Emil Boc si echipa, la examen in fata Parlamentului (Video)

Luni, 22 Decembrie 2008, ora 09:48
1888 citiri
Emil Boc si echipa, la examen in fata Parlamentului (Video)

Premierul desemnat, Emil Boc, urmeaza sa prezinte luni, in plenul Senatului si al Camerei Deputatilor, programul de guvernare si lista ministrilor propusi de coalitia guvernamentala sa faca parte din Cabinetul sau.

Sedinta Parlamentului va incepe la ora 15,00, iar votul va fi secret, cu bile.

Ministrii desemnati de PD-L si Alianta PSD+PC au fost validati sambata in comisiile de specialitate ale legislativului. Toti cei 20 de viitori membri ai Guvernului au primit aviz favorabil.

Ministrul independent al Justitiei, Catalin Predoiu, a primit avizul Comisiei juridice si pentru drepturilor omului si minoritati a Parlamentului, cu 49 de voturi pentru si 9 impotriva.

El a prezentat prioritatile ministerului pentru perioada urmatoare: reorganizarea institutiei, adaptarea celor patru coduri si ridicarea monitorizarii UE. El a amintit ca lupta anticoruptie este un element vital in problema ridicarii monitorizarii Romaniei.

Intrebat daca isi va pastra apartenenta la principiile liberale, Predoiu a aratat ca aceasta a fost o fraza din discursul sau de "independent" de la investitura, dar a subliniat ca are o orientare liberala pe care o pastreaza si astazi si pe care nu poate sa o schimbe "indiferent ce s-ar intampla maine".

Cum s-au descurcat ministrii PD-L la audieri

Candidatul nominalizat pentru functia de ministru al finantelor, Gheorghe Pogea (PD-L) a primit, sambata, avizul favorabil din partea Comisiilor pentru Finante din cele doua Camere, cu 31 de voturi "pentru", opt "impotriva" si zero abtineri.

"Principala preocupare va fi pentru proiectul de buget in perioada urmatoare, deoarece bugetul a fost facut cand criza inca nu lovise economia si trebuie refacut in conditiile de descrestere a ritmului economiei. Prin Legea bugetului de stat pe 2009, vom acorda o atentie foarte mare realizarii investitiilor publice in infrastructura si maximazarii accesarii fondurilor structurale si asigurarii sumelor necdesare cofinantarii proiectelor de investitii", a declarat Pogea.

Comisiile reunite pentru industrii si servicii si pentru politica economica, reforma si privatizare ale Parlamentului au dat, sambata, aviz favorabil si candidatului la functia de ministru al Economiei, Adriean Videanu, acesta inregistrand 49 de voturi pentru si sase abtineri.

Potrivit lui Adriean Videanu, printre alte probleme legate de domenul sau, va fi si aceea ca bugetul nu poate sa asigure suma necesara pentru energia hidroelectrica. "Va trebui realizat un parteneriat intre Comisiile de Specialitate si Guvern, pentru a gasi o modalitate sa valorificam potentialul acestui sector", a spus Videanu.

Radu Berceanu (PD-L), nominalizat pentru functia de ministru al Infrastructurii si Transporturilor a fost validat de comisiile de specialitate din cele doua Camere cu 31 de voturi pentru, 8 impotriva si o abtinere. In timpul audierilor, Radu Berceanu si-a exprimat intentia de a reorganiza Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, in primele luni de mandat.

Acesta a prcizat ca in programul de guvernare pe 2009 - 2012, prezentat in fata Comisiilor reunite, au fost prevazute constructia a 836 de kilometri de autostrada, reabilitarea a 5.000 de kilometri de drumuri nationale, deschiderea primilor 54 de kilometri din Autostrada Transilvania, constituirea Companiei Nationale Aeroportuare Bucuresti si Companiei Nationale Aeroportuare Banat.

Vasile Blaga a fost validat Comisia de Industrii si Servicii, viitorul ministru al Dezvoltarii Regionale primind 46 de voturi pentru, 4 voturi impotriva si o abtinere. "Este nevoie de schimbari fundamentale pozitive. Stiu ca cetateanul este mai important decat colectivitatea, iar colectivitatea este mai importanta decat Guvernul", a spus Blaga in timpul audierii sale.

Mihai Stanisoara, nominalizat pentru postul de ministru al Apararii in noul Guvern Boc, a fost validat de Comisia pentru Aparare. El a fost aprobat de 21 de membri ai comisiei, 6 voturi fiind inregistrate impotriva.

In ceea ce priveste avioanele multirol, Stanisoara a afirmat ca nu are preferinte referitoare la tipul de avion sau daca acestea sunt noi sau vechi, o pozitie in acest sens fiind necesara din partea specialistilor. "Unii spun ca sunt suficiente 48, altii, ca 32. Raspunsul trebuie sa il dea cei care le vor folosi pe viitor. Eu cred ca 32 ar fi mai bune decat niste avioane fara resursa", a spus Stanisoara.

Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a avizat favorabil candidatura Monicai Ridzi pentru functia de ministru al Tineretului si Sportului, cu 30 de voturi pentru, unul impotriva si 3 abtineri. "Vreau sa lucrez cu domnul Octavian Belu, pe care l-am invitat sa ocupe functia de secretar de stat pe domeniul sportului. Sper sa si accepte", a declarat, printre altele, Monica Ridzi.

Elena Udrea, ministrul desemnat pentru Turism a primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare, cu 22 de voturi pentru, trei impotriva si doua abtineri. "Ne propunem sa cream din Romania o destinatie turistica la nivel international de succes, o atractie, avand in vedere ca in Romania putem gasi resurse in domeniul turismului", a spus Udrea.

Si Theodor Paleologu a fost validat de comisiile de Cultura, in favoarea sa votand 31 de senatori si deputati, iar 'impotriva' sase. "Noi avem o lege privind patrimoniul national, insa, in opinia mea, este vorba doar de un schelet, care nu are prea multa substanta. Este un cadru legislativ ce trebuie imbunatatit. Aceasta va fi si prioritatea mea", a spus Paleologu.

Si democrat-liberalul Gabriel Sandu, propus pentru ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, a primit sambata aviz favorabil de la comisiile de resort parlamentare. Sandu si-a expus prioritatile, printre care cresterea gradului de acces al populatiei la serviciile publice informatizate sau extinderea retelelor de comunicatii in mediul rural. In favoarea candidaturii sale au votat sapte parlamentari, in timp ce liberalul Varujan Vosganian s-a abtinut. Audierea a fost mai mult formala, durand mai putin de zece minute.

Audieri fara emotii si pentru PSD

Nominalizarea lui Dan Nica pentru functia de vicepremier s-a facut cu 28 de voturi pentru, un vot impotriva si 3 abtineri. Nominalizarea sa fusese anterior validata si de Comisiile reunite de politica externa cu 19 voturi pentru, 5 impotriva si o abtinere.

Comisiile reunite de Politica Externa au avizat nominalizarea lui Cristian Diaconescu ca ministru de Externe cu 22 de voturi pentru, 3 abtineri si niciun vot impotriva. Noul ministru s-a declarat preocupat de situatia comunitatii romanesti de pe Valea Timocului.

Ilie Sarbu a fost validat pentru postul de ministru al Agriculturii de comisiile reunite de agricultura ale Parlamentului, cu 34 de voturi pentru si cinci abtineri. El a declarat, dupa audieri, ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) ar putea primi 3% din PIB in 2009, nu 4% cum s-a cerut initial. "Am cerut 4%, insa din discutiile avute cu domnul Pogea se pare ca vom primi numai 3%. Daca am fi primit 4% am fi avut acoperite toate programele", a spus Ilie Sarbu.

In favoarea lui Ion Bazac la conducerea Ministerului Sanatatii au votat 16 senatori si deputati, sase s-au pronuntat "impotriva", iar doi membri ai comisiilor s-au abtinut de la vot. "Vreau sa ne facem bine si de boli si de prejudecati, precum si de ideea ca sistemul nu merge, sa sistemul este la pamant si ca noi suntem blestemati sa avem sanatate de proasta calitate. Nu este adevarat. Noi avem doctori buni. Trebuie doar sa ne gospodarim bine si inteligent", a subliniat Bazac.

Marian Sarbu, propus de PSD pentru sefia Ministerului Muncii, a fost validat de Comisiile de munca si egalitate de sanse din Parlament, cu 29 de voturi pentru, 4 impotriva si nicio abtinere.

"Stiu ca e nevoie de alimentarea fondului de pensii de la Bugetul statului si va trebui sa gasim solutii pentru a rezolva aceasta problema. Vom avea in vedere si asigurarea unei pensii sociale minime garantate pentru pensionarii care au sub 350 de lei. Trebuie sa introducem o limita de venituri sigure pentru pensionari", a precizat ministrul desemnat.

Ministrul nominalizat pentru Educatie, Ecaterina Andronescu, a fost validata sambata in comisiile reunite ale Parlamentului, dupa audieri, cu 31 de voturi pentru si 5 impotriva. Aceasta s-a aratat mai increzatoare in posibilitatea de a se majora salariile profesorilor.

"Avem o lege pe care avem obligatia sa o aplicam. Asteptam cu deosebit interes intocmirea bugetului si promovarea lui in Parlament. Trebuie sa se asigure ceea ce legea da educatiei, si anume finantarea cu cele 6 procente din Produsul Intern Brut", a spus Ecaterina Andronescu.

Nominalizarea lui Nicolae Nemirschi pentru functia de ministru al Mediului, a fost validata, fiind inregistrate doar cinci voturi impotriva si nicio abtinere.

Gabriel Oprea, nominalizat pentru functia de ministru al Administratiei si Internelor, a fost avizat de Comisiile reunite de Aparare si Administratie cu 47 de voturi pentru, 11 impotriva si nicio abtinere.

Constantin Nita, propus pentru functia de ministru al IMM-urilor si al mediului de afaceri,a primit sambata aviz favorabil de la comisiile economice si de industrii, in favoarea candidaturii sale votand favorabil 37 de parlamentari, iar alti cinci s-au abtinut (liberalii), neinregistrandu-se niciun vot impotriva. Principala masura pe care si le-a asumat-o vicepresedintele PSD, viitor ministru al IMM-urilor, a fost marirea capitalui CEC si transformarea acestuia in banca pentru IMM-uri.

Si Victor Ponta a primit sambata, cu 28 de voturi pentru si 8 impotriva, aviz favorabil pentru functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul, din partea comisiilor juridice reunite ale celor doua Camere. Cele opt voturi impotriva au apartinut PNL si UDMR, voturile pentru provenind din partea coalitiei de guvernare PSD+PC si PD-L.

Parlamentul din Portugalia, în blocaj din prima ședință. Nu există o majoritate stabilă, care să conducă țara
Parlamentul din Portugalia, în blocaj din prima ședință. Nu există o majoritate stabilă, care să conducă țara
Reunit pentru prima dată de la alegerea sa pe 10 martie, Parlamentul portughez a suferit deja de pe urma fragmentării sale între dreapta moderată, socialişti şi extrema dreaptă, nereuşind...
Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Plenul reunit al Parlamentului a luat act, în şedinţa de marţi, 26 martie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care Legislativul este informat că Forţa de reacţie a NATO poate...
#Parlament, #investire, #Guvernul Boc, #ministri , #guvern