500.000 de romani in strada (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 28 Martie 2011, ora 22:45
3891 citiri
500.000 de romani in strada (Opinii)
Foto: Arhiva

Adevarul este ca in Romania inca se traieste bine. Pe alocuri, poate inca prea bine, pentru vremurile destul de restrictive de prin alte parti ale lumii.

Aceasta este singura concluzie corecta la care putem ajunge, daca analizam comportamentul romanilor vis-a-vis de amploarea protestelor din Romania. Si nu doar ca inca se traieste bine sau cel putin acceptabil, dar nici nu exista prea multe motive de nemultumire in legatura cu deciziile pe care guvernantii nostri le-au luat in ultimii ani.

Nu este vorba aici despre miscarea sindicala, credibila sau mai degraba incredibil de necredibila, ci de disponibilitatea romanilor de a discerne intre bine si rau si, mai mult, de cultura si educatia civica, politica si sociala pe care o au majoritatea romanilor.

Daca e sa punem cap la cap rezultatul manifestarilor din ultimele luni, se intelege ca nu avem cine stie ce probleme. Mai degraba, totul ar fi bine. Daca e sa ne gandim, potrivit datelor studiilor de profil, care este nivelul educatiei civice, politice si sociale, de aici s-ar putea sa primim lamurirea finala.

Sa ne aducem aminte ca aproape jumatate dintre romani, peste 43%, de exemplu, inca sunt convinsi ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. Daca e sa luam in calcul si accelerata prabusire a calitatii invatamentului romanesc, vorba presedintelui - "scoala romaneasca produce tampiti", si faptul ca tot mai multi profesori parasesc sistemul, iar gradul de alfabetizare si scolarizare creste de la an la an, avem in sfarsit imaginea completa a sistemului de educatie.

Intr-o astfel de tara cum sa ai pretentia ca majoritatea oamenilor sa fie atenti si sensibili la respectarea legile, la functionalitatea sistemului democratic si sa aiba datele necesare cu care sa analizeze ipocrizia si minciunile politicienilor.

In realitate, tocmai dezamagirea constanta a tuturor partidelor politice perindate de-a lungul anilor, dupa Revolutie, pe la guvernare, a erodat si a indepartat si mai mult si pe ultimii interesati de evolutia sistemului politic. Asa au ajuns sa voteze de fapt doar cei care primesc o caldare in campania electorala, tinerii inteligenti sa plece din tara, iar cei care au ramas sa refuze a mai urmari viata politica.

In fata acestei amortiri, a lipsei generale de interes fata de corectitudinea mesajelor si practicilor guvernantilor, romanii au ajuns sa fie surzi si muti in fata derapajelor institutionale.

Pe cine a isterizat ca la votul Legii pensiilor, de exemplu, Roberta Anastase a fost si este inca suspectata ca ar fi fraudat numaratoare si astfel ar fi promulgat uan dintre cele mai importante legi printr-un furt? Nici macar un ONG sau cativa reprezentanti ai societatii civile nu au crezut de cuviinta ca ar avea motive pentru a protesta fata de aceasta realitate, care mai este sustinuta si de imagini si probe video.

In Marea Britanie in acest weekend, peste 500.000 de englezi au luat cu asalt strazile din Londra doar la anuntul ca Guvernul britanic ar putea implementa unele masuri de austeritate. Niste masuri fata de care britanicii au tinut sa demonstreze ca au obiectii.

In Franta, in urma cu doar un an, au iesit pe strazile din Paris peste 2 milioane de francezi, care au menifestat impotriva cresterii varstei de pensionare. Aceleasi motive de protest le-ar fi avut si romanii. Ba chiar mult mai multe si mai grave. Lor le-au fost diminuate salariile si pensiile, le-au fost taiate alocatiile copiilor si le-a fost crescuta limita varstei de pensionare.

In strada au iesit cel mult cateva mii de persoane. Asa cum spuneam la inceput, singura concluzie logica este ca inca romanii o duc bine, sunt multumiti de modul in care sunt condusi si au cu totul si cu totul alte preocupari decat supravegherea actiunilor guvernantilor. In consecinta, meritam tot ceea ce ni se intampla, ba chiar mai mult. Ceva ce oricum va urma, cel mai probabil, din moment ce ai nostri conducatori tocmai ce s-au convins ca isi permit si le se ingaduie aproape orice.

Asa cum ar fi spus si Sisif - totul este bine. Totul este aproape minunat, de fapt, in tara unde nimeni nu este multumit de nimic, dar toata lumea asteapta mereu ca altcineva sa lupte pentru ei, sa le dea de pomana si sa munceasca mai mult pentru diferenta dintre civilizatie si semi-primitivism in care ne place sa baltim.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Emil Boc prim ministru, #Traian Basescu presedinte Romania, #masuri de austeritate, #proteste Marea Britanie , #guvern