Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Revista presei: Boc promite iesirea din recesiune in martie

Luni, 21 Februarie 2011, ora 08:34
2597 citiri
Revista presei: Boc promite iesirea din recesiune in martie
Foto:Gov.ro

Optimismul e la mare cautare in Romania de azi, iar premierul Emil Boc pare sa fie mereu omul care-l alimenteaza. Seful Guvernului ne-a dat vestea pe care ne-o doream cu totii. In martie vom iesi din recesiune.

Nu toata lumea e la fel de convinsa, totusi. Nici chiar ministrul de Finante. Gheorghe Ialomitianu, care n-a fost asa de transant precum seful sau si care a spus ca acest lucru depinde de mai multi factori. Presedintele principalului partid de Opozitiei, Victor Ponta, nu crede in iesirea din criza si anunta ca in acest an Executivul va mai concedia inca 20.000 de bugetari.

Boc lupta insa pana la capat pentru a avea o comunicare mai buna cu romanii despre criza si chiar le-a cerut public prefectilor sa combata informatiile pe care le prezinta presa "mogulilor". Pana atunci insa, premierul are de infruntat un adversar redutabil - alianta dintre patronate si sindicate pentru a bloca proiectul de Cod al Muncii pe care-l pregateste Guvernul. Si daca lucrul asta il nelinisteste, poate ar trebui sa fie linistit dupa declaratia unuia dintre cei care ar putea sa-i ia locul, Mihai Tanasescu, cel care nu crede in varianta unui premier independent.

Pe scurt, "Boc promite iesirea din recesiune in martie. Ialomitianu nu-si pune la bataie mandatul pe acest pariu", titreaza "Gandul", in timp ce "Jurnalul National" scrie "Ponta: Romania nu a iesit din criza. In 2011, vor fi concediati 20.000 de bugetari". In "Romania Libera" gasim "Boc cere prefectilor sa combata, in discutii cu electoratul, "diversiunile" USL si ale TV ". "Adevarul" ne vorbeste despre "Fratia patronate-sindicate impotriva Codului Muncii", iar "Evenimentul Zilei" reda interviul reprezentantului Romaniei la FMI, in articolul "Tanasescu-nominalizarea unui premier independent sau technocrat are putine sanse".

Gandul: Boc promite iesirea din recesiune in martie. Ialomitianu nu-si pune la bataie mandatul pe acest pariu

Avand in spate o deloc solida crestere economica de doar 0.1% in ultimul trimestru din 2010, care s-ar putea dovedi nereala dupa reevaluare, premierul Emil Boc s-a incumetat totusi sa anunte ca in luna martie se va putea consemna mult-asteptata iesire din criza a economiei Romaniei.

"Romania are toate sansele ca la sfarsitul lunii martie sa iasa din recesiune si sa marcam doua trimestre consecutive de crestere economica. Cu cat semnele bune in economie incep sa se multiplice, cu atat adversarii nostri devin mai disperati", a declarat premierul duminica, potrivit Gandul.

Seful Finantelor Publice insa, Gheorghe Ialomitianu, este mult mai temperat cand vine vorba despre iesirea din recesiune la finele lui martie. "Nu toate lucrurile depind de Romania. Eu am fost la multe sedinte la ECOFIN, consiliul de ministri de finante si economie. Sunt unele tari care au mimat ca iau unele masuri de ajustare. Sunt unele tari in Uniunea Europeana care trebuie sa ia masurile respective", a declarat el.

Jurnalul National- Ponta: Romania nu a iesit din criza. In 2011, vor fi concediati 20.000 de bugetari

Primul care s-a grabit sa-l contrazica pe Emil Boc a fost liderul PSD, Victor Ponta, care nu crede ca Romania va iesi din criza in 2011 si a vorbit despre faptul ca vor mai fi concediati inca 20.000 de oameni care lucreaza la stat.

"Romania nu a iesit din criza, poate ca doamna Udrea a iesit din criza sau domnul Basescu, dar genul acesta de declaratii, dincolo de importanta lor in batalia interna din partidul de guvernamant, risca sa induca in eroare si sa creeze o noua mare dezamagire in cadrul populatiei", a afirmat Ponta, astazi, intr-o conferinta de presa, scrie Jurnalul National.

Romania Libera: Boc cere prefectilor sa combata, in discutii cu electoratul, "diversiunile" USL si ale TV

Iesirea din recesiune a Romaniei pare sa-i fi dat aripi lui Emil Boc si pe un alt front, cel al luptei cu Opozitia, fie ea parlamentara, fie mediatica.

El a sustinut ca Antena 3 si Realitatea TV au evitat sa anunte ca 1,5 milioane pensionari incadrati in grupele I si II au beneficiat, de la 1 ianuarie, de o majorare a pensiilor in medie cu 93 lei, scrie Romania Libera.

Premierul Boc a aratat totodata ca declaratiile reprezentantilor USL privind evolutia negativa a economiei nu se justifica in conditiile in care deficitul bugetar inregistrat anul trecut a fost sub tinta estimata initial.

"Cu cat semnele bune aparute in economice incep sa se multiplice, cu atat adversarii politici ai nostri devin mai disperati. Din punctul nostru de vedere este treaba lor. In privinta deficitului bugetar, oricat ar incerca cei de la Alianta Socialista sa nege realitatile, ele sunt scrise negru pe alb in concluziile FMI si ale CE: Romania incheie anul 2010 cu un deficit de 6,5%, si nu de 6,8%", a spus Boc.

Adevarul: Fratia patronate - sindicate impotriva Codului Muncii

Confruntat cu opozitia Uniunii Social-Liberale pe plan politic, guvernul Boc mai are de infruntat si o alianta neobisnuita-cea dintre sindicate si patru din cele cinci confederatii patronale. Alianta Patronatelor din Romania a ramas de partea angajatorilor, in timp ce Confederatia Patronala a Industriilor din Romania (CONPIROM), Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR 1903), Uniunea Nationala a Patronatelor din Romania (UNPR) si Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului (CPISC), s-au aliat cu sindicatele.

Cele patru "patronate galbene", cum le-a numit Dan Matei Agathon, vicepresedinte APR, cer alaturi de sindicate sa nu se introduca in Codul Muncii articolele prin care Guvernul vrea sa avantajeze companiile, in detrimentul salariatilor. Exact ca si sindicatele, cele patru nu vor proceduri simplificate de angajare si concediere, nu vor dreptul de a face imediat angajari pe un post restructurat, nu vor ca liderii sindicali incompetenti sa poata fi dati afara timp de doi ani dupa ce si-au incetat mandatul si refuza sa recupereze paguba provocata de un angajat, scrie Adevarul.

Evenimentul Zilei-Tanasescu: Nominalizarea unui premier independent sau tehnocrat are putine sanse

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a negat ca ar viza postul de premier al Romaniei, asa cum s-a zvonit , ba chiar e de parere ca sunt putine sanse ca in fruntea tarii sa ajunga un premier independent.

"In general, guvernele sunt politice si trebuie sa ramana politice, deoarece au stabilitatea necesara pentru aplicarea programului de guvernare si atingerea tintelor stabilite. Fiecare guvern poate in acelasi timp sa atraga specialisti din mediul academic sau de afaceri care sa aduca valoare adaugata actului politic. Orice om trebuie sa beneficieze de sustinere politica pentru a promova programele in Parlament", a spus Tanasescu, potrivit Evenimentul Zilei.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Boc iesire recesiune martie, #Boc iesire criza , #guvern