Presa de azi: Boc, rastignit de presedinte pe crucea campaniei electorale

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 07:23
2561 citiri
Presa de azi: Boc, rastignit de presedinte pe crucea campaniei electorale

Guvernul amendat titreaza Ziua in editia de luni, precizand ca seful statului este nemultumit de Ordonanta privind sefii deconcentratelor.

Traian Basescu le-a recomandat partidelor aflate la guvernare "sa mai reflecteze" la Ordonanta de Urgenta a Guvernului ce permite inlocuirea tuturor sefilor de servicii deconcentrate din teritoriu.

Aceasta este prima data cand presedintele le atrage atentia in public liderilor aflati la guvernare si, in special, premierului Emil Boc, prezent la Congresul UDMR de la Cluj.

"Poate ca cele doua partide aflate la guvernare si prezente aici prin reprezentanti la varf vor mai reflecta putin asupra proaspetei Ordonante cu privire la unitatile descentralizate", a declarat seful statului.

Remarcile lui Basescu au fost urmate de precizari ale liderilor Coalitiei, pedelistii parand ca isi insusesc criticile presedintelui.

Coalitia ar putea reanaliza ordonanta deconcentratelor, aflam din Romania libera. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a urecheat la Congresul UDMR, tinut la Cluj, pe premierul Emil Boc.

Seful statului i-a reprosat sefului Guvernului adoptarea ordonantei de urgenta referitoare la demiterea sefilor de institutii descentralizate. Insa rapid ministrul Radu Berceanu a anuntat reanalizarea ordonantei in cadrul coalitiei de guvernare.

De altfel, tema institutiilor descentralizate si a descentralizarii a fost laitmotivul discursului lui Traian Basescu de la Cluj.

Presedintele PD-L, premierul Emil Boc, a incasat aceasta mustruluiala de la Traian Basescu fara prea multe comentarii, cu toate ca acuzele formulate de seful statului au venit la doar o zi dupa ce sefii institutiilor deconcentrate au fost demisi in masa.

Basescu e impotriva ordonantei deconcentratelor. Coalitia: "Prea tarziu", tavalugul a pornit deja, scrie Gandul. Presedintele Traian Basescu le-a dat un nou motiv de disputa pesedistilor si democrat-liberalilor.

De data aceasta, galceava a plecat de la declaratia sefului statului, in care acesta cerea coalitiei de guvernamant sa se mai gandeasca la recenta ordonanta prin care sunt practic politizate institutiile publice deconcentrate.

Se pare insa ca PSD si PD-L vor lasa ordonanta sa isi produca efectele, astfel incat modificarea ei sa devina practic imposibila.

Liderii PD-L s-au vazut intr-o postura ingrata. Mai intai, premierul si-a aparat actul normativ. Mai pe seara, ministrul Transporturilor Radu Berceanu sugera ca ea ar putea fi modificata, mai ales daca presedintele o va retrimite Parlamentului pentru o noua examinare.

Boc, rastignit de presedinte pe crucea campaniei electorale, noteaza Gardianul. Interesele politice ale lui Traian Basescu l-au determinat pe Emil Boc sa nu mai fie atat de sigur de utilitatea ordonantei privind demiterea unui sefi ai deconcentratelor.

Altfel spus, premierul Boc a precizat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca prin aceasta ordonanta se urmareste doar inlocuirea unor oameni care "nu pot face fata ritmului solicitat de un ministru".

Presedintele Traian Basescu a sustinut ca reprezentantii partidelor aflate la guvernare ar trebui "sa mai reflecteze" la proaspata Ordonanta de Urgenta a Guvernului referitoare la conducerile institutiilor deconcentrate.

Ulterior declaratiei presedintelui Basescu, premierul Emil Boc s-a declarat convins ca exista multi manageri performanti care "vor face fata" exigentelor ordonantei referitoare la conducerile institutiilor deconcentrate.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a atacat si el ordonanta lui Boc, sustinand ca Executivul, prin politicile sale, duce Romania intr-o criza profunda.

Cotidianul scrie ca Antonescu il indeamna pe Berceanu sa-si numere "deconcentratii". Presedintele PNL, Crin Antonescu, l-a ironizat duminica pe prim-ministrul Emil Boc, dupa ce sambata presedintele Basescu l-a indemnat pe seful Executivului sa se mai gandeasca la utilitatea Ordonantei 37 referitoare la numirea sefilor serviciilor deconcentrate.

Crin Antonescu a explicat duminica, intr-o conferinta de presa desfasurata la sediul PNL, ca la Congresul UDMR unde seful statului a lansat, sambata, acest indemn, "am asistat la un nou episod din piesa de teatru ce va fi repetata probabil in acest an, cu acelasi actor principal, domnul presedinte Traian Basescu, si aceiasi figuranti, domnul presedinte Geoana, domnul presedinte si fost primar, Emil Boc, si mai nou, domnul ministru Berceanu.

Domnul Boc a asumat in numele Guvernului PDL-PSD, o ordonanta de urgenta asteptata de armata clientelara portocalie si cea rosie, care asteapta si mai de mult in teritoriu. Si Traian Basescu spune ca il roaga respectuos pe Boc sa se mai gandeasca, pentru ca nu e chiar foarte buna OUG asta".

Din Evenimentul Zilei aflam ca PD-L mimeaza reflectia la sfaturile lui Basescu si precizeaza ca ordonanta de politizare a deconcentratelor va fi "reanalizata", nu neaparat schimbata.

Distanta luata de presedintele Traian Basescu fata de ordonanta care da startul baronilor sa-si unga preferatii in functii la nivel local a smuls rapid de la PD-L intentia declarata de "a reanaliza" actul normativ.

Nu si decizia de a schimba insa ordonanta, gandita astfel tocmai pentru ca guvernul sa aiba in mana in jur de 5.000 de directori si adjuncti din teritoriu.

"S-ar putea sa reanalizam, daca domnul presedinte a spus un lucru la care trebuie sa reflectam", a avansat ministrul PD-L al Transporturilor, Radu Berceanu, varianta rediscutarii subiectului in sedinta de luni a coalitiei.

Mircea Geoana a intervenit insa prompt, anuntand deschis opozitia PSD la ajustari.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Emil Boc Basescu, #Boc Basescu deconcentrate , #guvern