Emil Boc a "cosmetizat" raportul pentru CE

Joi, 25 Martie 2010, ora 10:29
3498 citiri
Emil Boc a "cosmetizat" raportul pentru CE

Premierul Emil Boc a fost atentionat de Comisia Europeana ca a trimis un raport "cosmetizat" oficialilor europeni cu privire la evolutia economica a Romaniei in 2010, omitand sa fie realist.

Comisia Europeana atrage atentia ca o serie de tinte incluse in Programul de Convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, aprobat luni de guvern si trimis spre avizare la Bruxelles - precum somajul, inflatia sau deficitul bugetar, pentru 2010 - sunt mai degraba nerealiste, informeaza Evenimentul Zilei.

Se pare ca premierul a scos mai multe pagini din raportul initial si a lasat in el previziuni mult mai optimiste decat ar fi cazul, iar oficialii europeni au tinut sa infraneze elanul de care a dat dovada.

Programul trimis la Bruxelles este cu 12 pagini mai mic decat cel pe care l-a conceput initial Guvernul si nu include scenariul de risc prezentat in varitanta initiala, arata si Gandul.

Desi in documentul trimis CE se precizeaza, la un moment dat, ca este posibil ca anul acesta cresterea economica sa fie cu un punct procentual sub cea pe care s-a fundamentat bugetul pe 2010, respectiv de doar 0,3% fata de 1,3% din PIB, tabelul in care se preciza ca somajul ar putea depasi 9%, fata de 7,3%, sau ca salariul mediu brut ar putea creste cu doar 2,7% in loc de 4,1%, a disparut.

De altfel, Executivul a scos cu totul capitolul "Riscuri fiscale si bugetare", in care recunostea, initial, ca o mare parte din cresterea economica se bazeaza pe exporturi si ca, daca acestea nu cresc, economia romaneasca va bate pasul pe loc.

Comisia Europeana a mai atras miercuri atentia ca Executivul de la Bucuresti nu a prezentat suficiente masuri concrete pentru incadrarea in obiectivele fiscale in 2011 si 2012, respectiv reducerea deficitului bugetar la sub 3% in 2012 si ca este posibil ca Romania sa aiba anul acesta un deficit bugetar mai mare de 5,9% din PIB, asa cum s-a angajat fata de FMI.

Mai mult decat atat, Comisia sustine ca scenariul Guvernului in care Romania va avea o crestere economica de 1,3% din PIB anul acesta si de pana la 3,7% in 2012 pare bazat pe "presupuneri usor favorabile pentru 2010".

Si proiectiile de inflatie inaintate de Guvern pentru anii 2010, 2011 si 2012 par optimiste, tinand cont de evolutia salariilor, de cresterea preturilor la energie si de posibile noi majorari ale preturilor administrate, se mai arata in notele CE.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Emil Boc raport, #criticat Comisia Europeana, #preziviuni optimiste raport Guvern , #guvern