Presa de azi: Boc asteapta remanierea in plic de la Cotroceni

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 07:30
3621 citiri
Presa de azi: Boc asteapta remanierea in plic de la Cotroceni

Informatiile pe surse potrivit carora FMI a cerut Guvernului majorarea cotei unice la 20% si a TVA la 25% se afla miercuri pe prima pagina a ziarelor.

Adevarul: Guvernul alege cea mai simpla cale: cresterea taxelor

Finantatorii externi nu impun masuri concrete, dar incapacitatea Executivului de a reduce cheltuielile i-a facut pe reprezentantii Fondului sa propuna majorarea cotei unice cu 4% si a TVA cu cel putin 5%, scrie Adevarul in editia de miercuri.

Firmele si platitorii de impozite vor fi nevoiti sa suporte din propriul buzunar ineficienta guvernarii. Investitorii vor gandi de zece ori inainte sa vina in Romania.

Guvernul a pierdut increderea finantatorilor externi dupa un an de la semnarea acordului stand-by, ca urmare a incapacitatii de a reduce cheltuielile publice. Obosit de promisiunile repetate ale autoritatilor, Fondul Monetar International (FMI) a recomandat, in cadrul negocierilor pentru eliberarea celei de-a cincea transe din imprumut, majorarea taxelor si a impozitelor ca ultima solutie de limitare a deficitului bugetar, potrivit unor surse participante la dezbateri.

Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) ar putea fi majorata cu trei puncte procentuale, intr-o prima etapa, ajungand astfel la 22%. Surse guvernamentale sustin ca acest lucru s-ar putea intampla chiar de la 1 iulie 2010.

Aceasta solutie este si la indemana Guvernului, care a demonstrat in ultimele douasprezece luni ca este incapabil sa reduca personalul bugetar, dar si sa directioneze eficient tipurile de ajutoare sociale. Negocierile dintre delegatia FMI si autoritatile romane nu s-au incheiat, iar concluziile oficiale ale evaluarii acordului stand-by nu au fost prezentate inca.

Romania Libera: Ce ne poate aduce cresterea taxelor

In timp ce unii analisti sustin ca majorarea TVA va avea efecte pozitive, temperand consumul, altii spun ca va avea consecinte negative: franarea cresterii economice si accentuarea recesiunii. Cat despre majorarea cotei unice, si unii si ceilalti spun ca este o greseala, anunta Romania Libera in editia de miercuri.

Analistul economic Ilie Serbanescu considera ca nu vor fi efecte deosebite prin aplicarea unor masuri precum cresterea taxelor si impozitelor sau majorarea TVA, pentru ca oricum avem o cadere economica.

"Nici cresterea TVA, nici marirea impozitelor nu vor avea un efect devastator in economie. Insa marirea TVA e de preferat, in defavoarea majorarii taxelor, mai ales daca tinem seama ca boala pricipala in economie este supraconsumul. Marirea TVA e inevitabila si cea mai putin costisitoare. E absurd, se consuma mai mai mult decat e normal in raport cu productia, comparat cu veniturile. Cresterea TVA ar pondera consumul si, in final, s-ar mai corecta deficitul extern. Cu cat consumul va fi mai mic, vom obtine ceea ce, de altfel, e nevoie, un deficit extern mai mic", a declarat Serbanescu. In schimb, profesorul de economie Daniel Daianu apreciaza ca, desi, aparent, astfel de masuri pot stabili un echilibru peste cativa ani, pe termen scurt reprezinta un dezavantaj, in cazul unor tari precum Grecia, Portugalia si chiar Ungaria cresterea economica fiind franata, accentuand recesiunea.

"O asemenea masura ar fi expresia faptului ca executia bugetara prefigureaza un deficit bugetar mult mai mare decat cel avut in vedere initial. E o masura extrema, iar discutiile sunt anevoioase. Asemenea masuri sunt prociclice, nu vor ajuta, desi incearca restabilirea unui echilibru bugetar. Pe termen scurt, astfel de masuri vor mentine economia in recesiune, nu vom avea crestere. De fapt, astfel de masuri realizeaza un transfer de resurse de la gospodarii si organizatii economice la bugetul public. Aparent, e un beneficiu, poate peste o perioada de timp, poate peste cativa ani ele vor restabili un echilibru. Pe termen scurt constituie un dezavantaj. S-a vazut ca in Grecia, Portugalia, Irlanda si chiar in Ungaria, unde s-au aplicat masuri care sa conduca la reducerea deficitului bugetar, s-a pus frana cresterii economice si au accentuat recesiunea", mentioneaza profesorul Daianu.

Evenimentul Zilei: Taxa pe vile pentru salvarea caselor-monument

Si lista taxelor este deschisa. Evenimentul Zilei scrie in editia de miercuri ca orice roman care va dori sa-si ridice o casa cu etaj sau un bloc va fi obligat sa plateasca la primarie o taxa pe metrul patrat construit.

Minimum 0,5 euro si maximum 7 euro pe metrul patrat construit. Acesta va fi cuantumul unei noi taxe pe care parlamentarii vor sa o impuna printr-o lege al carei proiect se afla deja pe masa Senatului.

Concret, din momentul in care legea va intra in vigoare, orice persoana (fizica sau juridica) care va dori sa construiasca pe teritoriul Romaniei va fi nevoita sa plateasca autoritatilor locale o asa-numita "taxa de timbru pe constructie".

Cuantumul taxei va varia in functie de locul in care va fi ridicata noua cladire (mai mare in oras si mai mica la sat), de inaltimea constructiei si de categoria in care aceasta se incadreaza (vila, bloc, sala de sport, gara, aeroport sau hala industriala).

"Nu o vedem ca pe o taxa in sensul clasic. Sumele colectate astfel la bugetele administratiilor locale vor fi folosite pentru restaurarea cladirilor-monument. Consideram ca o data in viata isi construieste omul o casa, iar o contributie minima nu inseamna prea mult", au explicat initiatorii actului normativ.

Gandul: Boc asteapta remanierea in plic de la Cotroceni

Insa toate aceste decizii nu sunt trecute cu vederea. Gandul scrie in editia de miercuri ca in PD-L, toti liderii vorbesc de iminenta schimbare a unor ministri neperformanti. Fiecare are propria lista de propuneri, dar, in final, decapitarile vor ramane la mana presedintelui Basescu.

Pregatirea remanierii guvernului a intrat in linie dreapta, PDL urmand sa stabileasca data cand vor fi inlocuiti ministrii care s-au dovedit a fi "neperformanti". Desi, oficial, nici un nume nu a fost discutat la varful PD-L, liderii democrat-liberali lasa de inteles ca se va trece cat de curand si la stabilirea celor care vor trebui sa plece.

"Daca va fi o remaniere, atunci se va face pe linia performantelor, nu pe cea a sanctiunilor. Nu a existat pana acum o discutie la nivelul partidului, ca va pleca X, Y, sau Z. Asta nu inseamna ca nu va exista", a spus, pentru Gandul, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. Iar hotararea ar putea fi luata, fara o larga consultare in cadrul Biroului Permanent.

"E nevoie de remaniere in timp de criza, pentru ca masurile nepopulare cer sange. Pe noi nu ne-a anuntat premierul pana acum, dar stiti cum e: cand vine tavalugul, lucrurile nu se anunta" , a spus Mircea Toader, liderul deputatilor democrat-liberali.

Ideea remanierii este imbratisata si de catre partenerii de guvernare ai PDL, presedintele UDMR, Marko Bela, declarand, la Antena3, ca "acest Guvern, la un moment dat, trebuie ajustat putin": "In orice Coalitie care guverneaza, intr-un anumit moment trebuie sa ia o astfel de decizie, respectiv, primul-ministru trebuie sa aiba un cuvant decisiv. Eu nu cred ca remanierea ar fi ceva extraordinar sau exceptional. Orice Guvern,dupa o anumita perioada, se remaniaza".

Puterea: Bucurestiul se umple de biserici portocalii

Pana cand va fi pusa remanierea unora in practica ei merg acum pe principiul "cine-mparte, parte-si face". Puterea dezvaluie in editia de miercuri ca Bucurestiul se umple de biserici portocalii.

Tot prin HG publicata luni in Monitorul Oficial s-au alocat 54.569.000 lei pentru reabilitarea a 1.334 de biserici. Surprinde cum s-a decis ca trebuie reabilitate lacasurile de cult din Bucuresti. In timp ce in sectoarele 3 si 6 (cu primari PDL) au primit bani 14, respective 9 lacasuri de cult, sectoarele 2, 4 si 5 au fost ignorate. Sectorul 4 nu a primit bani pentru nici o biserica, iar cele pastorite de primarii Vanghelie si Ontanu au primit bani pentru cate o singura biserica. De mentionat ca in judetul Alba au primit bani 105 biserici, iar recordul este detinut de judetul Bihor, cu cu 125 de biserici.

Intr-o perioada de criza acuta, Guvernul Boc continua sa arunce bani pe investitii care nu sunt prioritare decat pentru alesii locali ai PD-L. Cateva exemple: strandul Neptun din Arad, oras condus de Gheorghe Falca (PDL) si bisericile din sectoarele cu primari PD-L.

Prin Hotararea de guvern nr. 417, publicata luni, 3 mai, in Monitorul Oficial, executivul a alocat din Fondul de rezerva bugetara suma de 39.260.000 lei (noi) pentru echilibrarea bugetelor locale. Practic, suma respectiva se indreapta spre 335 de obiective - reabilitari de camine culturale, sosele si poduri comunale etc. Sare in ochi insa suma de 500.000 lei (in jur de 121.000 de euro) alocata pentru "Amenajare Strand termal Neptun din municipiul Arad - proiectare si construire pasarela". De ce ne-a atras atentia aceasta directionare a unei sume de bani - nu foarte mare, este adevarat, dar in conditii de recesiune, fiecare euro conteaza - spre o zona de agrement, nici macar una turistica?

Pentru simplul motiv ca in anul 2009, fostul minister al turismului, condus de Elena Udrea, a mai alocat 800.000 de euro, pentru obiectivul... amenajare strand termal Neptun Arad.

La vremea respectiva, aceasta investitie a avut o poveste aparte. Pe 8 aprilie 2009, prin HG 726 se modifica HG 426 (act normativ care aloca fonduri spre primarii - n.a.) scazandu-se, in scop de economisire a banilor, unele sume alocate. Surpriza, pe acesta aldoua HG apare si suma alocata strandului din Arad. Adica s-a taiat in anumite parti si s-a adaugat in altele. Tot in legatura cu aceasta investitie, in perioada functionarii comisiei parlamentare de verificare a cheltuielilor efectuate de Ministerul Turismului s-a ajuns la concluzia ca investitia in strandul de la Arad nu reprezinta o prioritate, mai ales in plina criza economica.

Jurnalul National: Premierul electric

Si cum banii par sa fie radacina tuturor relelor sub pretextul sprijinirii afacerilor autohtone, cei mai inalti demnitari romani s-au transformat, fara nici un pic de jena, in panouri publicitare ambulante, dezvaluie Jurnalul National in editia de miercuri.

Unele companii multinationale prezente in tara noastra, cu precadere cele cu actionariat majoritar frantuzesc, au ajuns sa beneficieze - teoretic, din patriotism si dintr-o grija induiosatoare pentru locurile de munca ale contribuabililor - de sprijinul fatis al celor platiti de la buget sa elaboreze, sa puna in aplicare legislatia si sa asigure egalitatea de tratament a tuturor investitorilor.

Presedintele Romaniei nu mai are de mult vreo apasare sa joace-n spoturi reale, de viata, pentru unul dintre cei doi constructori nationali de autoturisme. Viziteaza fabrica, se bate pe burta cu muncitorii de la banda, lauda nemasurat miracolul frantuzesc pravalit peste fabrica de la Colibasi. E primul cumparator al noilor modele lansate si, dupa ce iese pe poarta fabricii, in drumul catre limuzina blindata, face cu talent pe primul sofer al tarii.

Pupila-i politica blonda, plenipotentiarul multiministru al Turismului, Dezvoltarii Regionale si (nu de mult) al Mediului, isi trage parteneriate de imagine cu banca - absolut intamplator, tot majoritar frantuzeasca - unde e datoare si prin amabilitatea careia isi amana foarte avantajos rambursarea unui credit de milioane. Care banca se bucurase anterior, cu ocazia lansarii leului greu, de aportul imagistic al uninominalului suprem al patriei si al premierului vremii.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Emil Boc remaniere, #crestere taxe efecte Romania, #Bucuresti biserici portocalii , #guvern