Boc despe criza: Romanii spun ca in tot raul este si un bine

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 14:14
1436 citiri
Boc despe criza: Romanii spun ca in tot raul este si un bine

Premierul Emil Boc a declarat miercuri, la Forumul Financiar Central si Sud-Est European, ca actuala criza economica poate fi si o oportunitate pentru ca Romania sa faca reformele de care avea atata nevoie.

"Aceasta criza economica, despre care vorbim cu totii, este si o oportunitate. Romanii spun ca in tot raul este si un bine. E o vorba romaneasca. Poate ca Romania sub aceste vremuri mai dificile va gasi sansa de a putea, tocmai acum, sa faca acele reforme structurale care nu au fost facute in ultimii 20 de ani.

Criza, ca o oportunitate; oportunitate, pe de-o parte, de a ne gestiona cheltuielile publice in concordanta cu interesul public, iar in al doilea rand de a lua acele masuri pe care, din nefericire, nici un Guvern din ultimii 20 de ani nu a avut curajul sa le ia. E vorba, in esenta, de cateva masuri care pun ordine in sistem", a declarat Boc.

Premierul a explicat ca se refera in primul rand la sistemul de salarizare in domeniul pubic, unde momentan este un haos total.

"Si la ce sistem ma refer? La sistemul de salarizare, de exemplu in domeniul public. Exista in acest moment un hazard sau o lipsa de reglementare a salarizarii persoanelor care sunt platite din bani publici.

Reglementarea exista, numai ca nu are nici un fel de coerenta, nici logica, nici morala si nici institutionala. Salarizarea persoanelor care sunt platite din bani publici, in cea mai buna parte, este facuta pe baza unor legi speciale pentru diverse categorii sociale, uneori chiar in detrimentul altor categorii sociale", a explicat primul ministru.

Cred in valorile economiei de piata

Boc a mai spus ca are incredere in valorile economiei de piata si in mecanismele de control financiar care vor ajuta la depasirea crizei economice.

"Cred in valorile economiei de piata, cred ca economia de piata poate oferi prosperitate Euoropei si Romaniei si cred intr-o intarire a mecanismelor de control financiar ce poate depasi criza economica", a spus Boc.

El a mai aratat ca Romania este afectata mai serios de criza pentru ca, in anii in care a avut crestere economica, nu a pus deoparte bani pentru zile rele.

"Vedem astazi ca unele tari din UE vorbesc de reducerea unor impozite si pot s-o faca pentru ca in vremuri buni si-au pastrat resurse. (...) N-am avut resurse financiare suplimentare in perioada de criza, iar pe de alta parte nivelul unor taxe este foarte scazut", a mai spus Boc facand referire la cota unica de impozitare.

Premierul a conturat si un fel de plan anticriza: "Primul plan este mentinerea a ceea ce este bun si gasirea unor solutii complementare pentru a depasi perioada de criza", a spus Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Emil Boc, #economie piata, #cota unica impozitare , #criza