Cum exista domnul Boc prin cugetarile sale (Opinii)

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 08:05
10409 citiri
Cum exista domnul Boc prin cugetarile sale (Opinii)

Liderul Guvernului marseaza pe o idee de "actualitate" consumata de foarte multi ani in Romania. Anume aceea ca bacalaureatul a fost un moment al adevarului, ca el reflecta starea unei tari in care este promovata "grosolania prostului-gust."

Seful Cabinetului se declara astfel partas la declinul vizibil al societatii. A-ti turna cenusa in cap, dupa ce constati un adevar dureros, nu-i decat o circumstanta punte de trecere peste un moment total defavorabil.

Un soi de lamentare publica, in niciun caz o solutie. Fenomenul de piramida rasturnata a valorilor nu a inceput odata cu inscaunarea sa ca sef suprem la Palatul Victoria, ci s-a instaurat cu multe zeci de ani in urma, atunci cand hegemonia comunista isi etala intreaga-i "splendoare".

Pana la acel nefast timp-zero, etajele sociale erau limpede si sanatos stratificate. Facultatile muncitoresti (ce stranie gaselnita!) si inovatia "Stefan Gheorghiu" au reusit sa are taramul national cu o eficacitate diabolica si desavarsita.

Valorile autentice s-au osificat, in vreme ce noile culturi de maci incepeau sa vanda opiul atat de binecunoscut. Iluzii efemere crescute in laborator proletcultist. Baciul s-a transformat in tarasean, tractoristul in brigadier principal, mardeiasul cu ceafa lata in militian galvanizat.

Asadar, actualul Guvern nu este un vinovat in premiera, fara a mai aminti de mandatele pesediste si liberale, dar asta nu-i scuza deloc incompetenta dovedita. Cel putin in cazul Educatiei. Sigur ca detinatorul portofoliului, Funeriu, este direct raspunzator de tot ce misca in ograda lui. Cu atat mai mult de rezultatele unor examene rusinoase pana si in Burkina Faso.

Faptul nu rezolva insa nimic. Efectele se vad si sunt deplorabile. Laudele presedintelui Basescu adresate reformei din Invatamant nu au niciun suport. Seamana cu o parinteasca mangaiere pe crestet plesuv sub a carui epiderma sunt inghesuite vestede idei.

Criza valorilor despre care face vorbire primul ministru este irigata din plin de catre personajele ce anima insusi partidul de guvernamant, impreuna cu alaiul sau sustinator. Misuna prin armata politica numarul unu insi cu calitati morale lejer tinzatoare spre nimicnicie.

Clienti de cas(t)a deveniti nababi prin intermediul sforariilor abile. Servilismul, incumetrirea din folos reciproc de venituri macre, ipocrizia devenita triviala prin frecventa ei, lepadarea de cuvantul dat (pana la cel mai inalt nivel) sunt doar cateva din furunculele respingatoare instalate pe chipul societatii romanesti.

"Nu exista modele pentru tanara generatie", cugeta televizat domnul Boc. Exact despre aceasta scriam adineaori. Intr-adevar, nu se gasesc in randurile gulerelor scrobite angajate politic. Antimodele, insa, berechet. Cum puzderie se afla dintr-un hotar in altul, oriunde ti-ai arunca privirea.

Care ar fi motivul forte pentru scrantirea celulei nervoase al carei detinator este un puber aflat fata in fata cu reactiunea examenului de maturitate? Ce determinare poate invoca un tanar cu note mediocre la intalnirea lui cu testul diplomei de licenta?

Gangsteri de curte noua, camatari invederati, manelomeni cu muzichii racnite in corturi nuntifere, cartofili in serie (de cinci consecutive), fotbalisti cu capul in nori halucinogeni, asistente la masaj cu drept de practica full time.

Suficiente asemenea pilde ii magnetizeaza pe junii de astazi, sa nu ne amagim, determinandu-i sa zica "pas" stiintei dobandite prin invatare, in sensul sau consacrat.

Pentru ca scoala sa devina instrumentul determinant de incurajare si promovare a valorilor, asa cum isi doreste domnul Emil Boc, este imperios necesar un semn de stimulare venit dinspre insasi partea sa. Daca vrei performanta, e musai sa investesti.

Privesti la rubrica disponibil in contul administrat si le dai profesorilor macar ce le-ai confiscat, ca sa nu mai vorbim de omiterea legii ce le consfintea niste drepturi. Abia atunci ii poate pretinde seful Executivului un rol superior, cum de altfel i se cuvine, scolii romanesti.

Fara indoiala, primul ministru stie acest lucru. Doar cu fraze dorit mobilizatoare, Educatia va mai lancezi o perioada pe polita insuficientei de toate felurile. Important este sa nu se pravalesca pe o panta provenita din cauze stiute, dar asupra carora nu se vrea ori nu se poate interveni. E totuna. In acest nedorit caz, se vor inmulti contramodelele amintite de catre domnul Boc.

Gasesc la fel de condamnabila atitudinea Opozitiei. Atunci cand emite ipoteze ridicole despre ce se intampla cu acest crucial domeniu. A se vedea zicerile domnului Crin Antonescu despre recenta sesiune de bacalaureat. Insinuarile lipsite de veridicitate nu vindeca si nu construiesc. Dimpotriva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Emil Boc Bacalaureat, #Emil Boc Funeriu, #rezultate bacalaureat 2011 , #guvern