Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul cauta solutii sa bage in faliment zeci de mii de IMM-uri

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 12:18
4190 citiri
Guvernul cauta solutii sa bage in faliment zeci de mii de IMM-uri

Masurile pripite prin care Guvernul incearca sa faca rost de bani la buget, pentru a putea termina anul cu un deficit de 4,6% dictat de Fondul Monetar International, s-ar putea solda cu falimentul a cateva zeci de mii de intreprinderile mici si mijlocii din Romania.

Introducerea unui impozit forfetar de minim 1.300 de euro pe an va lovi mai degraba in IMM-urile care se lupta sa supravietuiasca pe piata, decat in cele care se eschiveaza de la plata impozitelor prin nedeclararea profitului realizat.

"In momentul de fata, in Romania exista 100.000-150.000 de microintreprinderi ale caror profituri se situeaza sub salariul mediu pe economie. Cu alte cuvinte, 1.300 de euro pe an ar putea reprezenta chiar suma de care aceste mici firme au nevoie pentru a supravietui. Aplicarea impozitului forfetar in cuantumul si forma propuse de Ministerul de Finante ar putea duce la falimentul a catorva zeci de mii de astfel de intreprinderi", sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Faptul ca masura nu este una foarte bine gandita se poate dovedi si prin faptul ca Ministerul Finantelor nu s-a consultat cu reprezentantii IMM-urilor.

Pe de alta parte, ideea introducerii unui impozit forfetar pentru IMM-uri nu este una noua, ea fiind amintita chiar in programul de guvernare propus de PSD in campania electorala pentru parlamentare.

Constantin Nita, actualul ministru al IMM-urilor, vorbea in urma cu sase luni, in calitate de coordonator al politicilor economice ale PSD, de necesitatea introducerii unui impozit forfetar pentru intreprinderile mici si mijlocii cu cifre de afaceri reduse. In aceasta categorie erau incluse restaurante mici si unitati din domeniul turismului, magazinele de cartier, unitatile specializate in igiena si cosmetica, precum frizeriile sau saloanele de cosmetica.

In comparatie cu forma actuala, in care nu se precizeaza niciun criteriu, propunerea cu care s-au prezentat pesedistii in fata electoratului prevedea ca IMM-urile sa fie impozitate forfetar in functie de cifra de afaceri sau in baza unor criterii bine definite, cum ar fi numarul de mese destinate servirii clientilor, in cazul restaurantelor.

Diferentele existente intre cele doua propuneri demonstreaza ca in interiorul coalitiei de guvernare nu a existat un dialog pe marginea acestui subiect, lucru cu atat mai "ciudat" cu cat unul dintre sustinatorii PSD ai impozitului forfetar este membru al Cabinetului Boc, chiar ministru al IMM-urilor.

Daca reprezentantii PSD au renuntat la propriile idei pentru a le impartasi pe cele ale PDL, atunci ne putem intreba de ce vrea Geoana sa sacrifice zeci de mii de IMM-uri?

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Cabinet Emil Boc, #impozit forfetar, #Ovidiu Nicolescu, #faliment IMM , #guvern