Boc: Daca as guverna dupa sondaje, ar insemna sa nu fac nimic

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 21:20
1468 citiri
Boc: Daca as guverna dupa sondaje, ar insemna sa nu fac nimic

Premierul Romaniei, Emil Boc, a dat asigurari ca actualul guvern nu va sacrifica viitorul Romaniei, nici din punct de vedere electoral si nici politic, si a adaugat ca daca ar guverna dupa sondaje, ar insemna sa nu faca nimic.

"Ne-am asumat ca viitorul Romaniei sa nu fie sacrificat pe considerente electorale. Acest guvern, cat timp va fi in exercitiu, nu va sacrifica viitorul Romaniei, nici politic si nici electoral.

A guverna dupa sondaje la timpul prezent ar insemna un dezastru pentru Romania, cu consecinte greu de crezut privind soarta fiecarui roman. Daca as guverna dupa sondaje ar insemna sa nu fac nimic, sa nu iau nicio masura, sa pice din cer", a declarat Boc, luni seara, la TVR 1.

Efectele acordului cu CE si FMI se vad

Desi acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) nu a fost inca incheiat, "se vad usoare semne" ale imbunatatirii situatiei economice a Romaniei, sustine Boc.

"Primul scop al acestui acord este sa oprim inrautatirea situatiei economice a tarii, sa putem plati pensiile si salariile. Nu am incheiat inca acest acord si se vad efecte: echilibrarea cursului, reluarea creditarii. Usoare semne se vad", a declarat Emil Boc.

In ceea ce priveste somajul, seful Executivului considera ca Romania este inca la un nivel acceptabil al disponibilizarilor in raport cu alte state europene. Mai mult, Boc a dat asigurari ca Guvernul "incearca sa mentina lucrurile sub control prin politica de garantii, prin relansarea creditelor, prin ajutorul de somaj tehnic".

"Am ales solutia de a nu da oameni afara. Asta nu inseamna ca nu vom face reforma in agentii. La nivelul agentiilor guvernamentale va fi o restructurare acolo unde este un surplus de personal", a atras atentia primul ministru.

Proiecte pentru 2009

In ciuda rectificarii bugetare care a creat nemultumiri in cadrul membrilor Guvernului, care acuza fonduri insuficiente pentru proiectele pe care si le-au propus in programul de guvernare, Boc a tinut sa precizeze ca 20% din banii de la buget au ramas pentru investitii.

Mai mult, el a reiterat ca, in ciuda crizei, anul acesta se vor mari salariile si pensiile pentru cei cu venituri mici: "Pana la sfarsitul anului o sa avem o lege a salarizarii, la care exista rezistente in sistem de la acele categorii care beneficiaza de legi speciale. Bugetul de stat nu poate fi pentru unii muma, pentru altii ciuma.

Ei spun 'noi am vrea sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic'. Avem obligatia morala sa punem ordine in acest sistem. Pana la sfarsitul anului vor fi gata 42 de kilometri din Autostrada Transilvania, circulabili. Pe soseaua Bucuresti-Brasov se lucreaza, pe centura Brasovului se lucreaza.

Maine va aparea in Monitorul Oficial Hotararea de Guvern prin care am aprobat 662 de milioane de euro pentru infrastructura locala. Exista o comisie interministeriala care va analiza fiecare proiect in parte. Si nu trebuie sa uitam ca am platit 20 de miliarde de euro datorii ale fostului guvern. Si cota de impozitare a ramas la 16%, cea mai mica din Europa, TVA-ul ramane la 19%".

Intrebat de unde va avea Romania bani pentru tot ce isi propune sa finalizeze guvernul pana la sfarsitul lui 2009, Boc a spus ca "bob cu bob se aduna": de la impozitul forfetar, de la cumulul pensiei cu salariul de la stat si de la fondul de solidaritate. "Asa o sa ne indeplinim obiectivele pe care Guvernul le are", a subliniat Boc.

Atentie la consum!

In opinia lui Boc, masurile Cabinetului pe care il conduce nu sunt deloc populare, nu sunt si nu vor fi bine primite, insa au un singur obiectiv: ca viitorul Romaniei sa nu fie sacrificat: "stiu ca masurile noastre nu vor fi bine primite, nimeni nu este bucuros cand ii spui sa stranga cureaua, dar tot ce facem facem bine.

As prefera ca in vitor lumea sa-si aminteasca ca am facut ce trebuie cu pretul politic, dar sa-si aminteasca, peste ani, ca Romania putea fi intr-o situatie dificila. Ne asumam acest risc".

Una dintre masurile "nepopulare" pe care actualul Guvern le repeta este reducerea consumului, subiect reluat si de premierul Emil Boc. "In acest an va trebui sa fim atenti la consum", cere Boc romanilor, facand o pararela cu perioada in care cresterea economica a Romaniei s-a bazat doar pe consum.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Boc guvern Romania, #acord FMI CE, #creditare somaj agentii , #guvern