Guvernul isi asuma raspunderea pe Legea plafonarii salariilor profesorilor

Joi, 31 Martie 2011, ora 20:00
5589 citiri
Guvernul isi asuma raspunderea pe Legea plafonarii salariilor profesorilor
Foto: Antena 3

Coalitia de guvernamant a decis, joi, ca Guvernul sa-si asume raspunderea, in termen de 10 zile, pe un proiect de lege prin care majorarile salariale obtinute de profesori in instanta vor fi anulate.

Salariile profesorilor vor fi plafonate, potrivit unei decizii luate luni in sedinta de urgenta a coalitiei de guvernare.

Actul normativ pe care urmeaza sa si-l asume Guvernul in fata Parlamentului prevede o reducere cu 33% a salariilor celor peste 13.000 de cadre didactice care si-au castigat in instanta drepturile banesti.

Boc: Romania nu isi poate permite majorarea salariilor cu 50%

Efortul bugetar pentru asigurarea cresterilor salariale cu 50% pentru profesori se cifreaza la aproximativ 500 miliaone de euro pentru 2011, sustine premierul Emil Boc.

"Astazi, Romania nu isi poate permite sa plateasca majorarea salariilor cu 50%. In consecinta, din cauza unor practici judiciare neuniforme, exista profesori care au salarii majorate cu 50% si profesori care nu au salarii majorate cu 50% (...). Efortul bugetar ar fi de aproximativ 500 milioane euro numai pentru 2011, bani pe care, din nefericire, Romania nu-i are. Cu riscul sa fiu nepopular, nu se poate decat atat", a precizat Emil Boc.

La randul sau, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a precizat ca actul normativ promovat de Guvern va asigura echitatea in sistemul de Educatie.

"Din datele ministerului, exista intre 10.000 si 13.000 de profesori care si-au castigat in instanta majorarile salariale, majoritatea concentrate in judetele Botosani si Suceava. Va pot spune ca, in procese pe aceleasi spete, in Arad s-a pierdut, in Arges unele procese s-au pierdut, altele s-au castigat", a precizat Funeriu.

Potrivit ministrului Educatiei, la ora actuala in sistemul national de Educatie exista salarizate aproximativ 306.000 persoane, dintre care 260.000 de cadre didactice si circa 46.000 persoane angajate ca personal auxiliar.

Fondul total de salarii aprobat de Ministerul Educatiei se cifreaza pentru 2011 la 7,4 miliarde lei noi, iar o crestere cu 33% a salariilor profesorilor ar atrage un efort bugetar de aproximativ doua miliarde lei.

Cabinetul condus de Emil Boc a optat pentru varianta asumarii deoarece aceasta este cea mai rapida cale de adoptare a proiectului de lege. In lipsa acestui nou cadru legal, Ministerul Educatiei este obligat sa plateasca salarii majorate cu pana la 33% pentru un numar de aproximativ 13.000 de profesori.

Liviu Pop pentru Ziare.com: Guvernul da dovada de lipsa de consecventa

Contactat de Ziare.com, Liviu Pop, secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a precizat ca decizia de asumare a raspunderii pe un asemenea proiect de lege "denota lipsa de consecventa, viziune si slaba pregatire" a guvernului condus de Emil Boc.

"Acest proiect de lege nu face decat sa puna la cos tot ce au decis instantele din Romania, este vorba de aproximativ 60.000 de sentinte la nivel national. Eu cred ca maine ar trebui inchise toate judecatoriile si tribunalele din Romania daca Guvernul nu mai tine cont de nicio sentinta data de acestea (...)

Faptul ca isi asuma raspunderea pe aceasta lege, dupa ce si-au mai asumat raspunderea pe Legea salarizarii unitare, care include un capitol referitor la salarizarea profesorilor, denota lipsa de consecventa, viziune si slaba pregatire", a declarat Liviu Pop.

Decizia Guvernului de a stopa efectul majorarilor salariale acordate cadrelor didactice prin hotarari ale instantelor inseamna ca nu mai traim intr-un stat de drept ci intr-un stat in care Constitutia nu mai reprezinta nimic, a declarat, la randul sau, la Antena 3, Marius Nistor, presedintele Federatiei sindicale Spiru Haret.

"Dascalii care au reusit prin sentinte definitive si irevocabile sa beneficieze de majorarea salariilor o pierd prin asumarea raspunderii Guvernului pe un act normativ ce ne-a fost prezentat azi de ministrul Educatiei Daniel Funeriu. Asta inseamna ca nu mai traim intr-un stat de drept, ci intr-unul in care Constitutia nu mai reprezinta nimic", a spus Nistor.

Ministerul Educatiei pregateste o noua reducere a salariilor din invatamant

Profesorii din Suceava si Botosani au reusit sa castige in instanta o majorare cu 33% a salariilor. Ministerul Educatiei a refuzat sa le plateasca acestora salariile marite pe motiv ca fondul de salarii a fost epuizat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#plafonare salarii profesori, #Emil Boc, #decizie coalitie de guvernare , #guvern