Romania condamnata la actuala coalitie

Marti, 28 Iulie 2009, ora 12:32
3159 citiri
Romania condamnata la actuala coalitie
Foto: Arhiva

Apelul lui Emil Boc catre PSD este, pe fond, cat se poate de corect si de justificat. Atat doar ca este perfect inutil, pentru ca in acest moment PSD si PD-L depind unul de celalalt exact la fel de mult pe cat se urasc.

"Acum, in ceasul al 12-lea, pana nu este prea tarziu, le cer colegilor de la PSD sa rezolve problemele romanilor. Le cer colegilor de Coalitie ca prioritatile romanilor sa devina si prioritatile PSD.

Le cer partenerilor de Coalitie sa ne fie alaturi pentru a realiza legea salarizarii unice, sa realizam reforma sistemului educational, a sistemului de pensii, sa fie alaturi de Romania pentru a face din tara noastra o tara exportatoare de produse alimentare si sa mergem pana la capat cu procesul de descentralizare.

Daca aceasta coalitie nu isi indeplineste menirea, toata clasa politica va pierde", a spus Emil Boc.

Foarte corect. Dar se indoia cineva ca PSD este un partid profund antireformist si esentialmente clientelar? Atunci cand a semnat parteneriatul pentru Romania, dl. Boc credea ca social democratii vor la guvernare pentru a contribui in mod profesionist si onest la trecerea crizei?

Credea dl. Boc ca PSD doreste sa reformeze educatia in ale carei mlastini infloresc interesele clientelei social democrate si chiar ale fruntasilor partidului? Credea domnia sa ca PSD doreste sa reformeze sistemul de pensii cat timp majoritatea beneficiarilor pensiilor de lux sunt protejati ai PSD si au capatat privilegiile in timpul unei guvernari social democrate?

Se indoia Emil Boc ca alianta PSD-PNL va functiona perfect ori de cate ori interesele electorale antiBasescu vor cere acest lucru? Se astepta dl. Boc in decembrie sa aiba in PSD, campionul limbajului dublu si al oportunismului , un partener onest si loial?

Esecul previzibil

Mi-e greu sa cred ca dl. Emil Boc este atat de naiv incat sa nu fi inteles ca PSD a vrut la guvernare doar pentru ca baronii sai sa aiba acces nelimitat la resurse si puterea de a feudaliza Romania pana in ultimele detalii. Obiectivul a fost atins. In rest, toata latratura despre grija pentru popor si ideile anticriza este demagogie pura.

Nici macar ofensiva impotriva ministrilor PD-L nu este credibila cat timp lui Nicolae Nemirschi ii este aplicata o cu totul altfel de masura. Dupa cum dl. Boc avea toate motivele sa prevada ce ofensiva va declansa PSD, pe masura apropierii prezidentialelor, impotriva a tot ce are legatura cu Traian Basescu.

PSD nu este decat egal cu el insusi, iar Emil Boc ar trebuit sa stie exact la ce sa se astepte. Si stia foarte bine, atat doar ca a consimtit la acest compromis inutil, chiar pagubos pentru Romania, deoarece si PD-L voia la guvernare la fel de tare ca PSD, din motive foarte asemanatoare.

Aceasta coalitie nu se justifica atat timp cat nu indeplineste obiectivele Parteneriatului pentru Romania. Partial adevarat. Aceasta coalitie nu se justifica, punct. Ea nu face niciun bine tarii si nici nu avea cum sa faca, asa ca nu ar fi trebuit sa existe dintr-un bun inceput.

In plus, ma tem ca spectacolul oferit de PD-L nu ii permite lui Emil Boc o pozitie atat de transanta. Pe langa cazul Ridzi, democrat liberalii au mari probleme de competenta mai ales pe zona financiara unde, de exemplu, Gheorghe Pogea este cel mult mediocru. Dupa cum ma tem ca ministerul d-nei Udrea, de exemplu, este foarte departe de interesele romanilor pe care le invoca acum premierul.

In plus, nu inteleg cum de antireformismul PSD i-a devenit insuportabil premierului abia acum, exact in ziua cand urma sa fie votata comisia de ancheta activitatii Elenei Udrea.

Dar sa zicem ca intr-o stranie combinatie de naivitate si coincidente, dl. Boc are abia acum revelatia adevaratei identitati a PSD.

Ce poate sa faca?

Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a definit perfect situatia: "Atata timp cat exista aceasta coalitie, exista si Guvernul Boc. In ziua in care nu va mai exista aceasta coalitie, Guvernul Boc dispare.

Este clar ca evacuarea PSD din Palatul Victoria va atrage in secunda imediat urmatoare o motiune de cenzura impotriva actualului cabinet. Ar incepe procedura numirii unui nou premier, Traian Basescu ar avea grija sa fie de fiecare data un indezirabil pentru PSD si PNL, astfel incat s-ar putea ajunge la anticipate.

Dar nici parlamentarii PSD si nici cei PD-L nu vor asa ceva, pentru ca o campanie, mai ales uninominala, costa si ce-i in mana nu-i minicuna. Asa ca ar putea accepta o ultima solutie a lui Traian Basescu, adica un guvern minoritar PD-L, pe care il vor strange de gat dupa cum vor dori si caruia ii vor sabota orice initativa.

Dar nu se va ajunge aici. Cei mai multi dintre baronii PSD vor la putere, iar Mircea Geoana nu are motive sa-si doreasca sa intre in prezidentiale organizate in baza ordonantelor de urgenta ale unui guvern PD-L. Democrat-liberalii, la randul lor, nu au niciun interes sa inceapa un razboi de gherila si sa ramana singuri la guvernare tocmai in cea mai grea perioada a crizei.

Asa ca jocul de imagine va continua in exact aceleasi coordonate spre nenorocirea acestei tari.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#coalitie PDL PSD, #declaratie Emil Boc, #guvern minoritar PDL , #guvern