Apocalipsa chiar vine la sfarsitul lui 2012 (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 11:58
5838 citiri
Apocalipsa chiar vine la sfarsitul lui 2012 (Opinii)
Foto: liberation.fr

E greu cu politicienii romani. Populismul si demagogia sunt, parca, incrustate in codul lor genetic. De orice parte a baricadei ar fi, stanga sau dreapta, atat cat se mai poate vorbi in Romania despre vreo ideologie, ei nu se pot desprinde de modul clasic de a gandi - "doar noi va vom salva, doar noi stim cum, impreuna cu ceilalti va indreptati spre dezastru".

Iar adevarul asta e - ne indreptam oricum intr-acolo. Cu unii poate mai repede, cu ceilalti ceva mai incet.

Romania este condusa in prezent de FMI si alte cateva banci europene si mondiale. Ce este paradoxal e ca si asa Guvernul Boc este atat de neputincios, de haotic si dezarticulat, de populist si infricosat de perspectiva alegerilor, incat nu se poate abtine sa nu comita ticalosii repetate.

Faptul ca nu exista nici cea mai palida coerenta in actiunile si declaratiile guvernantilor tradeaza nu doar nestiinta lor, dar mai ales panica in fata unei crize care i-a depasit demult.

Sa ne amintim doar ultimele luni. Ei ba dadeau inapoi si restul din taierile anului trecut, ba impozitau pensiile. Ba infiintau dintr-un spirit populist ordinar economate pentru pensionari, ba nu inghetau toate veniturile. Peste alte cateva zile anuntau iarasi indexari ale pensiilor, pentru ca dupa o saptamana sa mareasca din nou veniturile bugetarilor, dar doar in a doua jumatate a anului 2012. Adica, fix inainte de alegeri, ca nu care cumva sa uite alegatorul prost ca Boc i-a dat, nu i-a luat.

Ultimele discutii au ajuns la deficitul bugetar de anul viitor, care se vrea unul dintre cele mai austere din lume. Ciudat e ca, pentru a intra in marja de eroare anuntata de presedinte, undeva intre 1,7% si 2,5%, adica sigur sub un 3%, nimeni nu stie exact de unde se va taia si la ce se va renunta. Cu atat mai mult cu cat, acelasi presedinte ne asigura ca nici salariile si nici pensiile nu se vor reduce din nou in 2012.

Cum nici crestere economica nu vom avea, nici de imprumutat nu vom mai putea, dar nici de taiat din cheltuielile statului nu se va prea putea, fiind si an electoral, ceva aici nu este in regula.

La cata coerenta au demonstrat pana acum in politicile economice Traian Basescu, Jeffrey Franks si Emil Boc, pe post de simplu executant, nu m-ar mira ca toate aceste previziuni si aproximari sa fie pur si simplu aruncate in aer de realitatea care va sa vina peste doar cateva luni.

E si mai trist ca daca privim inapoi la scurta istorie din ultimii trei ani, de exemplu, nu vom gasi nici macar un singur motiv pentru care sa ne linistim. Toate previziunile, estimarile, promisiunile si strategiile echipei Basescu - Boc au fost date peste cap, contrazise, incalcate si rasturnate.

De la celebra nu avem nevoie de FMI, nu taiem si nu reducem nici pensiile si nici salariile, trecand prin angajamentul ca vor taia veniturile bugetarilor cu 25% doar pentru sase luni, pana la va dam inapoi diferenta in 2012, pentru ca apoi sa inghete tot, iar acum sa se profileze noi taieri - toata aceasta succesiune de contradictii nu reprezinta decat dimensiunea haosului care-i guverneaza pe guvernanti.

Cum alegerile s-ar putea sa-i aduca la guvernare pe reprezentantii Opozitiei, singura speranta in privinta lor ar fi ca macar acum ei sa accepte sa fure mai putin, sa nu isi mai plaseze atat de multi oameni incompetenti in functii importante si sa renunte la populism.

Cum foamea a crescut in randul membrilor USL, iar declaratiile liderilor ei nu par a exprima o intelegere deplina si matura a gravitatii situatiei spre care ne indreptam, nu are niciun sens sa visam prea departe.

Singura speranta in cazul asta ar fi fost revenirea economiei Europei, care sa ne traga dupa ea si sa ne scoata de la sine din gaura neagra inspre care ne indreptam. Cum si Europa se scufunda, iar Germania ramane singura tara care pare sa traga dupa ea intreg Batranul Continent, putem sa ne pregatim pentru tot ce e mai rau. Alegerile in acest context sunt o mare provocare in primul rand pentru guvernanti. Poate mai mare decat incercarea la care va fi supus fiecare roman in parte.

Iar daca nici unii, nici altii nu vor deveni macar acum responsabili si onesti cu toti ceilalti, atunci putem sa ne luam adio de la viitor. Nici Uniunea Europeana nu ne va mai salva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#criza economica 2012, #Guvernul Boc masuri 2012, #Basescu promisiuni 2012, #taieri bugetare, #austeritate 2012 , #guvern