Fatalitatea maririi salariilor (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 07 August 2011, ora 20:07
6009 citiri
Fatalitatea maririi salariilor (Opinii)
Foto: realitatea.net

Prabusirea bursei de la New York si a celor din Europa, retrogradarea ratingului SUA pentru prima oara in istorie si previziunile deloc optimiste - toate aceste indicii ar trebui sa dea fiori Guvernului Boc si presedintelui.

Dupa ce au testat apele maririi salariilor cu degetul, pana au dat de populismul ancestral, iar Traian Basescu le-a dat peste mana, curajosii ministri s-au linistit. Sebastian Lazaroiu, al carui unic scop in fruntea ministerului pare a fi lansarea profetiilor despre soarta USL, s-a oprit pana si el din a vorbi despre marirea salariilor.

Marirea salariilor bugetarilor, in fapt recuperarea taierilor din 2010 (pentru o perioada de sase luni), sunt convins ca este un dintre prioritatile Executivului. Acesta si cred ca a fost motivul pentru care un sociolog precum Lazaroiu a fost instalat in fruntea Ministerului Muncii - pentru a calcula cu precizie momentul cel mai oportun pentru a acorda maririle bugetarilor (eventual si pensionarilor), pentru a determina cu exactitate discursul care va insoti majorarile si pentru a imbraca populismul in hainele serioase si profesioniste ale unei competente inexistente in realitate.

Ma tem ca situatia economica internationala va stopa in buna masura avantul electoral al Partidului Democrat Liberal. Blocati intr-un context global descurajant, cu accente apocaliptice, guvernantii nostri sunt fortati la cumpatare, echilibru si amanarea masurilor populiste. Desigur, relativul echilibru economic intern, impus cu forcepsul de catre FMI, si probabila crestere economica palida, de sub 1%, vor asigura premisele unui discurs la fel de populist - "uitati cat de buni am fost incat, in ciuda crizei internationale, noi am salvat tara si am adus-o pe linia pe plutire".

In mare, ideile vor semana cu cele propagate in 2009 de aceiasi - criza nu ne poate atinge, pentru ca am si depasit-o. Chiar si asa, cumva, Executivul condus de Emil Boc va trebui sa se gandeasca serios cand si cum va inapoia bugetarilor banii luati in 2010.

Pentru ca daca PDL intra in alegerile de anul viitor cu salariile in actuala forma, isi pot lua adio de la orice rezultat cat de cat rezonabil. Ba s-ar putea chiar sa riste sa se bata cu PRM si alte partide de-ale lui Dan Diaconescu pentru a mai prinde un loc in Parlament. Cum, necum, pedelistii sunt fortati sa redea bugetarilor salariile, pana in alegeri, macar pentru simplul motiv ca AU PROMIS prin lege si prin asumarea din Parlament ca taierile sunt doar pentru o perioada de sase luni.

Coalitia de guvernare se afla astfel in fata uneia dintre cele mai dificile situatii. Pentru a mai avea o sansa la alegeri, ar trebui cel putin sa dea inapoi ceea au luat pentru o perioada anume, insa criza internationala si intreg contextul economic ar trebui sa-i forteze sa se abtina de la orice crestere a salariilor si/sau pensiilor. Desigur, viitorul depinde de evolutia atat a situatiei economice interne, cat si a celei internationale, insa responsabilitatea, cumpatarea si lectia anului 2008 - 2009 ar trebui sa-i determine nici macar a nu se mai gandi la majorari.

Si totusi. Problema cresterilor salariilor bugetarilor a ramas nicicum. Unii au spus ca vor creste, altii ca nu. Cateva voci din Guvern i-au asigurat pe grasii de la stat ca toate recuperarile se vor petrece incepand cu 1 ianuarie 2012, ca sa poata sa tina minte pana la alegeri.

Alti vizionari au spus-o si mai direct - nu se stie daca se vor mai acorda, oricum ar fi. Populism versus responsabilitate adevarata. Daca insa criza internationala se va accentua, atunci orice gand de majorare a veniturilor bugetarilor ar fi perceputa de catre oricine ca iresponsabilitate pura.

Abia in fata unor astfel de alegeri reprezentantii Partidului Democrat Liberal isi vor putea testa si demonstra adevarata forta si curajul de care, pana acum, s-au laudat singuri si au bravat fara sens. Cred ca guvernantii vor fi apreciati mult mai mult daca vor alege, macar in acest context, sa renunte la populism si sa nu faca nicio concesie celor slabi. S-ar putea ca lumea sa ajunga in situatia atat de disperata incat sa-i roage sa le dea banii inapoi, fara a se mai gandi o clipa ca astfel li se cumpara voturile.

Un lucru este insa cert. Discursul si metodele de propaganda electorale trebuie sa se schimbe. Ele nu mai au cum sa semene cu cele din 2008 si 2009, chiar daca oamenii sunt aceiasi si nu au invatat nimic din lectia istoriei.

Pentru a mai castiga voturi, trebui sa faca dovada in primul a responsabilitatii lor si abia apoi promisiunea lui "sa traiti bine!"

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#majorari bugetare, #taierile salariilor 2010, #Emil Boc prim ministru, #Traian Basescu presedinte, #alegeri 2012 , #guvern