Editorial: Miza schimbarii lui Boc

Marti, 15 Februarie 2011, ora 11:36
2615 citiri
Editorial: Miza schimbarii lui Boc

Greu de inteles care sa fie ratiunea inlocuirii lui Emil Boc din fruntea Guvernului, dar nu are nimeni pretentia sa cugete ca un politician intr-o perioada in care ratiunea populara si ratiunea de partid se afla in opozitie ireductibila.

Salvarea partidului? Ea vine odata cu scoaterea Romaniei din coma. Din clipa in care cetatenii vor simti ca realitati precum cresterea exporturilor, a productiei industriale, au un impact pozitiv asupra nivelului lor de trai, Traian Basescu si PD-L nu vor mai trebui sa faca nopti albe pentru a gasi solutia la aceasta ecuatie sociala.

Dar poate ca intalnirile-maraton au o alta explicatie. Poate ca liderii partidului vor sa faca cosul zilnic al unei familii cu doi copii si un venit de 2000 de lei, sau sa afle formula dupa care un scolar care mananca parizer prajit, din acela la promotie, "cinci la pret de doua", si bea suc acidulat la felul doi, se dezvolta armonios si nu este expus riscului de a face o boala cardiovasculara in adolescenta.

Sau poate ca se vrea o primenire a zonei de comunicare. Cu scopul ca la televizor sa nu mai apara imbecili care, invitati sa comenteze faptul ca majorarea de 15 procente pusa in opera din ianuarie este o teapa mediatica, raspund ca lasa, oricum dascalii dau meditatii. Deci n-ar avea motiv sa caraie ca au ajuns pe ultima treapta a subzistentei, dar li se cere sa aduca invatamantul romanesc macar pe penultima pozitie a clasamentului european, daca nu cumva imediat dupa nordici.

Cum sa iasa PD-L la liman? Fara Emil Boc, care si-a asumat guvernarea in cea mai dificila conjunctura economica de dupa revolutie, mai cumplita decat situatia din 1999, cand Romania s-a aflat pe punctul de a intra in incetare de plati, si nu oricum, ci incercand sa reformeze din temelii institutiile?

Exclus. Cel mai eficient ar fi fara pedelisti. Cu o demisie a intregului Cabinet, si un premier din Opozitie, Traian Basescu ar impusca doi iepuri. In primul rand, ar rezolva dilemele romanilor, care se intreaba daca asigurarile PNL-PSD ca au solutii inteligente, nu semidocte, ca PD-L, sunt reale, sau simple povesti electorale.

In al doilea rand, n-ar mai trebui sa-l sacrifice pe exclusiv Emil Boc, care trimis in Opozitie, va putea sa construiasca reforma partidului. Ca nu uita nimeni experienta PSD si Adrian Nastase, recunoscuta inclusiv de socialisti, ca un premier care este in acelasi timp sef de partid pierde contactul cu activul de baza si expune formatinea la esec.

Unde mai pui ca transferul de putere s-ar face mai lin, fara motiune de cenzura. Si ar elimina din discursul public nervii Opozitiei si poceala mediatica, comparabila cu cea din timpul campaniei prezidentiale la toate capitolele, inclusiv al manipularii.

Le-ar da lui Victor Ponta si Crin Antonescu sansa sa demonstreze ceea ce propovaduiesc de atata vreme. Flacaii ar scoate tara din prapastie fara banii FMI, fara taierile de salarii si suprafiscalizarea pensiilor, ar modifica la loc legislatia pentru a repara onoarea militarilor, ar aduce investitori-garla, deoarece ar decide masuri de natura sa impulsioneze sectorul privat.

Si toate astea iute, ca sa nu apuce PD-L sa-si revina. Si n-ar mai pleca din Guvern vreo douazeci de ani, desigur, deoarece romanii ar sanctiona prestatia idioata a portocaliilor. Numai daca... nu vor descoperi si ei greaua mostenire. Cu argumente, ca de fiecare data cand s-a schimbat puterea.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Emil Boc schimbat, #Boc demisie Basescu, #premier Basescu PDL , #guvern