Proiectul de lege privind diminuarea cheltuielilor - vezi ce salarii se mai taie

Joi, 27 Mai 2010, ora 12:25
11858 citiri
Proiectul de lege privind diminuarea cheltuielilor - vezi ce salarii se mai taie

Reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicata si angajatilor BNR, CNVM sau CSA, somajul va fi redus cu 15%, revolutionarii nu vor mai calatori gratuit, iar anagajatii disponibilizati nu mai primesc plati compensatorii, conform proiectului de lege privind diminuarea cheltuielilor bugetare.

Proiectul de lege privind pensiile - vezi in cat timp se reduc cele speciale

Cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, precum si alte drepturi in lei sau in

valuta, stabilite in conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, dar si alte masuri in domeniul bugetar, se diminueaza cu 25%, arata primul articol al legii.

"Incepand cu drepturile lunii iunie, cuantumul indemnizatiei de somaj stabilit in conditiile prevazute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si

stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, si aflat in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau care se stabileste sau se repune in plata dupa suspendare, potrivit prevederilor legale, ulterior datei intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si drepturile banesti care se acorda lunar din bugetul asigurarilor pentru somaj in functie de cuantumul indemnizatiei de somaj stabilita potrivit legii, se diminueaza cu 15%", se arata in proiectul de lege.

In situatia in care astfel rezulta o valoare mai mica decat valoarea salariului minim brut, suma care se acorda este de 600 lei.

In aceasta categorie au fost incluse drepturile personalului trimis in misiune in strainatate, drepturile din legea privind statutul personalului didactic, drepturile specifice pentru activitatile desfasurate in institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala, cuantumul compensatiei banesti, respectiv al alocatiei valorice pentru drepturile de hrana si respectiv valoarea financiara anuala a normelor de echipare, precum si valoarea financiara a drepturilor de echipament, precum si compensatia lunara pentru chirie.

- Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale nu va mai contracta bilete de odihna in anul 2010.

- Cererile de inscriere la pensie anticipata si pensie anticipata partiala, depuse in

conditiile legii, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se vor solutiona cu

respectarea dispozitiilor legale in vigoare la data depunerii.

- Se reduc cu 25% si drepturile de natura salariala de care beneficiaza personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice indiferent de modul de finantare al acestora.

Guvernul Boc a adoptat scrisoarea catre FMI, vezi unde si cat se taie

- Valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenta medicala, medicamente si proteze aferente personalului propriu, pentru care legislatia in vigoare prevede decontarea integral de la buget, se reduce cu 25%.

- Reducerile se aplica in mod corespunzator si personalului angajat in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

- Prevederile nu se aplica in cazul alocatiilor de hrana acordate personalului incadrat in institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala pe perioada participarii la misiuni in teatrele de operatii.

- Revolutionarii din decembrie 1989 si urmasii de erou-martir nu vor mai beneficia de transport gratuit cu mijloacele de transport in comun si pe cale ferata.

"Se abroga art.5 alin. (1) lit. k) din Legea nr.341/2004 a recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in proiect.

- Sprijinul acordat de stat sub forma trusoului pentru nou-nascuti va fi eliminat

- Persoanele concediate nu mai primesc plati compensatorii.

- Incepand cu 1 ianuarie 2011 Guvernul va aplica politici sociale si de personal care sa asigure incadrarea in nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a diminuarilor efectuate in acest an.

"Dreptul la munca (inclusiv plata salariului) este un drept expres mentionat in Constitutie, dar in acelasi timp un drept relativ, in intelesul dat acestui concept de Legea Fundamentala si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului (drept al carui exercitiu poate fi supus unor restrangeri). Limitarile aduse exercitiului acestui drept trebuie sa respecte exigentele articolului 53 din Constitutie, jurisprudenta instantei de contencios constitutional, precum si practica Curtii Europene a Drepturilor Omului", se arata in document.

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#proiect lege salarii reducere , #guvern