Presa de azi: Ministerul Finantelor explica de ce cresc cheltuielile cu personalul

Joi, 31 Decembrie 2009, ora 07:13
3002 citiri
Presa de azi: Ministerul Finantelor explica de ce cresc cheltuielile cu personalul
Foto: Arhiva

Cheltuielile cu personalul raman principala problema a Guvernului Emil Boc, cresterea acestora fiind explicata de Ministerul Finantelor prin reorganizarea agentiilor guvernamentale, care, pana acum, isi asigurau functionarea din venituri proprii.

Bugetul de stat pentru 2010 prevede cheltuieli de personal de 16,9 miliarde de lei, in crestere cu 0,8 miliarde de lei fata de suma alocata anul acesta, de 16,1 miliarde de lei, potrivit unor precizari ale Ministerului Finantelor Publice, relateaza Evenimentul Zilei.

In 2010, se vor cheltui mai multi bani pentru personal in institutii precum Secretariatul General al Guvernului, ministerele Justitiei, Administratiei si Internelor, Economiei, Muncii sau cel al Comunicatiilor. Acestor sume li se adauga 0,8 miliarde de lei "necesara platii primei transe din drepturile salariale obtinute prin hotarari judecatoresti, conform OUG nr. 71/2009", sustine MFP.

In plus, 0,64 miliarde de lei sunt alocati pentru sporurile de 65% obtinute prin hotarari judecatoresti de magistrati si personalul auxiliar, recunoscute prin lege. Chiar daca nu pot fi imputate actualului guvern, aceste sume trebuie platite si, in consecinta, umfla factura cu salariatii in 2010.

Insa, la nivelul bugetului general consolidat, cheltuielile de personal programate pentru 2010 se cifreaza la 45,7 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde de lei mai mici decat suma alocata acestui capitol pentru 2009, de 47,1 miliarde de lei.

Una dintre cele mai importante parti ale "ecuatiei" bugetare o reprezinta numarul persoanelor care vor fi disponibilizate din aparatul de stat.

Desi proiectul de buget intra de saptamana viitoare in discutia Parlamentului, Guvernul nu stie limpede cati oameni trebuie sa dea afara in 2010, scrie Romania Libera. Ministrul Muncii a vorbit de circa 80.000 de bugetari, dar declara ca numarul exact se va sti abia dupa adoptarea bugetului. In Parlament se vorbeste insa de 140.000 de concedieri.

Cel mai afectat minister este, din acest punct de vedere, Ministerul Educatiei, care urmeaza sa piarda in 2010 pana la 33.000 de posturi, in doua etape.

Pe de alta parte, Guvernul a adoptat deja o ordonanta de urgenta pentru taierea a 15.000 de posturi. Alte ministere, precum Ministerul Economiei si Ministerul Comunicatiilor, isi sporesc cheltuielile.

Pentru a nu recurge la prea multe concedieri sau la reducerea drastica a salariilor si pensiilor, executivul ar putea avea o noua abordare. Daca obtine sprijinul Bancii Nationale a Romaniei, Guvernul ar putea devaloriza veniturile prin sustinerea unei inflatii mari, comenteaza Gandul.

Sebastian Vladescu, noul ministrul de Finante, s-a declarat oficial un fan al inflatiei chiar cu cateva zile inainte sa fie propus la sefia Finantelor, propunand chiar un acord de trei ani intre guvern si BNR in urma caruia inflatia sa fie lasata libera sa devalorizeze nu numai salariile bugetarilor pe care politicienii nu vor sa le reduca, ci pe ale tuturor romanilor.

Startul la inflatia de anul viitor a fost dat deja prin cresterea accizelor, ca valoare in euro, ca pondere sau pur si simplu prin deprecierea de 14% a leului. In teorie, principalul inamic al inflatiei, institutia care ar putea opri guvernul sa declanseze fenomenul de saracire a romanilor prin inflatie este BNR, cea care a subliniat de fiecare data cand a avut ocazia ca scopul ei principal este reducerea inflatiei, care este o "boala cronica" in Romania.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#buget 2010, #cheltuieri bugetare personal, #disponibilizari bugetari , #guvern