Presa de azi: Salariile bugetarilor sunt inghetate in 2009

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 07:00
2597 citiri
Presa de azi: Salariile bugetarilor sunt inghetate in 2009
Foto: gov.ro

Guvernul a inghetat salariile bugetarilor, titreaza Evenimentul Zilei in editia de miercuri. O eventuala majorare ar mai putea fi pusa in discutie, dar numai daca Executivul va dispune de resurse financiare, din economii rezultate inclusiv prin restructurarea agentiilor guvernamentale, a declarat premierul Emil Boc.

Decizia i-a revoltat pe reprezentantii sindicatelor, care sustin ca salariatii de la buget vor avea mult de suferit si ameninta cu miscari de strada si greve de avertiment.

Seful executivului a precizat ca ordonanta aprobata marti in guvern reprezinta inghetarea salariilor din sistemul public, la nivelul actual, pana la sfarsitul acestui an.

Premierul a sustinut ca executivul va lua in considerare majorarea salariilor si a pensiilor mici daca va dispune de resurse financiare.

Si Ziua scrie ca Salariile vor fi inghetate pana la 1 decembrie 2009. Premierul Emil Boc a anuntat marti seara, dupa sedinta de Guvern, ca salariile vor fi inghetate pana la 1 decembrie 2009.

De asemenea, premierul a mai anuntat ca a fost luata decizia cu privire la "demararea vanzarii locuintelor ANL catre tinerii care astazi le detin in inchiriere. Pretul va fi in jur de 40.000 de euro, iar banii vor fi folositi pentru construirea altor locuinte. In al doilea rand, am adoptat acte normative pentru sustinerea infrastructurii, inclusiv in privinta sumei de 6,3 milioane euro pentru exproprieri pentru constructii de drumuri".

In privinta remuneratiilor bugetarilor, Boc ne-a asigurat ca Guvernul face eforturi sustinute sa achite salariile si pensiile. Cat despre eventuale majorari, acestea vor fi facute "in masura in care vor exista fonduri".

Guvernul ingheata salariile bugetarilor. Impozitul Pogea va fi urmat de cresterea TVA, noteaza Gardianul. Desi Guvernul a impus cu forta impozitul forfetar, evitand consultarea prealabila cu mediul de afaceri, atat ministrul IMM-urilor, Constantin Nita, cat si specialistii economici sunt sceptici in ceea ce priveste reusita sa, materializata prin cresterea veniturilor bugetare.

"Impozitul minim nu trebuia aplicat nici anul acesta, nici in 2010", a declarat Nita. Daca aceasta masura nu va avea efectul scontat, de anul viitor, Guvernul ar putea decide cresterea TVA sau a cotei unice de impozitare.

Parlamentul a adoptat deja, ieri, Ordonanta privind rectificarea bugetara, insa PNL si UDMR au avertizat ca vor depune saptamana aceasta o motiune de cenzura pentru care au strans deja 124 de semnaturi.

Senatorii si deputatii au votat, ieri, Ordonanta de Urgenta nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009. Nici unul dintre cele 51 de amendamente depuse de opozitie nu a fost adoptat. Astfel, OUG modifica veniturile bugetare pe anul 2009, diminuandu-le cu suma de 18.797 milioane de lei.

Boc: Inghetam toate salariile, facem eforturi sa le platim, este titlul din Gandul. Dupa o sedinta de guvern de patru ore, premierul Emil Boc a iesit si a anuntat "prelungirea termenului de aplicare a ordonantei privind salariile", abia la intrebarea ziaristilor explicand, clar, ca e vorba despre inghetarea lefurilor pana in decembrie.

Daca pana acum cateva saptamani seful Executivului, cot la cot cu presedintele Traian Basescu, si liderul celuilalt partid aflat la guvernare, Mircea Geoana, anuntau cresteri ale salariilor si pensiilor, cu 5%, acum si-au dat seama ca nu au bani.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a explicat motivul: "criza financiara". Premierul Emil Boc a facut insa, pe langa anuntul privind inghetarea salariilor si o declaratie ingrijoratoare "vom face un efort consistent si sustinut pentru a plati in continuare salariile si pensiile".

Premierul a folosit insa, de fiecare data, sintagma "salariu de baza" si nu "venituri", care includ si sporurile primite.

La randul sau, Cotidianul anunta ca Salariile bugetarilor sunt inghetate in 2009. Bugetarii nu vor mai beneficia de majorari salariale in acest an, potrivit unei OUG adoptate de Executiv.

Guvernul a prelungit pana la 31 decembrie 2009 actele normative care reglementeaza salarizarea in sectorul bugetar. Executivul amana pentru a treia oara punerea in aplicarea a unui act normative adoptat de Guvernul Tariceanu.

"Astazi am adoptat un act normativ prin care am prelungit pana la 1 decembrie acte normative cu privire la sistemul de salarizare in Romania. Pana la 31 decembrie 2009. Asta inseamna, ca practic, actele normative care sunt astazi in vigoare sunt si vor fi si in perioada urmatoare in vigoare", a spus premierul Emil Boc.

Astfel, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care nu va mai permite nici un fel de crestere salariala pana la sfarsitul acestui an, pentru nici una dintre categoriile de bugetari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#salarii bugetari inghetate, #Emil Boc guvern , #guvern