Boc: Romania poate trece iarna fara gaz rusesc

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 23:59
3426 citiri
Boc: Romania poate trece iarna fara gaz rusesc

Romania are rezervele necesare sa treaca aceasta iarna chiar si fara gazul rusesc in special daca nu vor fi temperaturi mai scazute de -15 grade Celsius si daca nu vor aparea defectiuni tehnice, a anuntat, miercuri, premierul Emil Boc.

Potrivit lui Boc, in cazul in care vom avea parte de situatii deosebite, Guvernul are pregatit un scenariu de avarie daca apar temperaturi mai scazute de -15 grade Celsius.

Totodata, Boc a spus ca Guvernul va incersa sa gaseasca solutii pe termen mediu si lung astfel incat Romania sa nu mai fie dependenta de gazul rusesc.

"Guvernul Romaniei are situatia sub control", a dat asigurari primul ministrul. Intrebat daca vom reusi sa trecem cu bine iarna chiar daca temperaturile vor fi mai mici de -15 grade Celsius, Boc a spus ca Guvernul spera ca da.

"Rezistam si atunci, dar pot aparea defectiuni in sistem. Avem pregatit si un scenariu de avarie daca apar asemenea temperaturi. Asta este speranta noastra, daca nu apar situatii deosebite, trecem iarna".

Boc a explicat ca cele 7 milioane de metri cubi de gaz pe care Romania ii pierde de la Rusia si Ucraina, 4,7 milioane de metri cubi de gaz livrat pe la Isaccea si 2,3 miliane de metri cubi de gaz livrat pe la Mediesu Aurit, vor fi acoperite prin producatia interna si prin depozitele pe care Romania le are la dispozitie.

"Prioritatile noastre sunt sa asiguram consumul zilnic de gaz. Consumul zilnic de gaze in Romania este in jur de 58 metri cubi de gaze. Asa a fost azi. Avem 33 milioane de metri cubi din productia interna si 25,9 milioane de metri cubi din depozitele pe care le avem la dispozitie.

Astazi acoperim necesarul consumului zilnic. 7 milioane de metri cubi de gaz am pierdut de la Rusia si Ucraina: 4,7 Isaccea si 2,3, Mediesu Aurit", a anuntat Boc.

Suntem victime colaterale

Emil Boc a intrat in pielea romanului de rand si a incercat sa raspunda la intrebarile pe care fiecare le avem acum in gand privind lipsa gazului rusesc.

"Cat timp rezistam? Speranta noastra este ca vom putea trece perioada iernii daca nu apar situatii deosebite: temperaturi sub -15 grade. Daca nu apar defectiuni in sistem putem sa facem fata provocarilor acestei crize.

Dorim ca niciun cetatean sa nu fie afectat de criza gazelor si, in masura posibilitatii, nici consumatorul industrial sa nu fie afectat", a adauagt Boc.

Premierul a tinut sa precizeze ca desi Romania este victima colaterala a stoparii livrarilor de gaz catre Europa din cauza conflictului Rusia - Ucraina, vom putea trece iarna cu conditia ca temperatura de afara sa nu scada sub 15 grade Celsius si sa nu apara defectiuni tehnice in sistem.

Boc a confirmat intalnirea cu Basescu

Premierul Emil Boc a confirmat ca s-a intalnit, miercuri, cu presedintele Traian Basescu pentru a discuta pe tema crizei gazelor.

Intalnirea a avut loc dupa ce presedintele roman a avut in cursul diminetii o discutie si cu premierul rus Vladimir Putin.

Pe langa criza gazelor, Emil Boc a anuntat ca desi Guvernul isi mentine punctul de vedere potrivita caruia nimeni in Romania nu trebuie sa mai cumuleze de la stat salariul cu pensia, profesorii, medicii si actorii isi pot continua activitatea pe baza de conventie civila sau pe baza dreptului de autor.

Rusia a taiat gazul Romaniei

Dupa ce miercuri dimineata Rusia a sistat complet livrarea de gaze catre Ucraina si Cehia, Romania a ramas si ea fara gaze, livrarile din Rusia prin Ucraina, pe la Mediesu Aurit fiind sistate miercuri dimineata, la ora 8,53.

Livrarile de gaze din Rusia catre Romania ar fi scazut cu 33%, pe 2 ianuarie, conform directorului Transgaz, Ioan Rusu. Pe de alta parte, Petrom a decis sa inchida Combinatul Oltchim.

Romania si Uniunea Europeana nu doresc sa se implice in disputa bilaterala privind gazele dintre Rusia - Ucraina, desi sunt afectate de scaderea livrarilor.

Rusia a anuntat, pe 1 ianuarie, expirarea contractului de furnizare a gazelor catre vecina sa Ucraina si intentia de a nu mai livra gaze catre aceasta tara, din cauza unei datorii de peste doua miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Emil Boc gaz, #criza gazelor , #criza