Boc da asigurari: Banii de la FMI nu ajung la Guvern. Guvernul nu-i vede

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 21:12
1287 citiri
Boc da asigurari: Banii de la FMI nu ajung la Guvern. Guvernul nu-i vede

Banii pe care Romania i-a imprumutat de la Fondul Monetar International, 13 miliarde de euro, si de la Comisia Europeana, 5 miliarde, nu ajung la Guvern, ci la Banca Nationala a Romaniei si la MInisterul Finantelor, a dat asigurari, miercuri, premierul Emil Boc.

"Banii nu ajung la Guvern. Guvernul nu-i vede", a explicat seful Executivului, miercuri, la televiziunea publica, adaugand insa ca greutatea conditiile impuse odata cu acordarea acestui imprumut stau pe Guvern.

In acest context, Boc a amintit de corelarea politicii Guvernului cu politica Bancii Nationale a Romaniei, care trebuie sa asigure un curs echilibrat.

"Greutatea conditiilor stau pe Guvern. Trebuie sa se coreleze politica BNR cu politica Guvernului. Dar BNR trebuie sa asigure un curs echilibrat, prin rezerve monetare sa se reia creditarea in tara. Este vital pentru economia romaneasca. Vor exista lichiditati", a declarat Boc.

Premierul a amintit ca acordul de imprumut are menirea sa asigure mentinerea locurilor de munca ale romanilor, relansarea creditarii in economia romaneasca si limitarea efectelor negative ale crizei economice in Romania.

Acordul cu FMI este unul tehnic, nu politic

Totodata, seful Guvernului a tinut sa precizeze ca acordul cu FMI si CE este unul tehnic si nu unul politic, amintind cele patru conditii impuse Romaniei.

Acordul convenit de Romania cu FMI si Comisia Europeana prevede respectarea a patru conditii, respectiv ajustarea veniturilor si cheltuielilor bugetare si elaborarea legilor privind salarizarea unica, responsabilitatea fiscala si reforma sistemului de pensii, a spus premierul Emil Boc.

Greaua mostenire

Despre videoconferinta cu prefectii, care va avea loc duminica, Boc a spus ca are drept obiectiv mobilizarea fortelor din teritoriu, care sa se grabeasca cu licitatiile pentru banii europeni.

"Tema este absorbita fondurilor comunitare. Am semnat contracte pentru multi bani europeni, acum trebuie sa se organizeze licitatii. Daca licitatiile nu vor fi facute rapid, riscam sa ramanem fara bani europeni", a avertizat premierul.

In acest context, el a acuzat din nou greaua mostenire, spunand ca Executivul pe care il conduce a facut deja in patru luni cat Guvernul Tariceanu in doi ani, reusind sa atraga fonduri europene de aproape 3 miliarde de euro.

Mai mult, a acuzat Guvernul Tariceanu ca, in loc sa faca proiecte, s-aocupat mai mult de "mobila, canapele si cadouri pentru primari".

Romania a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar International pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Romania are, oficial, un acord de imprmut de tip stand-by atat cu Fondul Monetar International (FMI), dar si cu Comisia Europeana, care a validat, miercuri, imprumutul printr-o scrisoare trimisa oficialilor romani.

Masuri drastice azi pentru o Romanie mai buna maine

Asa cum ne-a obisnuit pana acum la finalul fiecarei prezente la televizor, Emil Boc si-a incheiat mesajul catre romani cu convingerea ca masurile drastice de azi vor oferi, maine, o Romanie mai buna.

"Am cumparat ratiune. Romania are nevoie de ratiune si echilibru. Chiar daca sunt conditiile mai aspre pentru ziua de azi, sunt bune pentru Romania de maine", a spus Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Boc FMI Romania, #acord imprumut FMI , #guvern