Boc propune asumarea raspunderii Guvernului pe masurile anticriza (Video)

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 16:12
5117 citiri
Boc propune asumarea raspunderii Guvernului pe masurile anticriza (Video)
Foto: Realitatea Tv

Premierul Emil Boc a propus in sedinta de miercuri ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe pachetul de masuri anticriza, privind reducerile de pensii si salarii cu 15 si respectiv, 25%.

"Propun Guvernului ca modalitatea prin care sa punem in aplicare programul de reducere a cheltuielilor bugetare si de sustinere a activititii economice sa fie angajarea raspunderii. Ca si calendar, procedura de asumare va trebui sa permita Guvernului ca masurile sa fie aplicabile incepand cu luna iunie.

Continutul proiectului de lege cu privire la asumarea raspunderii trebuie sa fie discutat in Coalitie, sa fie aprobat in Guvern si angajata raspunderea in fata Parlamentului", a spus Emil Boc.

Premierul a tinut sa precizeze ca axa acestor masuri anticriza trebuie sa fie reducerea cheltuielilor bugetarilor, si nu majorarea taxelor, care a fost considerata o solutie alternativa.

"Aceasta este solutia care ne va permite incadrarea intr-un deficit de 6,8%, este solutia viabila a acestei tari. Nu acest Guvern este vinovat pentru derapajele politicii salariale si ale pensiilor din 2007-2008. Romania nu mai poate sa finanteze din imprumut cheltuielile cu salariile si pensiile. Chiar daca aceste masuri sunt aspre si dureroase, in ceea ce priveste tara, ele sunt foarte necesare", a continuat Emil Boc.

Prim-ministrul considera ca aceste masuri vor permite Romaniei sa aiba pe viitor o economie bazata pe productivitate si eficienta, care va duce la cresteri salariale sanatoase.

"Vom discuta in perioada urmatoare acest proiect de lege, vom discuta si cu partenerii sociali, urmand sa se asume raspunderea in viitorul apropiat", a precizat premierul.

Totodata, Emil Boc a facut apel ca toti secretarii de stat de la societatile in care statul are capital minoritar sa doneze toata indemnizatia in fondul de solidaritate, timp de sase luni.

"Secretarii de stat si consilierii numiti in consiliile de administratie ale companiilor cu capital minoritar de stat, la CEC si Eximbank, vor fi obligati sa isi doneze indemnizatiile obtinute in aceasta calitate intr-un fond de solidaritate, pana la finele anului. Cei care nu respecta acesta decizie sa fie schimbati din functie de ministri, fara niciun fel de somatie", a avertizat Boc.

Emil Boc a precizat ca, in ceea ce ii priveste pe cei numiti in consiliile de administratie ale companiilor cu capital majoritar de stat, "problema a fost rezolvata mai demult", deoarece acestia primesc indemnizatii de numai 44 de lei, in urma unei decizii anterioare a Guvernului.

Istoria asumarii

De altfel, presedintele Traian Basescu declarase inca din momentul anuntarii masurilor anticriza ca, probabil, solutia pentru adoptarea masurilor convenite cu FMI va fi asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, avand in vedere timpul scurt ramas pana la reuniunea board-ului FMI de la sfarsitul lunii iunie.

"Daca nu vom reusi sa avem legea promulgata, cu siguranta board-ul nu ia in discutie transa de la sfarsitul lunii iunie", a precizat atunci presedintele Romaniei. El a mentionat ca Fondul nu va fi satisfacut doar cu emiterea actului normativ cuprinzand masurile convenite si va vrea sa stie ca acesta nu a fost blocat la Curtea Constitutionala si intors la Parlament sau declarat neconstitutional.

"Probabil, solutia pe care o va adopta Guvernul, datorita timpului, va fi asumarea raspunderii", a declarat Basescu.

La fel, ministrii Radu Berceanu si Vasile Blaga au declarat inca de luni ca legiferarea reducerilor cheltuielilor bugetare s-ar putea face prin procedura asumarii raspunderii de catre Guvern pentru ca masura trebuie adoptata rapid, in conformitate cu cererile FMI.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#masuri asumate Guvern, #masuri anticriza, #asumare masuri Boc , #guvern