Presa de azi: Unde taie banul Boc, creste ajutor la loc

Vineri, 13 August 2010, ora 08:05
2362 citiri
Presa de azi: Unde taie banul Boc, creste ajutor la loc
Foto: Adevarul

Nici iluziile nu mai tin de foame, asa cum nici promisiunile politicienilor nu au facut decat sa ne aduca in momentul in care vorbim doar de buget de austeritate, iar in aceasta criza de identitate imaginea tarii se strica si in afara, unde rromii din Franta acuza ca sunt supusi unei escrocherii mentale, in timp ce un fenomen straniu prinde radacini pe plan local: unde taie banul Boc, creste ajutor la loc.

Adevarul scrie in editia de vineri ca acum vorbim de primul buget de criza dupa doi ani de iluzii, asa cum si Gandul titreaza ca asistam la impartirea saraciei: Educatia si Justitia dau bani pentru pensii, somaj si ajutoare sociale.

Si desi este buget de criza, Jurnalul National scrie vineri despre un fenomen ciudat: acolo unde taie banul Boc, creste ajutor la loc.

Intre timp Mircea Geoana da replica atacului lui Victor Ponta in editia de vineri a Evenimentului Zilei si crede ca acesta vrea sa-l inlature de la presedintia Senatului.

Romania Libera dezvaluie in editia de vineri ca problema rromilor din Franta: "Este o escrocherie mentala".

Gandul: Impartirea saraciei: Educatia si Justitia dau bani pentru pensii, somaj si ajutoare sociale

Situatia grea din tara si gestionarea ei au dus la o rectificare bugetara pe anul 2010. Gandul titreaza in editia de vineri ca Sanatatea va primi, in plus, 2,81 miliarde lei. Udrea taie de la sediul Guvernului, reabilitare termica, pietruire si apa pentru sate.

Bugetele de criza ale mai multor ministere vor fi puternic taiate la rectificare, cu procente intre 4 si 8,25%, pentru ca Guvernul nu mai poate gasi altfel resurse pentru plata pensiilor, ajutoarelor de somaj si diverselor alocatii sociale. Ministrul Muncii, Mihai Seitan, confirma, pentru Gandul, ca a solicitat Ministerului de Finante 4,36 de miliarde de lei, suma care i-a fost alocata prin proiectul de rectificare bugetara obtinut de Mediafax.

Topul ministerelor care pierd din resursele disponibile este condus de Ministerul Justitiei (8,25% - 198 milioane de lei) si cel al Educatiei (7,9% - 494,6 milioane de lei).

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, condus de Elena Udrea, pierde mai putin consistent si ne-a comunicat ca va renunta la mai multe proiecte, intre care alimentarea cu apa a satelor, reabilitarea termica a blocurilor si chiar la. .. extinderea sediului Guvernului.

Si unele companii sau societati nationale vor fi "indemnate" sa contribuie, din profitul anilor anteriori, pentru continuarea platilor sociale. Romgaz si Electrica vor "dona" astfel pana la 800 de milioane de lei.

Adevarul: Primul buget de criza dupa doi ani de iluzii

Si Adevarul scrie in editia de vineri ca este vorba de un buget de criza.

Acum, cele mai mari diminuari ale incasarilor bugetare sunt anticipate la impozitul pe venit, accize si impozitul pe profit, dar Guvernul se bazeaza pe resurse suplimentare din cresterea TVA.

Modificari de venituri au fost calculate pentru bugetul de stat (+1,94 miliarde de lei), bugetul general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale (-3 miliarde de lei), bugetul asigurarilor sociale de stat (+1,9 miliarde de lei) si pentru bugetul asigurarilor pentru somaj (-370,3 milioane de lei).

Potrivit proiectului primei rectificari bugetare din acest an, obtinut de "Adevarul", la capitolul cheltuieli vor fi efectuate modificari la bugetul de stat (+3,86 miliarde de lei), bugetul general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale (-3 miliarde de lei), bugetul asigurarilor sociale de stat (+1,87 miliarde de lei) si bugetul asigurarilor pentru somaj (+1,18 miliarde de lei).

Pentru intregul an, Guvernul estimeaza o reducere in termeni reali a Produsului Intern Brut de 1,7%-1,9%, comparativ cu cresterea de 1,3% avuta in vedere la fundamentarea bugetului initial, si un deficit bugetar de 6,8%, fata de 5,9% initial.

Guvernul anticipeaza colectari mai reduse din impozitul pe profit (-827 de milioane de lei, cauzate, in principal, de "nivelul scazut al profitabilitatii in sistemul bancar", potrivit notei de fundamentare a proiectului), alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice (-405,5 milioane de lei), impozitul pe venit (-1,08 miliarde de lei, scadere cauzata, in principal, de reducerea castigului salarial mediu brut estimat in proiectiile initiale), accize (-1,43 miliarde de lei, diminuare cauzata, in principal, de reducerea consumului si scaderea productiei).

Puterea: Executivul taie bugetele Educatiei, Apararii si Agriculturii, majorand sumele pentru alocatii sociale

Si Puterea dezvaluie in editia de vineri ca Executivul taie bugetele Educatiei, Apararii si Agriculturii, majorand sumele pentru alocatii sociale.

Rectificarea bugetara va taia din alocatiile Educatiei, Apararii, Justitiei, Transporturilor, Agriculturii, si va suplimentea substantial fondurile Ministerului Muncii, pentru plata pensiilor, indemnizatiilor de somaj si altor alocatii, pentru "si evitarea declansarii unor conflicte sociale".

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va primi in plus 4,36 miliarde lei, reprezentand transferuri de la bugetul de stat catre bugetul asigurarilor sociale de stat, pentru finantarea drepturilor persoanelor cu handicap, precum si a pensiilor IOVR, indemnizatiilor reparatorii, alocatiilor de stat pentru copii, alocatiilor familiale, indemnizatiilor pentru cresterea copilului si altor ajutoare sociale, conform proiectului primei rectificari bugetare din acest an, citat de Mediafax.

Ministerul Sanatatii va primi, la randul sau, inca 2,81 miliarde lei, reprezentand transferuri din bugetul de stat catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru acoperirea deficitului.

Alte fonduri vor fi alocate Ministerului Mediului si Padurilor (241,2 milioane lei), Ministerului Economiei (207,1 milioane lei), Ministerului Culturii (56,9 milioane lei, pentru restaurarea si reabilitarea monumentelor istorice, precum si consolidarea unor cladiri culturale, ca Biblioteca Nationala a Romaniei, Teatrul I.L. Caragiale), Ministerului Comunicatiilor (49,6 milioane lei, in principal, pentru plata serviciilor de inchiriere de licente aferente produselor Microsoft), Academiei Romane (17 milioane de lei, pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile).

Vor fi insa taiate bugetele Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (cu 494,6 milioane lei), Ministerului Administratiei si Internelor (476,8 milioane lei), Ministerului Apararii Nationale (278,5 milioane lei), Ministerului Justitiei (198 milioane de lei), Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (168,6 milioane lei), Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (142,5 milioane lei), Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (121,7 milioane lei), Ministerului Public (105,2 milioane lei).

Bugetul asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2010 se majoreaza la venituri cu 1,89 miliarde lei, prin diminuarea veniturilor curente cu 1,93 miliarde lei si majorarea subventiei acordata de la bugetul de stat cu 3,82 miliarde lei, iar la cheltuieli se majoreaza cu 1,89 miliarde lei.

Jurnalul National: Unde taie banul Boc, creste ajutor la loc

Si desi nu mai sunt bani exista totusi un fenomen ciudat prezentat de Jurnalul National in editia de vineri, si anume ca acolo unde taie banul Boc, creste ajutor la loc.

La inceputul acestei luni, Boc a spus ca a suspendat 20.000 de ajutoare sociale, facand astfel economii importante la bugetul de stat. Declaratiile batoase si cifrele impresionante sunt bune doar pentru cei care nu scot capul din hartii si evita realitatea din teren.

Primarii supusi controalelor au primit sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic. Asta pentru ca inspectorii ITM au verificat prin sondaj si au preferat sa taie toate ajutoarele amaratilor atunci cand au gasit cateva nereguli.

Iata cateva mostre ale luptei de gherila impotriva celor care n-au nici dupa ce bea apa. "Anularea ajutoarelor sociale acordate nejustificat, in urma verificarii unei parti din dosarele incheiate pentru venitul minim garantat, indemnizatii de handicap si pensii de invaliditate, a generat economii de aproximativ 26 milioane de euro", a declarat prim-ministrul. Mai mult:

"In urma verificarilor, 20.000 de dosare (n.r. - cele pentru venitul minim garantat) au fost suspendate, aducandu-se astfel o economie anuala de 45,6 milioane de lei. Deci, deja o economie la bugetul de stat pentru 2011 de 11 milioane de euro".

Cum se traduc aceste declaratii in inima Vasluiului sau a Bacaului, judete campioane la numarul de localitati unde s-au anulat, cu elan muncitoresc, toate ajutoarele sociale? Sita controalelor a facut ca ghinionul sa cada pe cei carora tocmai le fatase vaca sau iapa, iar legea nu permite astfel de "inovatii", sau pe cei care aveau un harb de motoscuter sau de masina, uitate prin curte.

"N-am anulat, domnule, nimic, sunt povesti", se agita Mircea Scutelnicu, primarul din Garceni, Vaslui, cand il intrebam de toata povestea care a inceput in comuna inca din luna martie.

"Au descins (n.r. - inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca) la primarie si au controlat 15 dosare. Daca n-aveam nereguli, tot gaseau ceva, asa erau de porniti. Va spun sincer ca, de cand sunt primar, din 2000, am facut anchetele sociale o data pe an. Nu stiam ca se fac o data la sase luni. Aici sunt vreo 300 de familii de tigani, amarati, vai de ei. Bun, am inteles asta. Apoi au inceput sa le taie la oameni carora le trecusem ca au, pe langa o vaca sau o iapa, si manz sau vitel. Pai, ce sa faca acuma oamenii, sa-i omoare? N-au fost de inteles, nici n-au prins gluma. Cica n-ai voie doua vaci sau doi cai, ai voie un cal si o vaca. N-au vrut sa auda nici o explicatie si au taiat la toti".

Primarul n-a lasat lucrurile asa si in lunile aprilie si mai "a reparat" toate dosarele, cam 40% din populatia comunei. Acum asteapta urmatorul control. Are deja banii pusi deoparte pe 2010 pentru ajutoare sociale, in jur de 7 miliarde de lei.

Evenimentul Zilei: Geoana: "Incep sa cred ca scopul ascuns al lui Ponta e inlaturarea mea de la Senat"

In timp ce Puterea este ocupata sa imparta banii putini, cei din Opozitie se tin de atacuri. Mircea Geoana spune in edita de vineri a Evenimentului Zilei ca Ponta vrea sa il indeparteze de la Senat.

Mircea Geoana ii da replica lui Victor Ponta, afirmand ca seful PSD si-a construit notorietatea "prin atitudini de pusti obraznic". El sustine ca influenta mogulilor in partid era "zero barat".

Intr-un interviu pentru EVZ, Mircea Geoana ii raspunde lui Victor Ponta afirmand ca, in vremea sa, actualul presedinte al PSD, dar si familia sa s-au bucurat de functii in care i-a numit personal.

"Cred ca e o jignire nemeritata la adresa conducerii PSD, din care facea parte si domnul Ponta. Toate deciziile noastre au fost luate in forurile statutare. Cred ca este o jignire generalizanta la adresa tuturor colegilor care au facut parte din conducerea PSD.

Imi este si greu sa-mi dau seama care este motivatia reala a acestui atac lipsit de bun-simt si de logica. Fie este vorba de o criza de identitate, o criza de afirmare din partea unui tanar politician, fie exista un alt interes politic pe care eu nu-l pot deslusi. Dar, dupa lupta din interiorul Opozitiei, iata, acum Victor Ponta incearca sa deschida un front si in PSD.

Cred ca face deservicii severe interesului Opozitiei si al partidului nostru, intr-un moment in care altele sunt problemele tarii si altii sunt adversarii reali ai PSD. Dorintele lui Vantu contau pentru mine zero barat. Toate deciziile s-au luat in forurile deliberative ale PSD. Este o afirmatie gratuita si jignitoare", a declarat fostul lider social democrat.

Romania Libera: Problema rromilor din Franta: "Este o escrocherie mentala"

Si daca in tara lucrurile nu stau bine, nici imaginea ei in afara nu are parte de prea multe laude. Romania Libera titreaza in editia de vineri ca intr-un orasel din Franta rromii nu au fost lasati sa intre intr-un magazin. Oficialii lantului comercial considera incidentul "nefericit" si spun ca problema rromilor este exploatata politic la Paris.

La inceputul saptamanii, o stire preluata din presa franceza facea inconjurul Europei. In oraselul-port La Rochelle din vestul Frantei, rromilor aciuati intr-o tabara ilegala le-a fost interzis accesul in magazinul retelei de supermarketuri "U". Stirea a sosit pe fondul inflamarii problemei rromilor in Franta, unde dosarul figureaza pe agenda imediata a Palatului Elysee. Romania Libera a documentat subiectul si a descoperit abordari diferite in interiorul retelei "U".

"Inaintea era o libertate totala. Acum, de cum intri si ei te citesc ca esti rrom din Romania, te insotesc pe la toate rafturile pe unde mergi, pana iesi din magazin. Nu mai poti sa furi nimic", spune Elena B., o romanca de etnie rroma care traieste si munceste in Rouen. Ea afirma ca, in mare masura, francezii au totusi dreptate.

"La inceput, rromii de la noi furau cat sa manance, iar francezii nu spuneau nimic. Apoi, unii au exagerat si nu au mai furat ca sa manance, ci ca sa vanda. Si nu au mai furat mancare, ci lucruri scumpe. Acum, in supermarket rromii nu mai au voie nici macar sa deguste produsele de la promotie", continua Elena. Din declaratiile acesteia din urma rezulta ca rromii din Romania s-au impartit in Franta in doua tabere: cei care muncesc cinstit si cei care traiesc din furat.

"Din cauza celor care fura, francezii au inceput sa nu mai aiba incredere nici in noi, ceilalti. Am inceput ca atunci cand ii vedem ca fura sa ii luam noi la goana. Nu vrem sa fim bagati in aceeasi oala. Transmiteti asta in Romania", ne-a rugat Elena.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Emil Boc rectificare bugetara, #buget criza ministere Romania, #Mircea Geoana Victor Ponta , #criza
Comentarii
Poza pisica_violet
pisica_violet
rank 5
Masurile de austeritate trebuiau luate, reformarea statului trebuie facuta, Boc s-a sacrificat, cinste lui!
Poza DEKAR
DEKAR
rank 5
Unde taie Boc un ban...