A ramas Guvernul fara bani de salarii?

Marti, 07 Iulie 2009, ora 20:52
2514 citiri
A ramas Guvernul fara bani de salarii?

Desi premierul Emil Boc a anuntat cu mare satisfactie la inceputul lunii ca 28 dintre cele 32 de masuri anticriza au fost implementate cu succes in cele sase luni de guvernare, in tot mai multe domenii se inregistreaza intarzieri la plata salariilor sau se anunta ca banii pentru salarii se vor epuiza curand.

Desi medicilor, magistratilor si profesorilor li s-au promis ca munca lor va fi apreciata la adevarata valoare prin majorari de salarii, acum toti acesti oameni trebuie sa se resemneze si sa inteleaga ca aceasta este realitatea economica. O realitate economica ce nu le garanteaza macar plata salariilor la valoarea actuala.

Pur si simplu nu se intelege ca suntem la fundul sacului

Ministrul Justitiei sustine ca s-a platit cat s-a putut si ca, in prezent, s-a ajuns la "fundul sacului", in contextul in care judecatorii au declansat, marti, un proces spontan, prin care au reclamat suspendarea platii sporului de 50%.

"Suntem prinsi intre legile de salarizare adoptate in intervalul 2000 - 2008 de crestere economica si bugetara si legea bugetului de stat pe 2009, care reflecta noua realitate economica si financiara a tarii. Pur si simplu nu se intelege acest lucru, ca suntem la fundul sacului! Cat s-a putut, s-a platit, cand se va putea din nou, se va plati din nou", se arata in declaratia ministrului Catalin Predoiu, de pe site-ul institutiei.

Catalin Predoiu face un apel la intreg sistemul judiciar, pentru a intelege noua realitate economica. "E greu pentru Finante sa accepte plata unui spor salarial de 50%, cand economia a trecut de la plus 8% la minus 4%", arata ministrul. "Putem traversa aceasta perioada de cateva luni cu demnitate si rationalitate, sau cu abordari isterice si demagogice", subliniaza ministrul, in declaratie, mentionand ca lipsuri financiare sunt peste tot, "si in justitie, si in armata, si in sanatate sau educatie, industrie sau diplomatie".

Ministrul Justitiei asigura ca va continua demersurile pentru suplimentarea fondurilor, dar ca nu va cere lucruri imposibile, "doar pentru a ne castiga simpatia sistemului".

Sporul de 50% a fost dobandit prin hotarari judecatoresti, care au urmat linia hotararii inaltei Curti de Casatie si Justitie in acest domeniu. Ministerul Justitiei l-a acordat in temeiul legii bugetului de stat si in limita fondurilor bugetare alocate prin aceasta lege, explica ministrul.

Aceste fonduri s-au epuizat, lucru care a fost anuntat din timp, sistemului. in plus, Ministerul Finantelor Publice a emis viza de control financiar negativ pentru plata sporului, se mai arata in declaratie.

Spitalele au ramas fara bani de salarii de luni de zile

Pe de alta parte, managerii celor zece spitale din judetul Hunedoara s-au plans, marti, prefectului de Hunedoara ca nu au fonduri pentru a acoperi salariile angajatilor pana la sfarsitul acestui an.

"Am inteles de la manageri ca sumele contractate pentru serviciile medicale nu acopera plata salariilor in sistemul de sanatate pana la sfarsitul acestui an. Cea mai grava situatie se inregistreaza la Spitalul din Vulcan, unde nu se pot acoperi, deocamdata, salariile pe utimele cinci luni ale anului. Mai sunt unitati medicale unde plata lefurilor nu este acoperita pe doua sau trei luni", a declarat prefectul de Hunedoara, Ioan Gabriel Samoilescu, pentru NewsIn.

Prefectul a spus ca manageri au fost nevoiti sa ia diverse masuri, cum ar fi taierea sporurilor de fidelitate.

"E clar ca, daca nu se va face o rectificare de buget, situatia e grava. Managerii au fost nevoiti sa recurga la diferite masuri, pentru a mai lua sume de la alte capitole si a le folosi pentru achitarea salariilor personalului. De exemplu, unii manageri au taiat sporurile de fidelitate, altii nu mai acorda al 13-lea salariu", a afirmat Samoilescu.

A.S.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#bani salarii bugetari, #taiere sporuri bugetari, #sporuri taiate magistrati, #bani salarii spitale , #guvern