosc, intr-o lectura agreabila, plina de umor', a apreciat Elisabeta Pop, fost secretar literar al teatrului oradean timp de zeci de ani.

Ea a dorit sa sublinieze ca filologul si dramaturgul Mircea Bradu, care a ocupat functia de director al teatrului vreme de 15 ani, 'cel mai longeviv director', nu a fost nicidecum 'singur printre actori', chiar daca se considera la inceput 'un civil'.

'Relatia lui cu actorii era foarte buna, actorii l-au iubit pentru ca avea pentru ei o caldura si o mare prietenie. Prietenii lui Mircea erau si electricienii, si oamenii din spate, si regizorii, marii regizori pe care i-a adus la Oradea, precum Alexandru Colpaci, Sergiu Savin, Ducu Darie si multi altii' - a evocat Elisabeta Pop.

Maestrul Ienei si-a exprimat parerea de rau ca Oradea nu are o echipa de divizia A, dar si speranta ca, intr-un timp scurt, se va reusi ridicarea unor fotbalisti de calitate care sa joace fotbal 'cinstit, loial si cu gandul de a face performanta numai prin valoare'.
Cartea, tradusa si in limba maghiara, face parte dintr-un proiect editorial dedicat teatrului oradean intitulat 'Teatrul, casa noastra comuna'.

La lansare au participat prieteni, actori ai Teatrului de Stat din Oradea, atat de la sectia romana, cat si de la cea maghiara, oficialitati, fosti fotbalisti, componenti ai echipelor care au facut cinste cluburilor reprezentative ale Bihorului si nu numai. Ienei a tinut sa felicite personal sapte dintre acesti jucatori renumiti, care au primit impreuna cu cartea o dedicatie si cate o diploma de apreciere.
Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 12:34
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
VIDEO Campionatul medicilor falsi: roman filmat in timp ce extrage maseaua unui consatean cu patentul
In plin scandal al falsilor medici prinsi lucrand in cabinete private si spitale din Romania, un ...
Bihorenii nu se inghesuie la angajari
Primul targ de joburi din acest an - "Targul locurilor de munca si al formarii profesionale", ...
Decebal cu Vladimirescu: pasaj cu exproprieri pe laterale
Pana la sfarsitul acestui an, functionarii Municipalitatii au ragaz sa produca un studiu de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor