Andreea Paul Vass: Un moment de mare sobrietate si responsabilitate (Opinii)

Luni, 06 Februarie 2012, ora 18:26
1675 citiri
Andreea Paul Vass: Un moment de mare sobrietate si responsabilitate (Opinii)
Foto: Andreea Paul Vass

Dupa trei ani foarte dificili - cei mai dificili de multe decenii incoace - un alt premier va prelua fraiele unei economii cu crestere economica estimata la 2,5% pentru anul 2011, mult peste media europeana, cu un somaj aflat cu doua puncte procentuale sub media europeana, cu cea mai mica inflatie din ultimii 22 de ani si cu cea mai mica datorie externa pe locuitor din UE.

Costurile de functionare a statului s-au diminuat, intre timp, de la 15,1% din PIB, in 2009, la 12,4% din PIB, in anul 2012, iar eficienta actului guvernamental a crescut.

Criza internationala a surprins Romania cu un stat total nereformat, lipsit de eficienta si de viziune pe termen lung. Timp de 20 de ani, Romania a incercat sa faca fata noilor cerinte ale economiei de piata cu vechile sale institutii. Insa apartenenta la spatiul comunitar european si dezechilibrele macroeconomice generate de criza au determinat autoritatile sa accelereze procesul de reformare a statului si, implicit, a administratiei publice.

Criza economica a scos la suprafata deficientele structurale ale sistemului. 11 reforme majore, perpetuu amanate timp de doua decenii, stau dovada muncii si au justificat eforturile si impopularitatea guvernamentala. Nevoia de a reduce cheltuielile publice si deficitul bugetar s-a transpus in actiunile ferme intreprinse de Guvern pentru redimensionarea si eficientizarea aparatului bugetar.

A fost sansa de salvare a economiei noastre de la derapaje majore, care ar fi presupus costuri sociale exponential mai mari decat cele resimtite de romani in acesti trei ani dificili.

Prin urmare, costurile de functionare ale aparatului bugetar, cuprinzand atat cheltuielile cu bunuri si servicii, cat si cele de personal, s-au redus cu 2,7 puncte procentuale, de la 15,1% din PIB, la 12,4% din PIB, in perioada 2009-2012.

Intre timp, Banca Mondiala arata un progres semnificativ in ceea ce priveste calitatea actului de guvernare din Romania, prin indicatorul anual de eficienta guvernamentala, care s-a dublat in perioada 2008-2010, dar unde spatiul pentru imbunatatiri viitoare este ridicat.

Un aparat bugetar mai putin costisitor si mai corect dimensionat a contribuit la atenuarea dezechilibrelor macroeconomice si la diminuarea birocratiei excesive. Mai trebuie castigata batalia cu transparenta si cu etica serviciului public, indiferent de natura sa.

Andreea Paul Vass, consilier al fostului premier Emil Boc

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#demisie Guvern Boc, #demisie Emil Boc, #demisie guvern , #demisie