PDL si stilul sau inconfundabil (Opinii)

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 07:50
3375 citiri
PDL si stilul sau inconfundabil (Opinii)
Foto: Arhiva

PDL era candva un partid puternic. A facut parte alaturi de PNL din Alianta DA, castigatoare a alegerilor din 2004, iar in 2008, printr-un artificiu constitutional, a primit insarcinarea presedintelui si investitura parlamentara aferenta sa alcatuiasca Guvernul. Aflat insa o lunga perioada la putere, partidul si-a erodat credibilitatea.

Dar nu duritatea crizei si a reformelor e de vina, cum lasa a se intelege, ci ineficienta guvernarii si nepriceperea de a folosi formule viabile de comunicare, de conservare a capitalului de imagine. De demonstrat.

Electoralismul si incompetenta

Prima vina o poarta incompetenta factorului decizional. Orice guvern ar fi pus mai presus rezolvarea problemelor economice si sociale fata de electoralismul pagubos, vorbaria nesfarsita si autogratularea.

A doua vina o au firmele mercenare de consultanta care si-au inchipuit ca in Romania aderentii mai pot fi prostiti usor, ca oamenii de influenta si constiintele spatiului public, cate or mai fi, se pot cumpara cu toptanul, cum se cumpara consilieri, primari, parlamentari de la partidele din Opozitie.

In plus, manipulatorii PDL si-au pierdut vremea cu inscriptii mioritice pe dealuri, cu taieri de panglici si inaugurari multe si dese, crezand ca astfel isi pot fideliza fostele bazine electorale. Ceea ce mai rau a facut.

Unde dai si unde crapa

Insa lovitura de gratie i-au dat-o echipele de PR, comunicatorii, formatorii de opinii, purtatorii de mesaj, cu stilul lor inconfundabil, total anacronic intr-o tara UE. Hiperprezenti in studiouri TV, seara de seara, repeta pe de rost aceleasi slogane puerile sau incearca sa inspaimante lumea cu venirea "ultimilor dinozauri Ponta si Antonescu" la Palatul Victoria.

Principali fauritori de imagine si stil raman cei dintai decidenti ai PDL. Cota majoritara apartine presedintelui, stilul sau fiind cel mai categoric: imediat ce ajungem la guvernare schimbam Constitutia, reformam statul, justitia, administratia, invatamantul, sanatatea, marim salariile dascalilor, dam drumul la motoarele economiei... Nu sunau rau, i-au adus castig la referendum si apoi in scrutinele din 2008 si 2009. Dar acum...

Partidul ar vrea, iar Guvernul ar dori

Urmeaza in ordine partidul si Guvernul, aflate in aceeasi confuzie de roluri dinainte de '89: unele hotarari guvernamentale se iau la sediul partidului, la Vila Lac, la Timisoara, iar proiecte importante de partid se discuta la Palatul Victoria, ba chiar la Cotroceni. Stilurile coincid: din 2009... PDL intentioneaza, incearca sa..., din toamna, din vara am vrea sa dezvoltam parteneriate, sa marim PIB-ul..., sa indexam pensiile cu rata inflatiei...

Guvernul, ministerele, agentiile sunt si ele in prima linie: vor decide, hotari, delibera mereu, vor depolitiza functia publica din martie, de nu, din septembrie 2010, vor promova oamenii numai pe meritocratie, valoare, profesionalism si expertiza. De la... (o data aleatorie) trecem la urmarirea evazionistilor, a coruptilor, monitorizam licitatiile trucate si contractele dubioase...

La anu' vom face, la multi ani vom drege...

Cum descopera un necaz, PDL vine mintenas cu solutia: nu avem autostrazi? La anul vom avea peste 1.000 de km si vom moderniza alte zeci de mii de km de drumuri. Ne lipsesc canalizarea, apa potabila? Indata ne apucam de treaba, ori le planificam, eventual pe cand va veni Opozitia la putere. Ne pleaca Nokia? Ei si? Firme straine si investitori fara numar asteapta sa-i ia locul...

N-au scapat de ochiul vigilent al diriguitorilor nici banii europeni, gradul de absorbtie fiind de numai 3,7 la suta, nu de 14,3 la suta cum se laudau recent, dar "exista posibilitatea" (Leonard Orban), vom atinge nivelul..., iar Boagiu intentioneaza sa absoarba si ea 2,3 miliarde de euro, pana la sfarsitul anului!

Cercul vicios si garda veche

Multe au avut termene precise, numai ca au trecut fara sa avem Constitutie noua, octombrie e gata si regionalizarea nu se vede, scoala mai are vreo sapte sute si ceva de pasi reformatori de facut, spitalele, dupa ce s-au desfiintat, ar putea fi privatizate... Ca intr-un cerc vicios, promisiunile neonorate cer alte promisiuni. Q.e.d.

Zilele trecute insa a iesit la iveala un nou stil, al adevarului gol-golut: toate strategiile si modificarile, reformele si modernizarile vin in plic de la Cotroceni. Asa nu mai merge, tipa garda veche Blaga-Berceanu & co. Parca murise garda asta. Dar nu s-a predat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#PDL stil comunicare promisiuni, #reforme Guvern Constitutie, #fonduri europene absorbtie realizari , #guvern